Лютеницата почти изцяло е с вносни чушки

Преработвателите са купили миналата година почти 30 хил. т от Македония и Турция

<br />
Консервният бранш напразно се надяваше да запази пазарите си с традиционните продукти, произведени от качествени чушки и домати

© Дневник


Консервният бранш напразно се надяваше да запази пазарите си с традиционните продукти, произведени от качествени чушки и доматиВносът на кромид лук през минала година е превишил два пъти българското производство, а лютеницата и останалите консерви почти изцяло се произвеждат от турски и македонски червени чушки и домати. Това сочи статистиката на земеделското министерство за 2008 г., като потвърждава негативните прогнози на производителите на консерви, които още преди три години сигнализираха земеделското министерство за опасността от суровинна криза.


През последните две години вносът на домати и пипер расте в пъти, за да компенсира недостига на зеленчуци, обясниха от съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. През 2006 г. градинарите са произвели над 200 хил. т домати, докато неофициалните данни за миналата година сочат за спад под 100 хил. т. Подобно е положението и в производството на чушки, което е намаляло двойно през 2007 г. спрямо 2006 г., като добивът е намалял от 155 хил. т на 81 хил. т. "Ниските изкупни цени на пипера и липсата на субсидии са основната причина за отлива от зеленчукопроизводството. Консервните заводи предупреждаваха за кризата отдавна, но министерството на земеделието не само че не реагира, но отказа и подкрепа, като премахна субсидиите за изкупуване на качествени зеленчуци и ги прехвърли към млекопроизводителите", коментира Антоанета Божинова от съюза на преработвателите. Агробизнессъветът към министерството на земеделието е насрочил следващата седмица среща с производители и преработватели на плодове и зеленчуци, но без да предложи реална стратегия за подкрепа на сектора, обясниха още браншовици.


Липсата на суровина е причина за рязкото увеличаване на вноса от съседните държави, който ще продължи и през тази година, смятат преработватели. През последните две години от Турция и Македония са внесени двойно повече чушки, като количествата през 2007 г. са били 14 хил. т, а до ноември 2008 г. те достигат 30 хил. т. При доматите вносът върви с по-слаби темпове, но основната причина е, че качеството се нарушава при транспортирането, затова предприятията все още предпочитат да се снабдяват от българските производители "Предпочитанията към вносния пипер обаче растат, тъй като българските фермери не са в състояние да предоставят необходимите количества първо качество, докато турските производители са субсидирани и доставят червена капия в неограничени количества", поясни още Божинова. Годишно консервните заводи произвеждат около 166 хил. т продукция и за да поддържат този капацитет, се нуждаят от суровина, припомниха от съюза.


Освен при доматите и пипера от няколко години рязко расте и вносът на кромид лук, чието производство е спаднало двойно, сочи статистиката. Миналата година е критична за производството, което е отчетено на 10 хил. тона и за да се покрие потреблението, компаниите са внесли над 26 хил. т. Засега се държат единствено производителите на картофи, чиито добиви са паднали само с 10 процента през последните две години

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Честито, селяни, и пак за същите да гласувате.

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Ратай
  *****
  Неутрално

  Абе преди 70 години дядо ми, без да е субсидиран от никого, пълнеше вагони с дини на гара Ясен. Вероятно на много хора паметта им е къса или пък са расли на жълтите плочки и не са виждали преди 20-25 години що зеленчуци се произвеждаха. В селото на жена ми (плевенско) едва успяваха да оберат чушките и накрая пускаха хората сами да си наберат колкото искат за жълти стотинки. В средата на петдесетте години, аз бях 15-годишен и живях в едно село до Полски Тръмбеш. В селото толкова дини се произвеждаха, че хората хранеха кокошките си с тях. Нима нашите прословути градинари от лясковско, са получавали субсидии? Зеленчуци без напояване на стават, но новоизлюпените демократи позволиха да се разграбят иригационните съоръжения. Кой ли помни примерно витската напоителна система? Такава приватизация каквато стана в нашето селско стопанство не стана нито в Чехия, нито в Словакия нито в Унгария. И сега тези страни получават високи добиви от всички култури, защото без наука нищо не става. Там не разградиха техните "ТКЗС"-та. Проверете и ще видите. Имам роднини там. В Унгария средния добив от жито е 600 кг. от декар. Защото у нас арендатори станаха лаици-в селото на жена ми арендаторка е софиянка-учителка. Е, как ще прилага научните методи за ефективно земеделие.

 3. 3 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 320 Весело

  Субсидирайте Кремиковци! Да живее вноса на руда и кокс и износа на стомана на загуба. А това, което го има България - зеленчуци и плодове, да го внасяме от Турция!
  ДПСто е рахат.

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 4. 4 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Ако в лютеницата изобщо има чушки, защото най-често има тиква и оцветители

 5. 5 Профил на Боян
  *****
  Неутрално

  Абсолютно некадърно и тъпо правителство. Друго какво можем да кажем!Тройната коалиция защитава чужди интереси!

  Но и номер 2 е абсолютно прав> на крадците, които довя вятърът на промяната> правителствата на лудия Фил и на наглия крадец Костов трябва да благодарим, че преходът не беше преход, а беше голямо крадене, маскирано като преход. Защо не сме на нивото на Унгария и Чехия сега?

  Преди някой да ме набеди, че съм атакист или симпат на Бойко-Мутрата> не съм. Знам сеира на некомпетентния псевдо-кмет и няма да гласувам за лиди националисти!

  Точно това е трагедията на България> че накъдето и да се обърнеш по време на избори, виждаш кандидати, които съсипаха България, или са достойни тепърва да го няправят, ако бъдат избрани!

 6. 6 Профил на Чорбаджия
  *****
  Неутрално

  Земеделиетоне е за ратаи. 600 кг средно от декар в Унгария може, ама не пшеница. Да почете малко, че е останал с ратайски мозък и революционни пориви. Не е виновен Костов, Филип, Жан или Драган. Не е виновно разграбването на ТКЗС. Разграбва се нещо което го има. В ТКЗС-тата имаше техника, която се субсидираше от държавата. Една година на пазара и цялото ТКЗС умира. И с право, както и Кремиковци трябва да умре, а не аз да му плащам с данъците си.
  В моет село например, това е специално за ревлювци като ратая, дето все разграбването на ТКЗС им е в галавата, ситуацията беше следната:
  МТС - 5-6 механици, 10 на трактористи, още 10 разни д0макини и т.н. 2 комбаина, 5-6 трактора.
  Кравеферма - към 40-50 човека. Кравите бяха 300-400.
  Полски работници - не помня вече, ама към 200-300.
  Счетоводен отдел на тези хора - 45 човека (по ведомост)
  Администрация на ТКЗС-то - между 15 и 20 човека.
  И това при няколко хиляди декара - под 10 000. А кажете как да не го разсипеш с кеф това ТКЗС.
  Сега 40% от земята се обработва от един човек с 3-ма работника. И печели човека.

 7. 7 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  до чорбаджи отгоре:

  бъх,
  печели, печели човеко, ама когато субсидията му е 100% над чистата печалба, която изкарва от декар пшеница...

  аре-е-е-е, кого лъжеш? ний дет сега сме на жълтите плочки полвината сме от село, ей?!

  Царул

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 8. 8 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Защо се противопоставяте,нали това беше целта на сценария на комунистите. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.или ПОДХВЪРЛИ ИМ /на народа/ ОГЛОЖДЕН КОКАЛ ДА СЕ БОРИЧКАТ.И ето фактите са налице.
  1.Сдадоха властта без да им се потърси съдебна отговорност за фалита на България./Лукановата зима.1988/1989 год./
  2.Подариха печелившата икономика на близките си.за жълти стотинки.
  3.Окрадоха/стопиха/ спестяванията на народа.Фалита на банкова система при Жан Виденовата зима.
  4.Голямото пране на крадени пари и узаконяването им .
  5.Структурите на ДС,работещи за БСП,внедрени и роили се толкова много послушни опозиционни партии,които в последствие предадоха демокрацията.
  5.С икономическите кризи принудиха близо два милиона млади хора да напуснат БЪЛГАРИЯ,да търсят оцеляване в чужбина,като немили-недраги.
  Постингът ми не е обиден за истината.

 9. 9 Профил на Zlatarova
  Zlatarova
  Рейтинг: Неутрално

  Имма ли коректно решение задачата за производство на зеленчуци и плодове?Може би да!Свежда се до управленска програма за реално владеене и ползване на собствеността върху земята с компенсиране (земеделска техника за сдружения на собственици на земеделска земя) за почти 60 годишно ограбване .
  Създаване на пилотни проекти с компетентен контрол за точно установяване на разходи-приходи,разпределяне на продукцията в съотношения за собственост и труд(след приспадане на всички разходи).Следва устойчиво земеделие БЕЗ СУБСИДИИ,при от 3-5 години подкрепа на частните стопани.

  Sivrieva-Zlatarova
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK