"Индустриален холдинг България" може да съкрати още работници от дружествата си

Ръководството на "Индустриален холдинг България" (4ID) е готово с с кризисен план за действие заради намаляването на поръчките към дружествата му, се казва в доклада за дейността, публикуван към отчета за миналата година. Спад на поръчките засега има в машиностроенето и мебелното производств, където са направени и съкращения на персонала, става ясно от доклада.


Изключение е "Елпром ЗЕМ", но в останалите машиностроителни дружества броят на работещите може да бъде намален с до 15% за оставащото време до месец май, ако се запази тенденцията за спад в поръчките. "ИХ България" има участие в "Машстрой", "ЗММ Сливен", "ЗММ Нова Загора", "Леярмаш", "Булкари".


Съкращения и преминаване на по-кратък работен ден има и в "Булярд корабостроителна индустрия" – там 330 души от персонала са на 7-часов работен ден за три месеца. Все пак прогнозите за корабостроителницата и за "Елпром ЗЕМ" засега са да няма в поръчките, тъй като имат сключени договори с по-дълъг срок на изпълнение. Незасегнато от кризата засега е "КРЗ Порт Бургас", тъй като държи малък дял от пристанищните услуги в региона.


Във финансов план холдингът като цяло не очаква трудности. Ако кризата на фондовите пазари обаче се задържи и цените на акциите не се възстанови в следващите 3 години, е възможно цената от 8.33 лв. за конвертиране на облигационната емисия да се окаже твърде висока, смятат от "ИХ България". Холдингът емитира облигации през миналата година, като на падежа им през 2011 г. те ще бъдат конвертирани в акции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK