Американците обедняха с $5 трлн. за тримесечие

Американците обедняха с $5 трлн. за тримесечие

© <a href="http://creativecommons.org">Daquella manera</a>По данни на Федералния резерв на САЩ, богатството на американските домакинства се е понижил с рекордните $5.1 трлн. за последното тримесечие на миналата година на фона на спада на цените на имотите и загубите, които натрупаха капиталовите пазари.


Чистата стойност на домакинствата в края на декември 2008 г. се понижава до $51.5 трлн. спрямо $56.6 трлн. в края на третото тримесечие на миналата година.


Нивото на благосъстоянието на жителите на САЩ през миналата година се понижи с $11.2 трлн. спрямо 2007 година, което е най-големият годишен спад в историята на воденето на тази статистика, съобщи агенция "Блумбърг".
Понижаването на капитала на американците стана една от причините за прогнозите, според които в близките месеци отвъд океана ще трябва рязко да затегнат коланите. Това от своя страна ще свие потребителските разходи и ще затормози още повече най-голямата икономика в света.


Богатството на домакинствата се понижи с $12.8 трлн. за пет поредни тремесечия. Този показтел е близо до брутния вътрешен продукт за едно тримесечие – през периода октомври-декември миналата година БВП беше в размер на $14.2 трлн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK