Спортната агенция търси строител на антидопингова лаборатория

Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) обяви конкурс за изграждането на нова национална лаборатория за допинг контрол, показва справка в регистъра за обществените поръчки. До момента у нас няма акредитиран регулативен орган от Световната антидопингова агенция, което прави взетите тук проби невалидни навън. Строителните фирми могат да кандидатстват по проекта най-късно до 5 февруари.


Първата процедура за избор на проектант на обекта се провали през ноември миналата година. Тогава председателят на ДАМС Весела Лечева издаде заповед за прекратяване на поръчката. Мотивът й беше, че заложените в конкурсната документация условия за техническите възможности и квалификация на участниците, необосновано ограничават участието на компании в процедурата. Освен за строително-ремонтни дейности новата поръчка обхваща доставката на специализирано оборудване за нуждите на лабораторията.


Гаранцията за участие в конкурса е 30 хил. лв., което означава, че минималната стойност на обекта ще бъде 3 млн. лв. В края на лятото директорът на дирекция "Научно и медицинско осигуряване" в ДАМС Боряна Паунчева съобщи, че държавата ще отпусне 5 млн. лв. за реконструкцията на новата лаборатория и закупуването на модерна техника за изследване и анализ на пробите. Необходимо е контролният орган да получи акредитация от Световната антидопингова агенция, за да се зачитат резултатите му извън страната. Според прогнози на специалисти това може да стане най-рано до четири-пет години.


В конкурса за строител на обекта може да участват фирми с общ оборот от 5 млн. лв. от строителство на здравни заведения или подобни лаборатории през последните три години. Доставчиците на аналитична техника от своя страна трябва да имат приходи от продажби на оборудване за 7 млн. лв., а тези, които ще осигурят останалото оборудване от 2 млн. лв. От ДАМС са ограничили броя на възможните участници в конкурса до трима. Предимство при класирането на кандидатите ще се дава на фирмите с по-голям оборот и повече успешно осъществени подобни поръчки. Допълнителна информация за условията и сроковете на конкурса може да бъдат получени от сайта на Агенцията за обществените поръчки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK