Ренесансът на данъчните измами

Данъците са неизбежни за всички, които спазваме законите. За всички останали има много възможности да ги избегнат, а през отминаващата 2008 г. те са били изведени до нови висини от българския сив сектор. Близо два месеца преди приключването на календарната година Националната агенция за приходите (НАП) призна, че данъчните измами са претърпели бум. Той няма да позволи изпълване на годишните разчети за събираемост на данък добавена стойност, а липсващите средства ще се компенсират от преизпълнение на постъпленията от други източници.


Признали реалността през последните месеци, данъчните започнаха масирани проверки в търговски обекти от считаните за рискови сектори. Освен обичайните заподозрени - увеселителните заведения в курортните центрове, тази година на прицел попаднаха още няколко отрасъла.


Установено беше, че вносителите на автомобили втора ръка, авточасти и мобилни телефони от ЕС масово нарушават данъчното законодателство. Над една трета от проверените обекти бяха "хванати в крачка", а основното им прегрешение според НАП беше същественото разминаване между количествата на стоките, описани в счетоводните документи, и тези, открити на място при инвентаризациите. Значителният ръст на материалните запаси и стоките в счетоводните документи спрямо предходните години караше НАП да подозира укриване на обороти и необложени доставки. Никой от данъчната администрация обаче не направи дори приблизителна оценка на щетите, които държавата търпи заради неплащане на данъци.
Единствените изчисления бяха направени от неправителствените организации. Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) обяви, че сивият сектор заема близо 20% от брутния вътрешен продукт. Това число обаче включва не само укритите данъци и измамите, но също така скритата заетост, нереално ниските заплати, обявявани пред НОИ, и др.


ЦИД все пак посочиха някои дейности в сектора на услугите, при които ДДС масово не се начислява. Това бе последвано от проверки на НАП в медицински центрове, зъболекарски кабинети и други обекти, предлагащи здравни грижи, нефинансирани от здравната каса. Резултати все още не са обявени, но съсловните организации скокнаха и обвиниха държавата в "стрелба по врабчета с топ".


Други обект на засилени инспекции бяха притежателите на бетоновите възли. Считани за един от стълбовете на сивия сектор в строителството, те също не бяха уличени в нарушения публично, както вносителите на употребявани коли или авточасти.


Източването на хазната


От НАП не казаха почти нищо и за втория тип данъчни измами. При тях не става въпрос за смел предприемач, готов на хитрости, за да спести данък, но за дейност, при която откровено се крадат държавни пари.


С отпадането на ДДС сметките т.нар. Х-образни схеми станаха неактуални, обяснява Симеон Симеонов, адвокат и консултант по данъчни въпроси. Вместо това обаче нарастваща популярност добиват други методи за точене на хазната. В основата им стоят "кухи фирми". Тяхната цел е да начисляват ДДС, което не плащат. Други фирми - техни клиенти, зад които стоят същите собственици, препродават стоките и ползват правото си на данъчен кредит. Накрая, когато НАП потърси една "куха фирма", за да събере вземанията, се оказва, че тя не разполага с активи, а собствениците и мениджърите са виртуални герои.


До момента единственият официален коментар на приходната администрация е, че бум наистина има. Една година е била необходима на измамниците, за да опознаят законодателството след влизането на България в ЕС и да се подготвят. Затова престъпленията са набрали скорост във втората година след присъединяването на България към ЕС, а не още през 2007 г., обясни Николай Петков, директор "Управление на риска и разследване на особени случаи" в НАП. За борбата с такъв тип нарушения НАП отказаха да дадат каквито и да било подробности.


Кризата може да превърне укриването на обороти в мода


Глобалното влошаване на икономическата среда ще накара дори коректни фирми да помислят за укриване на обороти или легални схеми за неплащане на данъци. Това беше признато от зам.-министъра на финансите Кирил Желев и директора на НАП Мария Мургина. При публично обсъждане на рисковете, които сивата икономика поражда, те обявиха, че така ще се застраши дори изпълнението на приходната част в бюджета през следващата година. За да не се стигне дотам, Мургина предложи амбициозен набор от мерки за затягане на контрола. Те включват GPRS свързване на всички касови апарати със сървъри в НАП, разширени правомощия на контролните органи, деклариране на заемите от небанкови институции и др. Най-същественото предложение за свързаност на касовите апарати с администрацията, макар и в унисон с настроенията в левицата, която провъзгласи изсветляването на сивата икономика за буфер срещу кризата, изглежда мъртвородено. Оказва се, че дори в данъчната администрация не вярват това да стане преди изборите, а по други оценки изпълнението на подобна програма ще отнеме най-малко година.


Лошото на това свързване е, че налага тотална подмяна на съществуващите в момента касови апарати, призна Мария Мургина. Затова компромисен вариант можело да бъде експериментално въвеждане само в бензиностанциите, чиито собственици сами поискаха това да стане.


Намеренията на правителството да бори сивия сектор в условия на влошена среда бяха разкритикувани от Руслан Стефанов, директор на икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията. Неговият коментар е, че необходимото не беше сторено в годините на растеж, когато мерките нямаше да засегнат бизнеса. Да се предприемат сега в условия на ликвидни трудности и влошена среда показва, че управляващите са изпуснали момента.


Рискови дейности:


1. Бетонови възли


2. Автокъщи


3. Магазини за мобилни телефони


4. Медицински центрове


5. Увеселителни заведения


6. Трудовите правоотношения


7. Небанковите заеми за населението


Източник: НАПТекст под снимка: Приходната администрация може да изпита затруднения и през следващата година, призна изпълнителният директор на НАП Мария Мургина

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ANDRESHKO
  *****
  Гневно

  Г-ДА ОТ НАП - МИ ПОЧНЕТЕ ГИ ВСИЧКИ БЕТОНОВИ ВЪЗЛИ ПО ДЯВОЛИТЕ! А СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ ДЕТО СИ МЕНКАТ ДДС? КАКВО ЧАКАТЕ?

 2. 2 Профил на Рачо Рачев
  *****
  Неутрално

  Или може би още по-добре: свалете ДДС-то на 15% и стимулът за измама веднага ще падне с 25%.

 3. 3 Профил на plamen2299
  *****
  Неутрално

  Ами тая овца Мургина да проучи първо чуждия опит-на държави,които са на нашия хал,а не да ни лъжат,че не може да се направи. В Румъния от март догодина ДДС за хляб,мляко,сирене,месо и др. продукти за ядене от първа необходимост пада на 5%.За сега още спорят как ще се отрази това на джоба на купувача,понеже и там търговците са доста нагли.

 4. 4 Профил на ми това де,
  *****
  Неутрално

  за свалянето на ДДС-то, нали беше поискано неотдавна от нЕкои по-образовани икономисти-политици. Обаче БГ-еца първо ще се опита да си плати откупа като изяде торба сол, после, като не успее, ще поиска да му ударят на голо 100 тояги, но като го надърмонят и му стане байгън от бой. ще бръкне в пояса за жълтиците.

 5. 5 Профил на za
  *****
  Неутрално

  Ами аз предлагам национализация ... няма фирми , няма проблеми. Според мен невнасянето на данъци не е заради кризата, а за това че хората не виждат нищо срещу тези данъци. А само как се купуват скъпи коли, източване чрез лекарства и т.н. Това което каза европеиския съюз за управление на проектите, се вижда от собствениците на фирми при управление на бюджетните средства.

 6. 6 Профил на за
  *****
  Неутрално

  Не когато се сетят да смъкнат ддс т-то фирмите вече ще са фалирали от нечовешки глоби. Щото в България има събираемост на глоби, не на данъци. И глоба от раз 30 бона не приучва фирмата да спазва законите, а я фалира. Собственика обявява банкрут и 10 човека са наборсата ,следва няма фирма , няма никакви данъци, няма платена глоба и 10 000 отиват от борсата за изгонените работници. Които мизерстват с тея 200 лева на месец и вдигат бунт , щото имат много свободно време. В човешките държави , първо от администрацията те питат имаш ли нужда от компетентна помощ а тука почват направо да те бият с тоягите

 7. 7 Профил на Johnie Walker
  *****
  Неутрално

  По-добре да въведат 20% данък върху нарастването на материалните запаси и стоките, както е в Америка. Като няма данъчен кредит при него да видим няма ли да си внасят ДДС-то.

 8. 8 Профил на ?!!?!?!?!?
  *****
  Гневно

  Тъпоооо
  Ще свързват касовите апарати с GPRS?!??!?!?!
  Те сега касовите апарати нямат ли си фискална памет? Каква е разликата дали ЕДНА И СЪЩА информация ще пристига в реално време или веднъж месечно?!?! Само да се "подпомогнат" наш'те хора-продавачи на касови апарати и любимите на цял един народ мобилни оператори, най-вероятно най-любимия от тях.
  Хич да не се правят на тъпи, ами да си вършат работата! Простите комунисти от всеки проблем гледат как да направят по-голям, като междувременно се нагушат яко. Ама явно е опрял ножът у кокала при "изпълнението на приходната част" и нема кинти за предизборен популизъм...

 9. 9 Профил на Кап. Петко
  *****
  Неутрално

  Господина с въпросителните-личи си че хабер си нямаш от нещата. Ако оборота се отчита в реално време става невъзможно да се трие фисклната памет на апарата която да те светна не е нищо повече от едно малко чипче. И освен това ще може автоматично да се извеждат справки за оборотите, тенденцията и т.н.

 10. 10 Профил на ?!?!?!?!
  *****
  Неутрално

  Айде като си тръгнал, да ме светнеш и колко от измамите с ДДС се праавят с триене на малкото чипче и колко - с кухи фирми фантоми и с неиздаване на касови бележки изобщо? Защото аз си мисля, че тая работа с чипчето се ползва 0,0001% от случаите, а истинското източване си се прави по класическите схеми на едро. Та по тая причина да се похарчат милиони за подменяне на касовите апарати (кой има сметка от това?) и да се осигурят други милиони месечни постъпления на мобилните оператори (кой има сметка от това?), само за да се потигне близо НУЛЕВ ЕФЕКТ си е чисто олигофренско мислене. Какво се случва, когато няма добра връзка между касовия апарат и "сървъра"? Гледа се фискалната памет. Т.е. подарили сме едни пари на едни (комунистически) фирми. Айде ако може без такива дребни пързаляния, не сме дебили и малко от малко разбираме от техника...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK