Продажбите на компютри ще растат под прогнозите

Повишението догодина се очаква да бъде едва около 4%, при 14% през 2007 г.

Бъдещето пред компютърния пазар не е съвсем розово

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Бъдещето пред компютърния пазар не е съвсем розовоСветовните продажби на компютри ще се увеличат, но ще нивото им ще остане под предварителните прогнози, тъй като икономическата криза обуздава потребителските разходи. Това показват данните от проучване на IDC, цитирани от агенция "Блумбърг". През следващата година търговията вероятно ще се покачи с 3.8% до 313.9 млн. компютъра в сравнение с миналата година, когато ръстът е бил 13.9 на сто, смята вицепрезидентът на анализаторската компания Боб О'Донъл.


Лидерите на ИТ пазара вече вземат мерки срещу кризата. Най-големият световен производител на компютри "Хюлет - Пакард" обяви още през септември, че през следващите три години ще съкрати 24 600 работни места, за да повиши приходите си. Лидерът в производството на чипове "Интел" понижи миналия месец прогнозите си за продажбите за четвъртото тримесечие до 1 млрд. долара, обвинявайки за това слабото търсене. За да се защити от рецесията, "Интел" обяви, че ще инвестира в нови продукти. Шефът на компанията Крейг Барет каза в интервю в Кайро, че компанията ще произвежда дънни платки с египетски партньори. Заводът в Египет ще започне работа през септември 2009 г. Той ще изнася продукти за близо 20 млн. долара на година, 85% от които са насочени към пазарите в Африка. Сделката е част от програмата на "Интел" World Ahead Program, насочена към достигане до милиони потребители от нововъзникващите пазари. "Ние не можем да контролираме световната икономика, но можем да упражним контрол върху нивото на инвестициите си в проучвания и разработки и нови продукти", казва Барет.


По данни на Асоциацията на производителите на чипове, обявени миналия месец, световните продажби на чипове ще паднат с 5.6% през следващата година и това ще бъде първото понижение от 2001 г. насам. Организацията намали прогнозите си за ръста на индустрията за тази година до 2.2% от 4.3% през юни.
Пак по данни на Блумбърг "Дел", вторият по големина производител на компютри, е загубил от "Хюлет - Пакард" в битката за продажби към крайни клиенти в най-големия търговец на дребно за електроника в САЩ - веригата Best Buy, по време на Черния петък (Black Friday - първия петък след Деня на благодарността, когато търговците дават огромни отстъпки). Данните са от доклада на Thomas Weisel Partners. Клиентите са предпочели компютрите на "Хюлет - Пакард" по време на тридневния уикенд. За да си върне лидерската позиция в продажбите на компютри на американския пазар, доминиран през последните две-три години от "Хюлет - Пакард, "Дел" се насочи към модела на директните продажби и пусна продуктите си в 20 хил. магазина по света, започвайки от Wal-Mart и Best Buy в САЩ.


Прогнози за бранша


с 3.8% се очаква да се увеличат продажбите през 2009 г. до 313.9 млн.


168 млн. лаптопа се прогнозира да се пласират догодина при очаквани 187.4 млн.


5.6% ще спаднат продажбите на чипове догодина


"Хюлет - Пакард" планира съкращения на служители


"Интел" се готви за инвестиции в нови продукти

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK