"Адванс терафонд"

"Адванс терафонд"

© Дневник
Създадена: Април 2005 г.
Адрес: гр. София 1164, ул. "Златовръх" №1
Контакти: 02/4008 333; 4008 332; [email protected]
Акционерен капитал: 85 110 091 лв.
Бранш: Придобиване и управление на имоти
Последен отчет: IX.2008 г.
Изпълнителен директор: Радослав Манолов

"Адванс терафонд" е един от най-големите частни собственици на земеделска земя в България, като към края на октомври притежава близо 260 хил. дка на стойност 106 млн. лв. По-голяма част от имотите на фонда са земеделски земи, само 138 дка са градски терени. Най-голяма част от тях се намират в Североизточна и Централна Северна България.86.8 млн. лв. пазарна капитализация


2.20 лв. максимална цена за последните 52 седмици


1.01 лв. минимална цена за последните 52 седмици


1.02 лв. последна цена към 5.XII.Фондовете за земеделска земя са определяни от анализатори като убежища по време на кризи, но безпрецедентния срив на фондовите пазари от последната една година потопи и техните акции. За една година назад пазарната капитализация на "Адванс терафонд" е спаднала с 50 на сто и към момента е над 45 млн. лв.


Основната дейност на "Адванс терафонд" е покупка на земи, като постепенно те се окрупняват (процес на комасация) и след това се отдават под аренда за получаване на текущ доход или се продават. За разлика от градските имоти - офиси, жилища, пазарът на земеделска земя започна да се развива по-активно едва в последните две-три години и като цяло цената й бележи постоянен ръст, но с по-бавни темпове, отколкото останалите класове имоти. Според статистиката на "Адванс терафонд" средната цена на придобиване на терените през всичките години от неговото съществуване е 235 лв. на декар заедно с всички разходи. През октомври цената на придобиване на земеделски земи е била с близо 5 на сто по-ниска, отколкото през септември, но като цяло стойността на придобиване се покачва.


Най-много от притежаваните терени на дружеството със специална инвестиционна цел са с големина до 200 дка, както и в границите от 200 до 500 дка. Фондът притежава и един парцел над 3 хил. дка, както и три парцела с големина между 2 хил. и 3 хил. дка. Размерът на парцелите има голямо значение при отдаването им под аренда или продажбата им - колкото по-голям е той, толкова по-висока цена може да се договори за него. Приходите от наеми и аренди за 2007/2008 г. са 1.256 млн. лв., а подписването на договорите за следващата стопанска година е започнало през октомври. До края на месецa отдадените под аренда земи са 133 хил. дка.


За финансиране на покупката на земи фондът направи най-голямото увеличение на капитал сред публичните дружества за тази година - от 44.056 млн. лв. до 85.11 млн. лв., a в дружеството постъпиха 78 млн. лв. заради по-високата емисионна цена. Новите акции все още не се търгуват на борсата. Най-големият инвеститор при увеличението е Международната финансова корпорация (IFC), подразделение на Световната банка, записала 23% от всички предложени книжа.


Въпреки кризата инвестиционните планове на "Адванс терафонд" не са претърпели промени, поясни изпълнителният директор на дружеството Радослав Манолов. Целта на дружеството е да притежава 450 хил. дка земеделски земи в най-подходящите земеделски райони на страната до края на следващата година, освен това се предвижда 75% от закупените имоти да се отдадат под аренда за 2008/2009 г. и 80% за следващата стопанска година. Освен земеделската "Адванс терафонд" предвижда и покупка на градски терени - около 25% от портфолиото да са урбанизирани имоти, се посочва в стратегията му. Градската земя може да се използва за изграждане на търговски и индустриални центрове, като фондът не предвижда строежи и ремонти на закупени терени, а продажбата им.Създадена: Април 2005 г.
Адрес: гр. София 1164, ул. "Златовръх" №1
Контакти: 02/4008 333; 4008 332; [email protected]
Акционерен капитал: 85 110 091 лв.
Бранш: Придобиване и управление на имоти
Последен отчет: IX.2008 г.
Изпълнителен директор: Радослав Манолов


86.8 млн. лв. пазарна капитализация


2.20 лв. максимална цена за последните 52 седмици


1.01 лв. минимална цена за последните 52 седмици


1.02 лв. последна цена към 5.XII.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 2. 2 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски са освните измамници в новосформираното дружество Karoll, дано никой не попада в капана им.

 3. 3 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 4. 4 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 5. 5 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Karoll са новите финансови измамници. В никакъв случай не се забърквайте с тях. Средствата с които разполагате ще се изпарят, но тогава ще е късно. Мислете навреме.

 6. 6 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от Karoll. Лъгаха ме в продължение на няколко месеца и накрая изгибих всичко, което бях инвестирал при тях! Никога не им се доверявайте.

 7. 7 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 8. 8 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 9. 9 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 10. 10 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 11. 11 Профил на Нейчо Валентинов
  Нейчо Валентинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.

 12. 12 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Karoll са същите като Глобал Маркетс на времето. Обещават, надъхват ви да инвестирате все повече и накрая прибират всичко. Нагли мушеници!

 13. 13 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Karoll са поредните измамници, които се появяват на бял свят отново. Виждам, че някой вече се е досетил от къде произлизат. А именно от Глобал Маркетс. Същите тези крадци и мошеници започват отново да ограбват наивни хора.

 14. 14 Профил на Илияна Райкова
  Илияна Райкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам много хора са били оплетени в мрежите на Глобал Маркетс. Въпреки множеството жалби и наказания на тяхно име, продължават да се опитват въртят мръсните си схеми и от нова фирма. Мисля,че този факт говори що за хора са ...

 15. 15 Профил на Весела Джамбазова
  Весела Джамбазова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

 16. 16 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#15] от "Весела Джамбазова ":

  Да, аз също апелирам всички, който четат това да се пазят от измамните схеми на Karoll. Всички, които се занимавахме с тях бяхме изгълани и потърпевши, тоест не само аз а група от 4-5 мои познати и аз.

 17. 17 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Hora prosto se pazete ot izmamnite shemi na Karoll. Nqma nito edin dovolen tehen klient. Sami si napravete precenka zashto e taka!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK