Архитектите на бунт срещу конкурса за голяма спортна зала в София

Изискване за невъзможен опит на практика изключва българските компании от конкурса

Държавната агенция за младежта и спорта обяви обществена поръчка за изготвянето на проект за спортна зала в София, в която е въвела подозрително ограничителни условия за участие. Затова сигнализираха в сряда от Камарата на архитектите в България. Става дума за дългоочакваната зала с капацитет 9 хил. души. Изискванията за участниците в конкурса на практика обаче са неизпълними за българските архитекти, смятат от камарата.


Справка в публикувана в края на миналата година обява за конкурса показва, че до участие в него ще се допускат само кандидати, които вече са проектирали поне едно построено спортно съоръжение с капацитет над 9 хил. зрители. В България обаче въобще не съществува такава зала. Така на практика на изискването отговарят само футболни стадиони, каквито не са изграждани през последните години. Спортната агенция иска още участниците да са проектирали сгради в поне две държави. "Поставени изисквания ни карат да смятаме, че конкурсът е само за избрани чужди компании", коментира председателят на камарата Петко Йовчев. Той подкрепи хипотезата си и с поставения срок за изготвянето на проекта - общо 24 работни дни. "Затова време могат да се справят само онези, които предварително са започнали работа по задачата", смята Йовчев. Според архитекти проектирането на такова съоръжение би отнело поне 5-6 месеца работа.


"Процедурата е стандартна и цели проектирането на многофункционално спортно съоръжение, проектът е много важен за целия българския спорт. Става въпрос само за идеен проект", коментираха в сряда от ДАМС. Оттам обаче отказаха да съобщят защо са въведени ограничителните изисквания, нито защо срокът за изпълнение е толкова кратък. Към момента няма подадени проекти по търга. "В случай че агенцията не вземе мерки, ще се обърнем към Комисията за защита на конкуренцията", съобщи още Йовчев.
По закон всички заинтересувани страни могат да подадат жалба за дадена поръчка в комисия, която да се произнесе дали не са въведени дискриминиращи условия.
Процедурата е възложена според законовите изисквания, но ако КЗК бъде сезирана и реши, че обявлението ограничава конкуренцията, може да бъде отменена. Така също е възможно антимонополният орган да спре хода на конкурса, ако от камарата поискат временната мярка.


Проверка на "Дневник" в комисията показва, че досега няма подадени сигнали срещу поръчката на спортната агенция нито от сдружения, нито от отделни архитекти.
Възможност е засегнатата страна да подаде жалба и в ЕК. Такъв казус възниква преди месец с търга за отсечки от магистрала "Тракия", който формално също следваше буквата на закона. Чужда фирма обаче подаде сигнал в Брюксел за дискриминационни условия, което блокира конкурса до изясняване на ситуацията.
За изграждането на многофункционална спортна зала в София се говори поне от 3 години. Тя трябва да намира в района на "4-ти км" на мястото на настоящата хокейна площадка. Преди два месеца спортната агенция отмени обществена поръчка за проектирането на национална допинг лаборатория, тъй като и в нея имаше ограничителни условия.


Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха
  *****
  Неутрално

  9 000 души капацитет е смешно! Трябва да е поне за 15 000 души...

  Знам, че по-принцип спортните мероприятия в София са не особено посещавани, но такава зала евентуално, ще се използва и за концерти и за изложения. Да не говорим, че рано или късно настъпят ли успехи в българския спорт, определено, ще вземе да ни дойде тясна.

  Най-добре зала с такива трибуни, които се местят. Да е за 15 000, но да може да ставаи по-малка за да не изглежда смешно празна. Да речем от 9 000 да става с капацитет 15 000 когато се мръднат, разширят трибуните.

 2. 2 Профил на съмнителен
  *****
  Неутрално

  Нашите потурковци са специалисти по всичко и от тях по-големи няма - заради кризата не могат вече да си изливат бетона по морето и почнаха да разбират и от спортни зали?!? В поръчката се казва, че "водещият архитект" в екипа, а не цялата фирма трябва да има опит в проектирането на сложна и специфична сграда каквато е съвременната спортна зала. Ама Петко Йовчевците не могат да наемат някой, който разбира повече от тях - друго си е кандидат-студентчета да ти цъкат за без пари мутро барок...

 3. 3 Профил на ARHITUTKA
  *****
  Неутрално

  ХАХАХА... 2... ти ме разби... така е... става въпрос за водещи компании с много опит, у нас няма такива!

 4. 4 Профил на NASA
  *****
  Неутрално

  Съобщение:
  Набираме кандидат космонавти за първия в света управляем полет до Марс. Всички кандидати трябва поне един път до сега да са имали успешно кацане на въпросната планета - Марс. Допускат се само кандидати с максимална възраст 30 г. и минимален трудов стаж 35 г.

 5. 5 Профил на T
  *****
  Неутрално

  В обявятя за конкурса липсва името на архитекта който единствено може да участва!

 6. 6 Профил на Анкета
  *****
  Неутрално

  Колко от архитектурните произведения през преходния период харесвате?

 7. 7 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Изискването на весела лечева участникът да е проектирал подобен обект е поставено с цел, да бъде допуснат някой, който наистина е проектирал такъв обект. В България тези хора не са много и са главно стари играчи правили такива зали из чужбина. Най-вероятно конкурсът е нагласен за червената фирма "Главбулгарстрой". Тя има изпълнени такива обекти, а и е близка до властта - редовен участник във всякакво строителство и проекти из страната и необятния съветски съюз.
  По принцип, ако има такова изискване трябва да не е задължително. Просто да бяха казали, че ако участникът в конкурса е проектирал подобен обект ще е допълнителен плюс. Въпреки, че ако проектът е хубав и удолетворява всички технически изисквания, няма значение дали си правил преди такова нещо или не.
  В крайна сметка условието на конкурса, показва колко арогантни са управляващите комунисти в преследването на основната си цел в управлението. Комисионни и подкупи от всеки и за всичко! А тук естествено, "победителя" ще плати дебела комисионна на някой "оргонизотор", защото първо проектът е скъп, с висок хонорар и възможности за печалба покрай него и второ, води до договор за строителство на зала за поне 10-15 милиона лева.
  В тези случаи се излиза и с другя номер - "пълен инжинеринг". Друга закрепена от закона форма на корупция.
  ...Този конкурс е много хубав, но условията са толкова обезкуражаващи предварително, че не си заслужава да се бъхташ за легитимираш пореднта комунистичиска врътка с бюджета, защото залата ще се строи от бюджета и естествено червените пеликани ще "лапкат". Всички други приказки са прах в очите!
  Проект за зала за 24 дни, смях...

 8. 8 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Отворковци, които взимате пари от весела лечева, обяснете ми следното? Хипотетично ако ти си проектирал сграда за 8 000 души, не можеш да направиш такава и с 9000 места ли? Даже и да си проектирал сграда с 20 места, пак може да направиш такава за 9 000. Тва първо. Второ тва е конкурс. Би трябвало всички да могат да подават проекти, пък нека спечели най добрия, бил той и на чужда фирма. И трето- в тоя форум има само един адекватен номер 5. Благодаря ви.

 9. 9 Профил на dipl.eng.D.Stoiloff
  *****
  Разстроено

  Подкрепям арх.Йовчев напълно! Един БЪЛГАРИН в защита на БЪЛГАРСКОТО! УСПЕХ!

 10. 10 Профил на loli
  *****
  Неутрално

  абе не знам дали се нарушава закона или не... факт е обаче, че символа на дубай- хотела "БУРЖ АЛ АРАБ" е проектиран от световнонеизвестен млад английски архитект, който никога не е работил по съоръжение с такъв капацитет, пак камо ли по такава уникална сграда. това не пречи обаче да се яви на конкурса и да го спечели.

 11. 11 Профил на U 2
  *****
  Неутрално

  Г-н Хесапов изказва подозрително правоподобни причини за този формат на конкурса.

 12. 12 Профил на скептик-На калпава ракета (архитект) Космоса (конкурса) и пречи
  *****
  Неутрално

  Проектът ще си остане само проект, но въпреки това не искам да имаме Универсиада умножена по четири или Христо Ботев по шест. Някои от претендиращите да убеди едно голямо архитектурно бюро с опит, че има хубав проект и да го спечели от негово име, като претендира. На калпава ракета Космоса и пречи.

 13. 13 Профил на einsschpritz
  einsschpritz
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK