Още една голяма измама в САЩ - този път е ударен известен университет

Основаният през 1900г. "Карнеги Мелън" е едно от прочутите в САЩ и по света висши училища с над 10 хиляди студенти.

© Дневник

Основаният през 1900г. "Карнеги Мелън" е едно от прочутите в САЩ и по света висши училища с над 10 хиляди студенти.Агенти на ФБР арестуваха двама финансови мениджъри в САЩ заради поредната мащабна измама за над 550 млн. долара - този път с пари на известния Университет "Карнеги-Мелън".


Пол Грийнууд (61-годишен) и Стивън Уолш (64) са управляващи партньори в WG Trading Co. в Грийнуич, щата Кънектикът. Двамата са обвинени в особено тежка финансова измама, продължила десетина години. Те са използвали предоставените им за управление средства, за да водят луксозен личен живот.


И двамата са бивши собственици на нюйоркския хокеен отбор "Айлендърс". Според обвинението, започвайки от 1996г. та чак до началото на февруари 2009г., те са си купували състезателни коне, къщи, коли и скъпи колекции, а единият от тях е превеждал солидни суми на бившата си съпруга. В обвинението се твърди, че от лятото на 2007г. досега са направени незаконни трансфери, достигащи 1.3 млрд. долара.
От предвидените за инвестиране 667 милиона долара Грийнууд и Уолш са пропилели 554 милиона. Един от последните предоставени им преводи е бил от Питсбъргския университет на стойност 21 млн. долара, който е бил техен клиент от 2002г. и им е дал общо 65 млн. долара.


Миналата седмица "Карнеги Мелън" и "Питсбърг" заведоха съдебен иск за незабавно възстановяване на над 114 млн. долара.


Преди две седмици дейността им бе замразена от Националната асоциация за търговия с фючърси, след като се оказало че дейността им не съответства на изискванията за одит. Прекратена е и работата на дъщерната им фирма Westridge Capital Management в Санта Барбара, Калифорния.


Сред жертвите на Грийнууд и Уолш са и други висши училища, многобройни институционални и индивидуални инвеститори, включително благотворителни организации и пенсионни фондове.


Третият обвинен по случая е работилият за тях до 2001г. Марк Блум, чиято нюйоркска фирма North Hills Management е била свързана с WG Trading. Той е пропилял за лукс 13.2 млн. долара пари на инвеститори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK