"Актив пропъртис" 5AX

"Актив пропъртис" 5AX

© ДневникВизитка


Създадена: 20 април 2005 г.


Адрес: гр. Пловдив, ул. "Нестор Абаджиев" №37, ет. 2
Контакти: 032/ 604700, 02/971 07 05


Акционерен капитал: 19 728 000 лв.


Бранш: Придобиване и управление на имоти


Последен отчет: IX.2008 г.


Изпълнителен директор: Дилян Панев


Общо изтъргувани акции за последните 3 месеца861 013


Общо сделки за последните три месеца82


Стойност на сделките за последните три месеца705 296.80

Пловдивският фонд за имоти "Актив пропъртис" е едно от първите дружества със специална инвестиционна цел на българския пазар. Основната дейност на компанията е покупка на имоти и отдаването под наем или продажбата им. От учредяването си насам фондът е реализирал три успешни увеличения на капитала, като към момента акционерният капитал на компанията е на стойност 19.7 млн. лв., разпределен в същия брой акции.


Основни борсови показатели


9.27 млн. лв. пазарна капитализация


2.25 лв. максимална цена за последните 52 седмици


0.42 лв. минимална цена за последните 52 седмици


0.47 лв. последна цена към 12.12.2008

Към момента фондът притежава над 56 имота на стойност 25 млн. лв. Сред ключовите обекти в портфейла на дружеството са магазин с площ от близо 255 дка и паркоместа в столицата на бул. "Цариградско шосе", които в момента са отдадени под наем на румънската мебелна верига "Мобексперт", административно-производствена сграда в промишлената зона на Пловдив с 1313 кв.м прилежаща земя, подземен гараж със 109 паркоместа в търговския комплекс "Гранд" в същия град, земеделски земи, в това число и терени край Созопол, където се предвижда изграждане на ваканционно селище.


Като структура според предназначението преобладават имотите, които са в процес развитие на проекти и строителство (над половината от общия обем). Като разположение повече от 50% е делът на градските недвижимости.


През последните три години до края на 2007 г. дружеството се развива с бързи темпове и регистрира силно нарастване на финансовите си резултати. За ръста съдейства динамичното развитие на пазара на имоти в България и увеличението на цените в сектора, което доведе и до положителни преоценки на активи. През настоящата година обаче финансовите катаклизми и негативната промяна на очакванията и настроенията в бранша сринаха акциите на "Актив пропъртис". При понижение от около 55% за секторния индекс на фондовете за имоти - BGREIT, книжата на пловдивското дружество пострадаха далеч повече - корекция от над 77%. В момента акциите на "Актив пропъртис" се търгуват на нива по-малко от една трета от чистата стойност на активите на фонда (P/B=0.27). Това при един позитивен пазар би означавало, че дружеството е подценено. В реалната обстановка обаче това отразява песимистичните очаквания на инвеститорите за перспективите пред сектора.


Сред ключовите предимства на компанията е ниската задлъжнялост, измерена през съотношенията дълг/активи и дълг/собствен капитал. Във времена на труден достъп до банкови кредити, особено за дружества за инвестиции в имоти, това е критичен фактор за оцеляване и е от приоритетно значение за анализаторите при оценката на предприятие в този сектор. Високите показатели за ликвидност би трябвало да гарантират безпроблемно погасяване на текущите задължения.


При съотношенията за рентабилността "Актив пропъртис" не е сред най-атрактивните на пазара, а разпределяните дивиденти го подреждат сред най-скромните сред АДСИЦ. Неблагоприятната пазарна конюнктура замрази продажбите на фонда през третото тримесечие. Същата ще е съдбата вероятно и на някои от проектите му като изграждането на ваканционно селище в Созопол. С оглед на ситуацията анализаторите са по-скоро скептични за дивидента през 2008 г.Общо изтъргувани акции за последните 3 месеца861 013


Общо сделки за последните три месеца82


Стойност на сделките за последните три месеца705 296.80


Основни борсови показатели


9.27 млн. лв. пазарна капитализация


2.25 лв. максимална цена за последните 52 седмици


0.42 лв. минимална цена за последните 52 седмици


0.47 лв. последна цена към 12.12.2008

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK