Земеделското министерство предлага земи срещу компенсаторки

Всички терени се намират в Софийска област и могат да се купят срещу поименни бонове

Повече от 21 хил. дка земеделски земи ще бъдат предложени на търг срещу компенсаторни инструменти, става ясно от заповед на министъра на земеделието Валери Цветанов, издадена на 5 декември и публикувана на сайта на ведомството му. Третият национален търг е за земи от Софийска област, като крайният срок за подаване на заявления за участие е 30 календарни дни от датата на последната публикация на заповедта. От министерството не са посочили централните и местните вестници, в които обявлението е публикувано.


Резултатите ще бъдат обявени 15 дни след изтичане на крайния срок за подаване на заявленията. Те ще са по образец и в тях се посочват имотите, за които се кандидатства, както и предлаганата за тях цена в левове на декар. Много от предлаганите имоти са с площ от над 20 дка, има и много терени над 100 дка.


Общата цена на предложените терени е 2.27 млн. лв., като те се плащат само с поименни компенсационни бонове. Средната минимална цена на декар излиза 108 лв.
В момента цената на боновете на Българската фондова борса се движи около 30 до 40% от номинала им. Цената от 1 лв., който трябва да се плати на търга, е равна на 1 лв. номинал на компенсаторка, който може да бъде купен на борсата за 33 стотинки, или така паричната стойност на земите излиза една трета от обявената в левове цена, ако се приеме, че цената на книжата не се промени значително. За последните десет дни цената на боновете на борсата отбеляза повишение, като във вторник тя достигна 39 стотинки. Отделно от нормалната търговия на извън регулиран пазар през миналата седмица бяха изтъргувани няколко големи пакета с такива книжа, като два от тях бяха при цена от 37 стотинки, а единия - за 20 стотинки на всеки 1 лв. номинал.


Компенсационни бонове могат да се придобият само по два начина - по наследство за обезщетяване или с покупка на борсата. Те се издават за обезщетяване на наследници на собственици на терени, които са послужили за погасяване на български държавен дълг към Гърция през периода 1913 - 1944 г. Срокът за подаване на документи за обезщетяване изтече през февруари тази година.


Огнян Велков, областен координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти за обл. Пловдив, поясни, че до тях не е била изпращана заповедта на министъра и те са узнали за нея от сайта на министерството. Председателят на сдружението Валентин Христов посочи, че на среща с представители на НДСВ преди няколко седмици са повдигнали въпроса за търговете за земеделски земи. Той поясни, че са разчитали на подкрепата на партията, за да няма забавяне за тях. По думите на Христов предвидените общо земи за търгове, на които се плаща с компенсаторки, са общо 250 хил. дка, от които 150 хил. дка вече са продадени.


Предложени земи 21 041 712


Обща начална цена 2 271 686 лв.


Последна цена на боновете 0.33 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Огнян Велков-Пловдив, 0888347011
  *****
  Неутрално

  Заповедт на за търга беше цитирана днес преди обяд в инвестор.бг в темата на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти СПКИ "Компенсаторни инструменти-достойно изплащане".
  За пръв път се пускат на търг толкова евтини земи срещу компенсаторки. Явно министерство на земевладението са сметнали, че в суматохата на новогодишните празници търга ще мине тихомълком и без конкуренция за посветените...За сравнение средната цена на декар на предишния търг за земя от Монтанска област беше 600лв.

 2. 2 Профил на Georgi
  *****
  Любопитно

  Имам комперсаторни бонове дадени ми вместо земя.мога ли да ги продам .Имат ли пазар в момента. j_komitski73@abv.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK