ДАМС не одобри нито един проект за спортна зала в София

Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) не избра победител в конкурса за идеен проект на многофункционална спортна зала в София. Трите участващи в поръчката екипа са класирани наравно. Комисията по оценка на документите реши, че нито един от проектите не е съвършен. Във всеки от тях са намерени недостатъци. "Установи се, че и трите проекта не отговарят изцяло на изискванията на възложителя. Затова препоръчва да не се определя победител", заяви Румен Кисьов, директор на дирекция "Държавна собственост" в ДАМС, който е и член на комисията.


Трите участници получават поощрителна награда от по 10 хиляди лева, като проектите им стават собственост на ДАМС. "Единият е архитектурно издържан, но с инженерни недостатъци. Другият използва цялата налична площ от 50 000 кв.м за застрояване. Третият е много консервативен и стегнат - без ярки архитектурни или новаторски решения", добави Кисьов.


Както се и очакваше, заради заложените високи изисквания в конкурсната процедура за опит в проектирането на спортни съоръжения участваха екипи с чуждестранно участие - турският "Орион иншаат декорацион лимитед ширкети" и асоциацията с английско участие "Хок спорт" и "Десет" ООД. Третият кандидат, "Интерпроект МАА", е българска компания, която включва някои от известните български архитекти като акад. Георги Стоилов. Според заложените в поръчката изискванията кандидатите имаха 24 работни дни, за да изготвят проект за зала за 9000 души.




Победителят трябваше да получи 40 хиляди лева. Неговият проект пък задължително трябваше да бъде заложен в следващия етап от процедурата за строеж на залата, която трябва да се намира в рамките на комплекса "Червено знаме" на 4-ти километър в София.


В спортната агенция още не са решили как да продължи процедурата - дали да се обяви конкурс за пълен инженеринг, или проектирането и строежът да се разделят в два конкурса. Бъдещият победител може да избере някой от трите предложени идейни проекта, но не е задължен. Така той може да заложи на друг, абсолютно различен проект.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "Единият е архитектурно издържан, но с инженерни недостатъци. Другият използва цялата налична площ от 50 000 кв.м за застрояване. Третият е много консервативен и стегнат - без ярки архитектурни или новаторски решения", добави Кисьов.

  Много е интересно да разберем кои са останалите членове на комисията, която иска "ярки архитектурни или новаторски решения". Сигурно им е ясно, че тези решения изискват доста пари. А като знаем как беше реновиран стадион "В. Левски" - облицован е с еталбонд за интериор, който е по-тънък от екстериорния. Нищо чудно след 5 години да се разлети заради тези "спестени" от Симон Спасов тогава пари. Ако и този път така ще изпълнява ДАМС "ярки архитектурни или новаторски решения", по-добре изобщо да не се захваща. Някой ден за съжаление ще стане ясно, че откраднатите от строителни поръчки пари, създават непоправими грешки.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 2. 2 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Този "конкурс" беше пълна подигравка с архитектурата, а също така е връх на некадърността на чиновниците, които са го организирали. Вероятно сега организаторите умуват как да се нагушат с дебели комисионни, след като говорят за конкурс за "пълен инженеринг". За по-незапознатите ще поясня, че това е облечена в закон корупция - нещо като "проекта ще е без пари, обаче за строителството ще платиш колкото ти кажа и ще вземеш добра комисионна за това".
  Навсякъде по света проектирането и строителството са разделени и се извършват от различни лица, като винаги има конкурс, при големите поръчки - за да се постигнат по-добри резултати. Само у нас двата процеса са обединени под фразата "пълен инженеринг" - проект плъс строителство, така че държавните чиновници да могат да взимат комисионни с оправданието, че въпросния инженеринг позволявал по-ефективно строителство. По-ефективно за чиновникът, който го възлага, разбира се...

 3. 3 Профил на са
  *****
  Неутрално

  Явно няма "папо" за ДАМС

 4. 4 Профил на Васил Левски
  *****
  Неутрално

  Поръчката беше предназначена за "обръча от турски фирми" на Доган, добре че от Камарата на архитектите и от Съюза на архитектите навреме реагираха на скандала, иначе сега турската фирма щеше "да е спечилила" архитектурния конкурс! Той беше така организиран, с такива изисквания, че почти никой български архитект не можеше да участва в него. Дори и при това участие едните от българските участници не са архитекти - "Десет" ООД, те са дизайнери на тенти!!! Машалла, Доган, аферим!

 5. 5 Профил на lt
  lt
  Рейтинг: Неутрално

  фирма ДЕСЕТ е проектантско бюро, в която работят архитекти с пълна проектантска правоспособност. Дизайн и изработване на тенти е само една от дейностите, с които се занимават.

  www.35910.com





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK