Барак Обама може да помогне на борсите, като излезе във ваканция

След месеци агония на фондовите пазари в САЩ, през изминалата седмица те най-после си поеха глътка въздух, като индексът Standart & Poor's 500 отбеляза ръст от 11%. Защо обаче, макар и за кратко, борсите тръгнаха нагоре? Причината е в две позитивни сили, които действаха по това време.


Първата е наличието на индикации, че усилията на министерството на финансите и Федералния резерв на странaта за справяне с кризата започват да дават резултати. Банк ъф Америка и "Ситигруп" обявиха, че прогнозите им за годината са положителни, което само преди няколко седмици изглеждаше почти невъзможно. Може би светлината в края на тунела вече се вижда! Втората причина може да се окаже също толкова важна, колкото и първата. Демократите почиваха за една седмица.


Веднага след встъпването в длъжност на президента Барак Обама той и неговите колеги от Демократическата партия започнаха да предприемат нови и нови мерки за справяне с кризата, като това се случваше с много бързи темпове. В началото на февруари се обсъждаше стимулационният пакет на Обама и бюджетът на страната, който се характеризира с големи харчове и дефицит. През изминалата седмица обаче не се случи почти нищо значимо. Вашингтон беше притихнал, а фондовите пазари ликуваха. Само съвпадение ли е това? Има причини да смятаме, че не е.
Новини и пазари


Новините са един от факторите, които движат световните финансови пазари. На базата на това допускане спадът на фондовите борси в началото на годината може да бъде лесно обяснен. При обявяването на новия бюджет не можеше да се каже със сигурност дали президентът ще бъде либерален в политиката си или по-скоро консервативен. От друга страна, "войната срещу бизнеса", видима в стимулационния му план, е определено фактор, който оказва влияние на пазарите. Що се отнася до добрите новини за Банк ъф Америка и "Ситигруп" през миналата седмица - те можеше лесно да бъдат пренебрегнати с оглед на задълбочаващата се криза в други сектори на икономиката.


Какво движи акциите


Възможен отговор на този въпрос дава доклад на Лорънс Съмърс, директор на Националния икономически съвет на Обама. В доклада, публикуван през 1989 г., се казва, че голямо влияние върху движението на акциите оказват световните събития. За неговото изготвяне Съмърс заедно със свои колеги събират данни за 50 големи фондови борси за периода 1926 - 1985 г. Те откриват, че някои големи движения, особено спадовете, съвпадат със значими исторически събития. Понижение от 6.62% например се наблюдава на 26 септември 1955 г. - точно когато тогавашният президент на САЩ Дуайт Айзенхауер получава сърдечен удар. С избухването на войната със Северна Корея на 26 юни 1950 г. намалението се равнява на 5.4%.


Версията за връзката между световните събития и движението на фондовите пазари в много случаи изглежда правдоподобна, но често случващото се с акциите не може да бъде обяснено. "Много често информацията, посочвана като причина за движенията, се оказва неточна", се казва в доклада.


Полза от липса на действия


Когато има ръст, много често причината за него остава скрита. Наблюдава се обаче интересна връзка между възходите на фондовите пазари и времето, в което политиците почиват. От началото на януари 2000 г. индексът S&P 500 е растял с до 8% в моменти, в които Конгресът не е бил в сесия, а в обратната ситуация са се наблюдавали спадове с до 12%.


Политическата ваканция през изминалата седмица беше неофициална, но ако президентът Обама желае нещата да се подобрят, той трябва да почива до края на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK