Пазарът на сливания и придобивания се сви с 40%

Кризата замрази борсовите дебютиСветовната финансова криза замрази консолидациите в бизнеса и провали плановете на редица компании да излязат на борсата. За една година световният пазар на сливания и придобивания се сви с 40%. Това беше резултат както от ограничаването на кредитирането, така и от страха от рецесия. По-малко от 30 хил. дружества се интегрираха със свои конкуренти или бяха придобити през 2008 г. Стойността на всички корпоративни сливания и придобивания падна до 2.5 трлн. долара спрямо 4 трлн. през 2007 г. Безспорно най-динамичният сектор през изминалата година беше финансовият. Само банковите консолидации за този период се оценяват на над 428 млрд. долара. Следват ги сделките между дружества от сегмента на финансовите услуги с обем от над 423 млрд. долара. На трето място са придобиванията на инвестиционни компании и дружества за управление на активи с оборот от 339.2 млрд. долара.Финансови проблеми и обезценяващи се акции позволиха на големите играчи в банковия сектор да погълнат някои от конкурентите си. Емблематичен пример е Bear Stearns, която стана част от JPMorgan Chase, след като слухове за ликвидните проблеми на банката сринаха книжата й. Това даде възможност на JPMorgan да стане мажоритар в Bear Stearns на цена в пъти под пазарната. Дори Федералният резерв подкрепи сделката с финансова инжекция от 30 млрд. долара, предназначена за погасяване на задълженията на Bear Stearns. В края на лятото Банк ъф Америка даде 40 млрд. долара, за да получи контрол над инвестиционната банка Merrill Lynch. Сделката беше изненада за инвеститорите, още повече че в същото време Lehman Brothers обяви, че е неплатежоспобна и хвърли пазарите в паника. По-рано през годината Bank of America приключи процедурата по поглъщането на ипотечното дружество Countrywide Financial. Wachovia също изгуби независимостта си и стана част от групата Wells Fargo. Въпреки динамичната за банките година двете най-големи корпоративни придобивания за 2008 г. бяха свързани с дружества извън финансовия сектор. Белгийският пивоварен концерн InBev погълна американския си конкурент Anheuser-Busch за над 60 млрд. долара, а месец по-късно фармацевтичният гигант Roche договори покупката на Genetech.


За първи път от 5 години стойността на първичните публични предлагания в света не можа да стигне 100 млрд. долара. Компаниите масово отлагаха излизането си на борсата заради опасения, че липсата на интерес от страна на инвеститорите ще провали борсовия им дебют. Все пак имаше и някои успешни първични публични предлагания като това на компанията за разплащания Visa. Дружеството набра близо 20 млрд. долара от борсата, а процедурата се класира сред най-големите публични предлагания в историята. До края на календарната година акциите на Visa поскъпнаха с 19% над емисионната си стойност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK