Консултанти: няма нужда от закон за публично-частното партньорство

"Няма причина да бъде създаван нов закон за публично-частното партньорство, съществуващата нормативна база е достатъчна", каза Петър Таков от адвокадската кантора "Ландуел България". Повод за изказването му е провелата се в петък конференция за бизнеса с имоти BalREAct, на която бяха обсъдени възможностите за насърчаване на инвестициите в страната чрез създаването на индустриални зони. Останалите консултанти присъствали на срещата се съгласиха с мнението му. Самите зони ще бъдат изграждани на принципа на публично-частното партньорство, за което от НДСВ предложиха да бъде създаден специален закон.


Според специалистите компаниите разполагат с достъчно възможности за изграждането на партньорство с държавата чрез закона за концесиите и закона на обществените поръчки. "Много по-важно за бизнесът е насърчаването на инвестициите да не остава само на хартия, а да се прилага и на практика", коментира Росен Плевнелиев от "Линднер Имобилиен Мениджмънт". Според него е немислимо стратегически инвеститори да чакат до година и половина, за да получат различни административни документи. Като пример за лоша практика Плевнелиев посочи издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


"В случай на стратегическа инвестиция, икономическото министерство трябва да може да каже на ековедомството да си върши коректно работата", обясни Плевнелиев. С мнението му се съгласи и Джон Дейви от "Вектор мениджмънт", който обясни, че да се чака за разрешителни толкова време е немислимо. Компаниите трябва да получават обслужване от едно гише, добави Плевнелиев.


"Пречка пред компаниите е липсата на цялостна визия за развитието на икомиката в страната, както и липсата на адекватна инициатива от българските компании за преодоляване на кризата", каза Атанас Гаров от "Колиърс Интърнешънъл". Според него компаниите очакват наготово правителството и местната власт да се погрижат за проблемите им и да ги измъкнат от тежката ситуация.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hipokrat
    hipokrat
    Рейтинг: 234 Неутрално

    Изглежда въпросните "консултанти" не са наясно що е то ПЧП. Индустриалните зони определено не са ПЧП, а са инвестиционно намерение, инвестиционен проект или каквото щете, където като акционер участва държавата/общината. Тука няма обществено значима услуга, която се е предоставяла от държавата, а сега от частника. Също така смесените дружества не са ПЧП. Вместо всеки да дава акъл за неща, които неразбира, нека първо прочете малко литература по въпроса. Закон за ПЧП е необходим, защото в момента неможеш да търгуваш едновременно строителство, експлоатация и поддръжка през ЗОП, а концесията е тромава процедура и можеш да използваш само откритата процедура...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK