Латвийската икономика се е свила с 10.5% в края на 2008 г.

Икономиката на Латвия се е свила по предварителни данни с 10.5% за четвъртото тримесечие на 2008 г., предаде агенция "Блумбърг". Това е най-стръмният спад в сравнение с останалите държави от Европейския съюз и до голяма степен се дължи на срива на кредитния пазар и спада в местното търсене.


Свиването на икономиката на страната е най-голямото от 1995 г. насам, като за предходното тримесечие спадът се равняваше на 5.2%.


Латвия, държавата с най-бързо развиваща се икономика от страните - членки на ЕС, за 2006 г. беше най-силно засегната от глобалната икономическа криза в сравнение с останалите от балтийския регион. Страната получи финансова помощ от МВФ в размер на 7.5 млрд. евро, след като икономиката й беше силно засегната от кризата и се наложи държавата да поеме контрол над Парекс банка - втората по големина в страната.


Най-голямата банка в балтийския регион - Суедбанк (Swedbank), предвиди, че икономиката на страната ще отбележи спад от 10% през тази година. Според банката възстановяването ще започне през втората половина на 2010 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK