След три месеца плащането в магазин през мобилeн телефон ще е факт

"СЕП България" получи сертификат за участие в системата на БНБ за обработка на плащания в реално време

Операторът на платежна система, базирана върху разплащания през мобилни телефони, "СЕП България" приключи успешно техническите тестове със системите на БНБ и изгради on-line връзка със системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS), съобщиха от компанията. С решение на УС на БНБ "СЕП България" е включена в RINGS като нов системен оператор и ще извършва заявка за нетен сетълмент на междубанкови електронни разплащания два пъти дневно по утвърден от БНБ график.


Услугата, която ще предлага СЕП, представлява извършване на плащания през мобилния телефон - в търговски обекти, за комунални услуги или просто при преводи между физически лица. За тази цел клиентът трябва да поиска от мобилния си оператор да му бъде инсталирано специално софтуерно приложение в СИМ картата на телефона. След инсталирането в мобилния апарат се появява ново меню, което всъщност е електронният портфейл на клиента. Чрез него потребителят управлява транзакциите си.За да плати в магазин например, в търговския обект трябва да има също телефон, оборудван със софтуер за такива плащания, компютър с интернет или терминал. Тези терминали са единни, независимо с коя банка работи клиентът, и цялата система се поддържа от СЕП. Участници в този бизнес модел са банките, мобилните оператори, търговските компании и публичните институции, а потребители на услугата ще бъдат всички физически лица и бизнес организации, като се очаква реално услугата да действа след 3 месеца.


"С включването си в системата за брутен сетълмент в реално време "СЕП България" ще може да премине в следващия етап от развитието си - интегрирането и обслужването на електронни плащания от банките, които участват в нейната система. В момента протича пилотната фаза на интеграция на банки, чиято продължителност се очаква да бъде три месеца. Участващите в таза фаза банки са СИБанк, Алианц банк България и Общинска банка. Първото тестово плащане е извършено успешно. Включване на други банки в системата се очаква да започне през първото тримесечие на следващата година, заявиха от компанията.
Компанията ще предлага на клиентите си още универсален електронен подпис за SIM карти и smart карти, както и електронен документооборот. Компанията е лицензирана от Комисията за регулиране на съобщенията като доставчик на електронен подпис.


"СЕП България" е дъщерно дружество на първия български фонд за дялово финансиране "Адванс екуити холдинг", а акционер и партньор е "Сирма груп".

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пешо
  пешо
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на xa
  xa
  Рейтинг: Неутрално

  кой вярва на подслушващите

 3. 3 Профил на tecra
  tecra
  Рейтинг: Неутрално

  Хакнаха кредитните карти, говори се без особен проблем през чужд гсм, срив на плащанията през гсм в англия, а сега и това чудо. Една транзакция - добре, но как са с големия трафик? Колко време им остава преди да е пробита окончателно системата особено във време на рецесия?
  Все пак нека им пожелаем успех! Пък времето ще докаже .....

 4. 4 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Много напредничаво! Пожелавам им успех!

 5. 5 Профил на az
  az
  Рейтинг: Неутрално

  Незнам ка ще тръгнат като нямат нищо готово.
  Служ.

 6. 6 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK