Печалбата на "Юрий Гагарин БТ" се стопява

Производителят на опаковки "Пловдив Юрий Гагарин БТ" (4PX) стопява печалбата си в края на 2008 г., показва годишния отчет на дружеството, представен на борсата днес. Компанията постига едва 96 хил. лв. положителен резултат спрямо 7.4 млн. лв.


Резкият спад в печалбата се дължи на понижаването на приходите на дружеството, което все пак успява да укроти спада в постъпленията от 13% в края на деветмесечието до 8% в края на декември 2008 г. Приходите на производителят на цигарени опаковки се свива от 50.9 млн. лв. на 46.8 млн. лв. Година по-рано компанията отчете ръст от близо 25%, заради по-високите постъпления от продажба на продукция.


Освен спад в приходите ситуацията се утежнява и от увеличаване на разходната част, като най-силна промяна отчитат разходите за материали и възнаграждения.
Компанията отчита по-малко свободни парични средства през годината и повишаване на вземанията от клиенти и доставчици.


Фабриката за опаковки беше част от "Булгартабак холдинг" до края на 2006 г., когато беше продадена. В момента основни акционери са "Баранко" ЕООД с 49% от капитала и "Комсо Табако" ООД с 18 на сто. Останалите акции се държат от група юридически и физически лица.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK