Притежавам бонова книжка от 24 юли 1996 г. във фонд "Лев". Как мога да разбера съществува ли този фонд и как да продам акциите си?

Има една добра новина за вас и една не толкова. Добрата е че ако преди 13 години сте станали акционер в едно дружество, то в момента вече притежавате акции в две. Не толкова добрата е че заради срива на борсата вложението ви леко се е стопило през последнат година. През 1996 г. вие сте станали акционер в приватизационен фонд "Златен лев". В последствие той се преобразува в инвестиционно дружество от затворен тип, а през юли 1999 г. стана отворено дружество, в резултат на което се раждат две нови юридически лица - "Златен лев холдинг" и първото инвестиционно дружество от отворен тип в България "Златен лев".


Всеки акционер получи за всяка акция от тогавашната компания по една акция с номинал 0.80 лв. в инвестиционното дружество и една акция с номинал 0.20 лв. в холдинга, т.е. след преобразуването всеки акционер в приватизационния фонд получи по 25 акции в двете дружества. С промените на Търговския закон от 2001 г. беше въведено изискването номиналната стойност на акциите на компаниите да бъдат кратни на 1 лев и ИД "Златен лев" увеличи капитала си за сметка на натрупаните резерви, така че номиналът на акциите от 0.80 лв. да стане 1 лев. като в последствие това направи и холдингът.


В момента и двете дружества са публични - търгуват се на борсата. Цената на една акция на инвестиционното дружество към 23 януари е 4.57 лв., а при холдинга е 0.76 лв. при цена на последна сделка от 16 януари на борсата. Ако не сте продавали нищо от боновата ви книжка вие трябва да имате в момента по 25 акции от ИД "Златен лев" и "Златен лев холдинг". Така стойността на вашата бонова книжка преди края на януари е била 137.75 лв. (118.75 лв. от 25 кации в инвестиционното дружество и 19 лв. от 25 акции в холдинга). Вашите акции може да продадете през лицензиран инвестиционен посредник, но след срива на фондовия пазар през последната година и половина едва ли сега е най-подходящия момент. За срванение боновата ви книжка в пика на борсата през есента на 2007 г. е струвала почти 280 лв. Пълна информация за акциите си може да получите и в офиса на "Златен лев" в София, ул. Постоянство 67 Б, тел: (359 2) 965 45 11.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  а как мога да намеря информация за фонд напредък и фонд съгласие

 2. 2 Профил на христо
  христо
  Рейтинг: Неутрално

  как да си проверя дали имам пари в боновара ми книжка ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах