Русе търси партньор за концепция за отпадъците

Русе търси партньор за концепция за отпадъците

© Юлия ЛазароваОбщина Русе планира на базата на публично – частното партньорство да бъде изработена цялостна концепция за управление на дейностите по отпадъците. Срокът за представяне на предложенията от потенциалните кандидати е 10 февруари, съобщиха от администрацията. Разработките трябва да съдържат освен цялостна концепция, но и технологична схема на инсталации за преработване на отпадъците, включително количествени параметри, доказващи намаляване обема на сметта, която постъпва за депониране на регионалното депо. Предложенията трябва да посочват необходимите за изграждането на съоръженията капиталови разходи, както и прогнозната цена за преработените отпадъци.


Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци за общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан започна да се експлоатира от началото на 2006 г. Постъпващата до този момент смет от бита и производството не се подлага на предварително третиране, припомниха от градската управа.
Докато през 2006 г. постъпвашите в сметището неопасни отпадъци са били 66 тона, то през миналата година количеството е достигнало повече от 80 тона, сочи справка на администрацията. Смесените отпадъци, приети в регионалното депо, пък са 65 тона през 2008 г. при 50 тона две години по-рано.В края на миналата година общинският съветник Евгени Велковски постави проблема за запълващото се депо с темп, по-бърз от планирания, като настоя да се извърши проучване на възможностите за изграждане на съоръжения за сепариране и обработка на отпадъците в Русе. Той обосновава предложението си със сравнение между реалния обем смет, която се изхвърля в регионалното депо, и заложения му капацитет.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ха!
    *****
    Неутрално

    Първо защо не задължите ЮЛ (магазини, ресторанти, търговски центрова) да си събират боклука разделно в завързани големи черни торби (за жълтия и син контейнер), които да запазят отпадъците годни за рециклиране и да ги хвърлят в съответните контейнери. Така обема на сметта, ще намалее значително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK