"Петробрас" реализира печалба от близо $14 млрд. за 2008г.

<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">cc</a> <a href="http://www.flickr.com/photos/soldon/">Rodrigo Soldon</a><br />

© Дневник

cc Rodrigo SoldonБразилската държавна компания "Петробрас", е успяла да реализира нетна печалба от $13.878 млрд. за изминалата година, съобщи Ройтерс. Въпреки сривът на цените на петрола от втората половина на 2008 г., корпорацията е успяла да постигне положителен финансов резултат за последното тримесечие на годината от $3.1 млрд., което е ръст от 47% на годишна база.


Високите цени на петрола от първото полугодие на 2008 г., занижените стойности на бразилския реал и повишеното производство на компанията са в основата на рекордната печалба. Спрямо 2007г., подобрението във финансовия резултат на корпорацията се равнява на 58%, пояснява агенцията.


Дружеството обяви планове за инвестиции на стойност $174.4 млрд. до 2013г., като насоката ще е в проучването и развитието на нови находища с цел завишаване на производството. Според главния изпълнителен директор на компанията Жозе Габриели, подобна стратегия е продуктувана от несигурността на световния пазар на петрол. В условията на задълбочаваща се финансова и икономическа криза, през февруари "Петробрас" се оттегли от Формула 1.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK