Контролът над Barclays може да премине в ръцете на арабски инвеститори

Контролът над Barclays може да премине в ръцете на арабски инвеститори

© ReutersЧетвъртата по активи британска банка може да премине под контрола на инвеститор от Близкия Изток, съобщи "Дейли Телеграф".


Членът на кралското семейство на Абу Даби шейх Мансур Бин Зайед ал Нахиян съвместно с два катарски инвестиционни фонда инвестира през октомври миналата година в Barclays 5.3 млрд. паунда в замяна на сложни структурирани инструменти, които могат да бъдат конвертирани в акции на банката.


Съгласно условията на сделката книжата ще се конвертират по фиксирана цена, като при това ако до 30 юни тази година Barclays привлече допълнителен капитал на по-ниска цена, то пакетът на арабските инвеститори ще бъде увеличен така, че да запазят дела си.
Изхождайки от котировките на Barclays, потенциалният дял на шейх Мансур и катарските му партньори ще се увеличи три пъти – до 55%, а при изпълнението на редица други условия мажоритарният им пакет може да достигне до 67 на сто от капитала на банката.


Регулаторът на финансовите пазари в Обединеното кралство вече поиска детайлна справка за възможните последствия от реализацията на подобен план.


Днес Barclays съобщи, че отписва още 11 млрд. долара от кредитните си активи, но обяви, че няма да набира нови капитали, предаде "Блумбърг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK