Бизнесът иска четири пъти по-голямо намаление на природния газ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цената на природния газ с 40% от април вместо с предложените от "Булгаргаз" 10.5%. Това предлага Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Намалението се обосновава с поевтиняването на нефта на международните пазари и цените на газьола и мазута с 1 и 3% сяра, чиито усреднени котировки за девет месеца назад са определящи за цените.


Бизнесът смята, че индустрията не може да се възползва от поевтиняването на нефта. Първоначално "Булгаргаз" огласи, че ще понижи с 12% цената от април и още веднъж от юли. "Газпром" също съобщи, че ще свали с една трета до 280 долара за 1000 куб.м средната цена на синьото гориво за Европа, посочват от федерацията. Според нея предложението на държавната газова компания за плавно намаление е непазарно с всички, произтичащи от това тежки последствия. При природния газ не съществуват работещи механизми за бърза актуализация на цената на горивото, както е напълно непрозрачна формулата за изчисляване на цената му.


Експерти на ДКЕВР коментираха пред "Дневник", че предложеното от големите потребители поевтиняване с 40% не е реалистично, защото "Булгаргаз" ще изпадне в несъстоятелност. Намаление на цената ще има, но няма да е толкова голямо, смятат те.


Енергийните консуматори предлагат от април пилотно заявките за покупка на енергия на свободния пазар да стават ден напред вместо седмица, каквато е практиката в момента. Затова не е необходимо да бъдат променени правилата за търговия с енергия на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Промяната се иска, за да могат компаниите, които имат излишък или недостиг на енергия, да извършат сделки. За момента не можем да въведем графици ден напред, защото нямаме необходимия софтуер и всичко трябва да се прави на ръка. Това може да стане от септември, коментира ръководителят на Централното диспечерско управление на ЕСО Митьо Христозов. Той поясни, че от следващата година заради изграждането на регионалния пазар се планира със съседните преносни оператори да се правят търгове на енергия ден напред. Големите потребители настояват да се върне старият начин за изчисление на цената на енергия на свободния пазар при недостиг, която се определя според среднопретеглената цена на всички работещи централи, вместо сегашния метод - според най-скъпата енергия от централа. В момента според търговци и участници в пазара тази енергия струва 270 лв. и високата й цена може да блокира свободния пазар на енергия. За отварянето на пазара България вече получи второ предупреждение от Европейската комисия за започване на наказателна процедура.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бг
  *****
  Неутрално

  Не е важно какво иско бизнеса, а какво иска този който дава газа

 2. 2 Профил на da
  *****
  Неутрално

  Б-я има ли сила и алтернатива да го искат това намаление на газа потребителите, не нямат, има само една тръба с един доставчик основен и дъщерен "Газпром".Който държи крана в ръце той казва с колко и по-колко.
  Нищо против индустрията и бизнеса, но това е реалността.

 3. 3 Профил на Олигофрен
  *****
  Весело

  Поздрави и тук олигофренчета...
  По-ниски цени...а не може ли без пари...а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK