Фондът на Султаната на Оман плати 185 млн. лв. за 30% Корпоративна банка

Цената на една акция е с 58% премия над пазарната й стойност

Държавният общ резервен фонд на султана на Оман плати впечатляващите за сегашната икономическа обстановка 185 млн. лв. за 30% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана в сряда чрез сделка на извънрегулирания пазар на Българската фондова борса, при която бяха прехвърлени 1.8 млн. акции при цена 102.75 лв. за брой. От КТБ, в която мажоритарен собственик чрез "Бромак" е Цветан Василев, потвърдиха, че транзакцията е свързана с финализирането на сделката по продажбата на 30% от капитала на банката на оманския суверенен фонд.


Цената на сделката беше с 58% над цената на затваряне на акциите на кредитната институция на сесията в сряда - 65 лв., което на практика отразява премията, платена от купувача на книжата, и печалба от над 37 лв. на акция за продавача. В допълнение към тази транзакция на регулирания пазар бяха изтъргувани близо 24% от капитала на банката (повече от 1.43 млн. акции), като основният обем от книжата мина през шест по-големи пакета.


"Интригата с цената на акциите на КТБ според мен приключи", коментира в сряда Развигор Христов, портфолио мениджър в "КД Секюритис". По думите му сделката с оманския фонд дълго време е задържала книжата на компанията на високи нива, но настроенията на пазара сега не предполагат това да продължи. Паметливи инвестиционни консултанти припомниха, че подобен беше случаят и с Българо-американска кредитна банка, близо половината от акциите на която бяха придобити на цена от 67 лв. След отшумяването на сделката обаче котировките им потеглиха надолу.
Реализирането на сделката на извънрегулирания пазар означава, че печалбата на продавача по нея ще бъде обложена с данък, тъй като покупките на този сегмент не са освободени от облагане. В същото време обаче мястото на извършване на транзакцията гарантира, че двете страни могат да реализират намеренията си необезпокоени от други играчи на борсата, като отпадна и задължението да се плати съществена комисиона за сделката на борсата.


Брокери отбелязаха, че продаденият дял в размер на 24% от капитала на кредитната институция почти съвпада с този, притежаван от Института по микроелектроника (държат 23 на сто), което е свързано лице с мажоритарния собственик на банката. Очакванията на анализаторите на пазара са, че с прехвърлянето на този дял се цели окрупняване на контролния пакет акции от банката в "Бромак". Последната държеше 57.90% преди сделката с оманците и ако сега е придобила 1.4 млн. акции, това ще й даде мажоритарен дял от над 51%.


Още в края на януари мажоритарният акционер на КТБ - "Бромак", обяви, че е сключил предварителен договор за продажба на 1.8 млн. акции, или 30% от капитала, на банката на регистрираната в Люксембург компания "Бългериън акуизишън къмпани ІІ". Компанията купувач е един от суверенните фондове на султаната Оман.


Параметри на сделката на "Бромак" с оманския фонд


·30% от капитала на банката стават собственост на фонда на султана на Оман


·185 млн. лв. е цената на придобиването


·58% е премията платена от купувача на дела


·37 лв. е печалбата на продавача спрямо текущата оценка на книжата на борсата


·двама представители на оманския фонд влизат в надзора на КТБ


Двама представители на фонда влизат в надзора


Варит Мубарак Саид ал-Каруси и Файсал Амур Мохамед ал-Риями, които са граждани на Султаната на Оман, ще представляват интересите на новия акционер в надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. В сряда извънредно общо събрание на акционерите на кредитната институция прие промени в устава на банката, като надзорният съвет на банката промени своята численост от трима на петима членове. Варит Мубарак Саид ал-Каруси е главен изпълнителен директор на Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман, а Файсал Амур Мохамед ал-Риями отговаря за преките инвестиции във фонда.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nevermind
  *****
  Неутрално

  Kaкто се казва - " `М'чи 'ко му и?" Да са много, колко да са много - 180млн... 'некви кинти...

 2. 2 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  Честито на Доган, ДПС и главните кукловоди от екс-структурите на ДС, които дърпат конците им

 3. 3 Профил на Оманчо
  *****
  Неутрално

  Султаната на Оман - твърде странен израз. Оман има ли си и република???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK