Тръгнаха спекулации за сливане на ФИАТ и "Пежо"

Тръгнаха спекулации за сливане на ФИАТ и "Пежо"

© Reuters



Италианският автопроизводител ФИАТ е готов да се интегрира с френския си конкурент "Пежо", съобщиха италианските медии. Според тях изпълнителният директор на компанията Серджо Марчионе е готов с плана за сливане, за консултант на сделката е избрана Медиобанка, а последната стъпка е да се дискутира идеята с борда на директорите на ФИАТ, след което да се пристъпи към конкретни действия.


Часове по-късно от ФИАТ отрекоха информацията, а непосредствено след това същото направи и "Пежо". "Що се отнася до лансираната в медиите информация, ФИАТ заявява, че не предстои запознаване на борда на директорите с план за интеграция с компания от автомобилния сектор", се казва в официално заявление на италианското дружество по темата, цитирано от "Дау Джоунс".


Акциите на двете автомобилни компании се изстреляха нагоре в сутрешната търговия, но постепенно изгубиха инерция, след като спекулациите бяха отхвърлени като неверни. Обединение между ФИАТ и "Пежо" може да създаде гигант с пазарна капитализация от над 6 млрд. евро. Новата компания ще бъде почти 4 пъти по-скъпа от американския концерн "Дженерал мотърс". Тя би изместила "Фолксваген" от лидерското място на европейския автопазар. Според UBS фамилията Пежо, която е основен акционер в едноименната компания, би се съгласила на сделката, ако получи около 17% от новото дружество. В момента Пежо притежават около 45% от правата на глас във френския автопроизводител и това превръща фамилията в решаващия играч в случай на консолидация с друга компания от бранша.


Според изследване на "Барклис кепитъл", цитирано от Ройтерс, автокомпаниите ще са сред най-активните дружества по отношение набирането на средства чрез увеличение на капитала. В доклада се посочва, че ФИАТ и "Пежо" най-вероятно ще пласират нови емисии книжа, за да покрият финансовите си нужди. В списъка на "Барклис" фигурира и "Рено".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK