Човекът за(д) вашите париЛ. има поглед в бъдещето. Може да разкаже за най-сложния продукт, причинил финансовата криза, с речника на някой холивудски филм. Гледа директно в очите и с лекота излага сценариите, които си представя за това какво може да се очаква от следващия икономически цикъл... кои сектори ще са стабилни... накъде може да се движат капиталовите пазари и всички онези сложни механизми зад тях...


Ако всичко това ви е непонятно, разказът на портфолио мениджъра Л. ще ви се стори увлекателен, а с малко повечко чар от негова страна и ще сте убедени да му доверите парите си.
Как инвеститорите избират портфолио мениджърите си и какви са отговорностите им са два важни въпроса, които изникват на преден план именно в моменти на криза. Последната година накара много хора да преосмислят подхода съм към вложенията на капиталовите пазари. Когато спестяванията за пенсия и инвестициите за нов дом или нова кола се сриват, правилният избор на мениджър може да изиграе ключова роля за ограничаване на загубите.


Кой всъщност е портофолио мениджърът?
Това е лицето, което отговаря за управлението на средства, вложени колективно в даден тип инвестиционна схема - взаимен, пенсионен фонд, фондове от затворен тип. Той отговаря за инвестиционната стратегия на фонда и следи за ежедневното й прилагане чрез покупко-продажба на финансови инструменти, т.е. това е лицето, на което сте доверили взимането на решение къде да вложи парите ви, така че те да ви донесат желаната от вас възвращаемост.


Как да различим добрия портфолио мениджър?
Мнозинството от инвеститори разчитат на количествените резултати като критерий за избора на мениджър. Дву- и трицифрени доходности изглеждат доста примамливи, особено на неопитен и с кратка история пазар, какъвто е българският.


Всъщност от значение са и други три основни фактора - философията, процесът и хората, или трите P-та - Philosophy, Process, People, според консултанта с дългогодишен опит Гари Барон, CFA - институт за сертифицирани финансови анализи, базиран в САЩ. Той съветва мениджърите да се оценяват освен по историческите им резултати и по философията, по която управляват парите на инвеститорите, начин на изпълнението й и опита на екипа зад гърба му.
Ако Барон е прав, преди да вземат решение, инвеститорите трябва да се запознаят с философията на портфолио мениджъра:


- Как подхожда към инвестициите?
- Води ли се по определени пазарни тенденции или следва своя логика, базирана на краткосрочни или дългосрочни очаквания за пазарите и отделните икономически сектори?
- Има ли "любими" компании, за които страстно "лобира"?
- Умее ли убедително да защити позицията си и при печалба, и при загуба?
- Умее ли да предложи алтернативни сценарии, когато положението изглежда тежко?


Често, особено в слабо развити пазари като българския, където изборът на инвестиции невинаги е голям, повечето мениджъри падат в капана на моментното течение - т.е. влагат подопечните си средства там, където е цялото "стадо". Докато пазарът расте, той печели. Когато обаче пазарът обърне посоката, неизбежно той започва да губи.


Важно е да се знае
По-рисковите мениджъри търсят висока печалба при висок риск. Умерените се опитват да са в златната среда, а силно предпазливите търсят скромна възвращаемост при нисък риск. Инвеститорите трябва да изберат този, който отговаря на техните очаквания и толеранс.


Имат ли обаче инвеститорите достъп до портфолио мениджърите?
Обикновено дребните инвеститори - било във взаимен или в пенсионен фонд, рядко имат директен контакт с хората, които управляват средствата им. Причината е физическата невъзможност. Тази "привилегия" обаче имат едрите вложители, които нерядко дори се опитват да налагат и свое мнение къде да се инвестира.
Как се справя с това нашият портфолио мениджър Л.?
"Трудно, каза той. Но винаги аргументирам позицията си, така че тези клиенти да са наясно защо аз и екипът ми сме взели дадено решение... Предлагаме и алтернативи за вложенията им, ако има промяна в изискванията им."


Ако инвеститорите нямат пряк достъп до хора като Л., те могат да проследят част от философията и аргументацията на портфолио мениджъра и/или екипа му в медиите или в периодичните анализи на инвестиционната компания.
Екипът не бива да се поставя на последно място като фактор за избора на портфолио мениджър. Често той има огромен принос за успеха му. Това лесно си проличава, когато един мениджър смени местоработата си и има промяна в резултатността му.


Следете и за външни влияния?
Важно е портфолио мениджърът да е лоялен първо към клиентите си и след това към работодателите и пазара. Поне това е един от етичните постулати на международни професионални организации в сфера.


За да проверите как една компания организира вътрешния контрол, защитата на клиентите си и предоставя независимост на портфолио мениджърите си, просто питайте. В България регулацията на определени дейности в компанията е законово определена, но липсват единни етични норми. Това донякъде все още е пречка пред еднаквото третиране на клиентите от компания на компания. Международните професионални асоциации в сектора обаче обикновено задължават членове си да спазват етични правила. Пример за подобна асоциация е широко разпространената програма за сертифицирани финансови анализатори на CFA Institute. Институтът изисква от членовете си спазването на етични правила по отношение на професионализма, лоялността и равното третиране на клиентите. Редица български портфолио мениджъри са членове на този институт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 3 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 968 Весело

  ок, готина статийка. Как да разберем, обаче къде са тия сертифицирани мениджъри и ще ни дадат ли такава информация? Как закона ни защитава нас дребните инвеститори? Чел съм малко по темата, но още се съмнявам....след 5-6 години мога и да се пробвам

  Forza Lazio!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK