Национален ИКТ Форум: България 2009: Трябва да има министерство на ИКТ

След изборите трябва да бъде създадено министерство на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Това беше единствената точка, по която не възникнаха разногласия на проведения в края на миналата седмица Национален ИКТ форум: България 2009. Събитието, организирано от продуцентите на рубрика "Бизнес и технологии" по БНТ, ИТ предаването "Хай-тек" и агенцията за пазарни анализи и изследвания CBN Pannoff, Stoytcheff and Co имаше за цел да събере представители на бизнеса и политическите партии, които да обсъдят належащи въпроси, стоящи пред ИКТ сектора.


Първата част от намеренията бе изпълнена - представители на бизнеса, трите водещи неправителствени организации и на част от политическите партии се събраха, втората - не съвсем. Във форума взеха участие Иво Николов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване", Саша Безуханова, генерален мениджър на "Хюлет-Пакард България", Огнян Киряков, изпълнителен директор на "Майкрософт България", и др.


Към управляващите и проектоуправляващите политици бяха отправени конкретни въпроси относно тяхното виждане за бъдещото развитие на ИКТ сектора. "Как ще направите така, че гражданите да почувстват информационните технологии като част от своя живот", попита Саша Безуханова. "Как по ефективно да се използват европейските средства за ИТ и телекомуникационна инфраструктура", "ще има ли министерство на ИКТ", "как ще бъде преодоляно изоставането в предоставянето на компютърна база и интернет". Всички тези въпроси получиха своите отговори, но от тях не се разбра "кой и как" ще направи нещо, обобщи председателят на неправителствената организация БАССКОМ Георги Брашнаров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK