Черният хайвер поевтинява

Черният хайвер на дребно се предлага в страната по 2 хил. евро за килограм, докато външните цени в зависимост от качеството надхвърлят 3 хил. евро. Преди две години, когато свободният улов на есетрови риби в Каспийско и Черно море не беше забранен от ООН, естественият хайвер се предлагаше и по 6 хил. долара за килограм.


Поради разликата във вкусовите качества на продукта, добит от развъдници, цените на тази продукция поевтиняха почти двойно. Въпреки това интересът към изкуственото развъждане на есетри продължава и инвестициите в тези стопанства нарастват. В страната действат десетина лицензирани предприятия, като тенденцията е те да нарастват. След откриването на оперативна програма "Рибарство" експерти очакват нарастване на интереса към тази дейност.


Доскоро българските производители изнасяха годишно около 2 хил. тона хайвер. На вътрешния пазар също се предлагат известни количества, но са основно от внос. Потреблението в световен мащаб пък значително намаля заради ембаргото върху есетровия улов.


По нормативни документи рибните продукти в страната отдавна трябва да се продават на специализирани тържища, но подобни бази все още липсват и това се отразява негативно върху маркетинга на продукцията, съобщи и председателят на Националната асоциация по рибарство и аквакултури Николай Кисьов. С изключение на рибната борса в София и Варна, в останалите градове специализирани тържища липсват. След отварянето на програмата по рибарство се очаква бум на инвестиции не само в преработката, но и в маркетинга на рибни продукти, предвиждат експертите в бранша.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Хесапов
    *****
    Неутрално

    Това е една добра новина. Радост, радост!

  2. 2 Профил на не е съвсем така
    *****
    Неутрално

    Според една статия на Дневник отпреди 3 г, цената беше десет цента на кило, а общият добив от Каспийско море, възлизаше на 40 хил $, колкото на баничарница до гарата.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK