Холандски фонд може да купи четири български компании за храни

Холандски фонд може да купи четири български компании за храни

© Асен ТоневХоландският инвестиционен фонд "Импала Инвест" преговаря с четирите български компании "Белла България" АД, "Олитрейд" ООД, "Лакис Франчайзинг" АД и "Карина 2000" за придобиване на мажоритарни дялове в тях. Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила концентрацията на фирмите, които затварят кръга от производството на храни до търговията и реализацията им до крайните клиенти.


От офиса на "Белла България" потвърдиха информацията, но отказаха подробности, докато сделката не бъде сключена. От информацията на КЗК става ясно, че чуждият инвеститор ще поеме контрола в четирите компании.


"Белла България" е сред най-големите производители на храни и продукти от растителен и животински произход. "Олитрейд" произвежда, внася и изнася рафинирано и нерафинирано олио. "Лакис франчайзинг" доставя полуготови, замразени на тесто пекарски изделия, а "Карина 2000" към момента на концентрацията притежава заведения за бързо хранене.
Становището на антимонополистите е, че на българския пазар съществуват ниски бариери за навлизане и много конкуриращи се фирми, затова чрез тази концентрация "ще окаже дисциплиниращо влияние върху бъдещото пазарно поведение на компаниите. Комисията приема, че сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на засегнатия пазар.


"Лакис Франчайзинг" "Карина 2000" и "Белла България" не присъстват на едни и същи пазари с дружествата от групата на "Импала Инвест" Б.В., поради което не се очаква да настъпи промяна в пазарното положение на тези дружества. "Олитрейд" ООД не осъществява търговска дейност, е заключението на юристите..

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK