Носителите на права: Интернет доставчиците да спират достъпа на пиратите

Не е наша работа да следим предварително какво съдържание се качва в мрежата, смятат от СЕК

Доставчиците на интернет достъп да бъдат по-отговорни към ставащото във виртуалното пространство и към действията на крайните потребители, поискаха по време на кръглата маса "Съдържанието и интернет взаимодействието между правоносители и интернет доставчици" носителите на права.


"Те са вратата към съдържанието и затова трябва да бъдат негови пазители, да излязат от удобната неутрална позиция", каза пред "Дневник" изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Ина Килева. Тя посочи, че съдържанието е двигател за развитие на технологичната инфраструктура и в света се наблюдава бум на абонамента за високоскоростен интернет, който за една година е нараснал с 11%. В момента няма законово изискване операторите да следят трафика в мрежата, като от БАМП предлагат да се подпише споразумение между тях и интернет компаниите за по-голяма отговорност при използването на защитеното с авторско право съдържание.


"В България средата е изкривена, с почти 100% пиратско съдържание, а моделът не включва отговорно поведение нито на доставчици, нито на крайни потребители. За да се случи легален достъп до съдържание, трябва да седнем на масата", каза Килева.
Ситуацията в момента напомня онази отпреди 3-4 години, когато НСБОП, носителите на права и интернет компаниите подписаха меморандум за сътрудничество в битката срещу т.нар. фрий сървъри. Доставчиците трябваше да следят кой качва големи файлове на сървърите за безплатен хостинг и да ги трият. Носителите на права пък трябваше да им пращат списъци със защитени заглавия. И тогава правоносителите настояваха, че голямата отговорност носят интернет компаниите.


"Не е работа на интернет доставчиците да следят предварително какво съдържание се качва в мрежата", каза изпълнителният директор на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) Димитър Ганчев, което обединява интернет компании. Според него в битката срещу пиратството трябва да се внимава много, за да не се прекали. Например да се постави торент технологията извън закона заради злоупотребата с нея или да не се прави разлика между доставчик на чистия достъп и онзи, който доставя съдържание. Затова, смята той, информацията трябва да се филтрира законово при нейния източник, а не при потребителя. "Проблемът е при онзи, който предоставя достъп до сайта с незаконно съдържание, а не при доставчика на свързаност на крайния потребител", обясни Ганчев и допълни, че моделът за легално ползване на съдържание е абонаментът, който вече работи в много страни.


Според Ина Килева липсва конкретна правна норма, която да регламентира отговорността на интернет доставчиците и затова страните в ЕС търсят сами варианти за запълване на този дефицит.


Във Франция тече законодателна инициатива за създаване на специален регулативен орган и промяна на законодателството в областта на защитата на личните данни. Освен това има и процес на "постепенен отговор", тоест интернет доставчиците следят за различни нарушения, например качването на голямо количество защитено съдържание и се намесват, като предупреждават абонатите си, че нарушават закона. Ако абонатът не се вслуша, следват санкции - прекратяване на достъпа за срок от 1 до 3 месеца и дори за една година. "Това е отговорно поведение, защото крайният потребител се интересува най-вече от съдържанието и ползва мрежата на доставчика, за да стигне до него", подчерта Килева.


Във Великобритания шест големи интернет доставчика са подписали меморандум за сътрудничество с музикалната и филмовата индустрия под егидата на правителството. Доставчиците на Острова пращат регулярно писма до нарушителите, а санкциите към тях са предупреждение, частично спиране на достъпа, публикуване на списък на големите нарушители на сайта.


Работи ли мярката предупреждение


Близо 74% от абонатите на интернет във Франция са съгласни да получат предупреждение или да им прекъснат връзката, отколкото да им наложат глоба, сочи проучване на IFPI. Около 90 на сто от тях биха спрели да свалят музика и филми след два сигнала от доставчика си. Над половината от потребителите във Великобритания смятат прекъсването на достъпа за честна мярка срещу онези, които постоянно обменят файлове. 72% биха спрели да даунлоудват незаконно, ако доставчикът им нареди. В САЩ доставчиците на интернет услуги работят заедно с филмовата индустрия . Те пращат на нарушителите писма, като 90% спират още след първия сигнал, а другите 10 на сто продължават. След втория сигнал 99% спират да теглят незаконно, а само 1% стигат до изключване на интернет.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zacco
  *****
  Неутрално

  Какво значи мозъчен тръст?

 2. 2 Профил на наблюдаващ
  *****
  Неутрално

  Апелът е колкото отчаян, толкова и глупав. Нереално е да се мисли, че това е начин за борба с пиратството. На доставчиците им е все тая за носителите на права. Няма да се хванат насериозно да следят трафика - това изисква време и ресурси, а в условията на свиващ се пазар и силна конкуренция никой не е склонен да налива излишно пари за нечий кеф. От друга страна потребителите няма да престанат да споделят "незаконно" разни файлове - просто ще влезе в употреба друга технология, която ще заобикаля правните ограничения.
  Като обобщение - този, който е решил да си закупи даден ресурс (музика, филм и т.н.) ще го направи, без да се занимава с теглене от торенти, печене на дискове и т.н. А този, който е решил да притежава същото нещо без да заплаща за него, ще намери начин да го открадне, каквито и мерки за опазването му да се налагат. Но това явно г-да "носителите на права" (аналог с "правоимащите" не го разбират.
  Жалко. Очаквам утре полицай да ме спре на ъгъла на блока и да провери флашката, която нося в джоба си, дали случайно не съдържа нещо "незаконно"...

 3. 3 Профил на anon
  *****
  Весело

  "Работи ли мярката предупреждение?"
  някъде по света може и да работи, но тук няма от къде да си купиш лицензирано съдържание.
  носителите на права не правят нищо за да се подобри дистрибуцията, а само налагат ограничения. и докато смятат Интернет за най-опасното място, вместо да го използват, ние ще продължим да предпочитаме по-лесният и бърз начин.

 4. 4 Профил на Сулю
  *****
  Неутрално

  Какво е това чудо - НОСИТЕЛ НА ПРАВА???
  Ако Лили Иванова запише нова песен с име "Блей ми, блей ми" на Компакт Диск (В аналогов формат, за да я слушат старците на село, които НЯМАТ МП3) и след това ПРОДАДЕ (или предостави) ЗАЩИТАТА на авторското си право на Асоциацията (Хвани ми) Оная Работа - тя кое авторско право защитава - КОМПАКТ ДИСК (аналогов формат) или МП3 (който НИКОГА НЕ Е ИЗДАВАЛА)???
  И тогава ОНАЯ РАБОТА какво търсят от интернет доставчиците???
  Спиране на нета???
  Или ЗАБРАНА НА ОТДЕЛНИ ЛИЦА ДА ПОЛУЧАВАТ УСЛУГАТА "ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ"???
  Нищо подобно - ТЪРСЯТ СЕ ПАРИ!!!
  Някакви фирми, които "защитават авторски права" по НЕОБЯВЕНИ ДОГОВОРИ с автора искат да се спре интернет доставката на трети лица!!! По донос!!!
  Аз СМЯТАМ, че Сульо "дърпа" от интернет мои авторски материали, защото ТРАФИКА МУ Е ГОЛЯМ!!!
  Доказателстжа - НЯМАМ!!!
  Ама ТРЯБВА ДА МУ ДРЪПНЕТЕ ШАЛТЕРА!!!
  Е Б А Т И ... държавата!
  Бягайте млади и образовани българи!!!
  На запад авторското право е ЗАКОНОВО - 10 години!!! И след това НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!
  Там ясно е упоменато в закона, че СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА САМО НА ВИДА, В КОЙТО Е ИЗДАДЕН!!! (Ако е в ДВД не може да се търси "право" в ДИВХ!!!)
  И т. н.
  Т.е. - в момента сме в СЪЩОТО ПОЛЖЕНИЕ, както и през 1996 г. една фирма си беше ПРИСВОИЛА (САМОНАЗНАЧИЛА) правото САМО ТЯ ДА ВНАСЯ В БЪЛГАРИЯ РУСКИ ГУМИ с надписа "Простор"!!!
  Минаха години, докато се влачиха делата по съдилища и най накрая се разбра, че и Сульо и Пульо имат право да внасят каквото си искат, стига да са си платили!!!
  Същото е с Оная Работа!!!
  Нека ми покажат ДОГОВОР С ЛИЛИ ИВАНОВА, че им е предоставила авторските си права!!!
  Нямат!!!
  Имат договор за ЗАЩИТА НА АВТОРСКИТЕ й ПРАВА!!!
  Тогава да й ги ЗАЩИТАВАТ от НАРУШИТЕЛИТЕ!!!
  А не да искат ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
  И на края - кой може да каже какво съдържа фаила 123456.рар, за да ми бъде забранен да го качвам или тегля???
  Лили Иванова? Или Оная работа?
  Едва след като го СВАЛЯ и ОТВОРЯ мога да разбера, че е "Когато сутрин стана". МП3 на Баба Лили от 1968 г. И тогава, при желание от моя страна, ЩЕ ГО ИЗТРИЯ ВЕДНАГА!!!
  А може и да "трия" вднъж месечно! Или веднъж годишно! Кой може да ми нареди КОГА ДА СИ ОБСЛУЖВАМ КОМПА???
  Ай СИКТЕР, бе! НЕ НАЯЛИ СЕ!!!

 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 914 Неутрално

  И кой и как взима решение, че това, което свалям от Интернет, е "нелегално" или "легално"?
  А, ама ставало дума за "защитеност", а не за "легалност".
  Ами защитавайте се, но не като се бъркате в личния живот на хората! Очевидно става дума просто за търгашеска сделка, а не за законност.

  А на г-ца Килева бих й предложил да "седне на масата" с някой сомалийски ПИРАТ, щом я влече интригата

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=591262

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 6. 6 Профил на Andro
  *****
  Неутрално

  И ако правилно помня Европа като цяло отрече модела на Франция със спирането на нета. То със същия успех могат да поискат да ти спират тока, нали компа има нужда от ток, че да работи.

 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Кил Ина Килева!

  gradinko.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK