Банките увеличават капитала си

Печалбата е по-ниска с 45% в сравнение със същия период на миналата година

Банките увеличават капитала си

© ДневникБанковият сектор засилва капиталовата си позиция - темпът на нарастване на капитала е по-висок от този на активите както на месечна, така и на годишна база. Това става ясно от данните за банковата система към края на февруари 2009 г., публикувани от БНБ. През февруари капиталът на банките се увеличава с 321 млн. лв., или с 3.9%, и достига 8.5 млрд. лв. На годишна база (спрямо февруари 2008 г.) нарастването е с 32.6%. По-високото ниво на капитала и на капиталова адекватност (към края на миналата година е 14.86%) осигуряват наличието на буфери, които да абсорбират евентуални негативни въздействия върху банковата система в условията на влошена икономическа среда, коментират експерти. Секторът разполага и с капиталов ресурс под формата на печалбата от миналата година в размер на 1.387 млрд. лв., капитализирането на която също е допълнителен буфер. Докато капиталът на системата расте с над 30% за една година, печалбата отчита спад с 45.6% спрямо февруари на миналата година. За първите два месеца на 2009 г. банковата система отчита печалба от 123 млн. лв. (при 227.5 млн. лв. година по-рано). Спадът в печалбата е логичен резултат в сегашните затруднени икономически условия, свито кредитиране и неизвестност на средата, посочват още финансисти. Печалбата се явява допълнителен буфер за сектора и за отделните кредитни институции при неблагоприятни промени в бизнес средата, коментират от БНБ.


В края на февруари общата сума на активите е 69.3 млрд. лв., като спрямо януари се увеличават с 0.4%, а за една година - с 19.3%. Спрямо началото на годината групата на петте най-големи банки запазва пазарния си дял от 57.1%. Това положение остава непроменено от четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше отчетено леко свиване в сравнение с предходното тримесечие. През февруари се запазва и друг отчетлив момент, проявил се за първи път през последните години в четвъртото тримесечие на 2008 г. - отпускане на основната част от бизнес заемите от средните и малките банки. През февруари преобладаващата част от увеличените кредити е насочена към корпоративния сегмент, дължащо се именно на средните и малките банки, посочват от БНБ. Портфейлът от корпоративни заеми на банките от първа група (петте най-големи по размер на активите) през февруари се свива с 14.072 млн. лв., докато на банките от втора група (останалите банки) се увеличава с 97.250 млн. лв. Обемът на фирмените заеми към края на февруари е 32.2 млрд. лв. Кредитите за домакинствата нарастват за един месец с 0.1% в резултат от увеличението при жилищните ипотечни кредити с 15.7 млн. лв. В годишен хоризонт растежът на общия размер на предоставените кредити на фирми и граждани е 26.9%, или с 10.5 млрд. лв., като общият им обем достига 49.5 млрд. лв. За същия период привлечените средства от граждани и фирми се увеличават с 3.2 млрд. лв., или с 8.4% годишен ръст, като размерът им в края на февруари е 41.6 млрд. лв. Депозитите от граждани достигат 22.7 млрд. лв., като през февруари се увеличават с 0.9%, или със 199.7 млн. лв. Привлечените средства от фирмите достигат 18.9 млрд. лв., като през февруари намаляват с 337.9 млн. лв., или с 1.8%. Така на практика свитото кредитиране продължава да изважда парите на фирмите от банките, ползвайки ги за оборотни средства.


Налице е известна промяна в качеството на кредитите, изразена в нарастване на класифицираните експозиции и на разходите за обезценка, посочват още от централната банка. В същото време обаче делът на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) в общия размер на кредитния портфейл се запазва на приемливо ниво (около 3%), допълват от БНБ.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "В същото време обаче делът на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) в общия размер на кредитния портфейл се запазва на приемливо ниво (около 3%)"

  Ще чакам с нетърпение БНБ да се изкаже Май месец - да видим тогава пак ли е "приемливо ниво". Положението е сериозно и се надявам БНБ да се изказват така, само за да не се създава паника, а дефакто да се готвят реално и много добре за това, което идва (за съжаление).

  Това изречение "Докато капиталът на системата расте с над 30% за една година, печалбата отчита спад с 45.6% спрямо февруари на миналата година." някак си по-добре отчита развитието на проблема. 45,6% намаление на печалбата и то при положение, че сега БИ ТРЯБВАЛО да събират урожая от "умно" раздадените предните години кредити ?!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 2. 2 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Tova e samo nachaloto na kraya na neobuzdanoto kreditirane, koeto shte prevyrne povecheto banki v agencii za nedvijimi imoti

 3. 3 Профил на az
  *****
  Неутрално

  ami kato ne davat gram krediti bez zna4enie na koi kak da sa na pe4alba ot golemite razhodi za personal i hilqdite ofisi koito si otvoriha li samo razhodi imat

 4. 4 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Вдигнаха лихвите, за да си покрият бъдещите загуби и така си гарантираха още по-големи загуби. Печалбите им сега водят длъжниците към банкрут. Скоро банкерите ще трябва да бъдат преназначени като управители на кравеферми и жилищни кооперации, придобити по съдебен ред от фалиралите длъжници. Като се задълбочи кризата и се изправят лице в лице с това бъдеще мисълта на банките майки ще бъде как светкавично да се изнесат от блатото с крокодили и бай гоньовци. Тогава държавата ще национализира банките заедно с жилищните кооперации - за братята роми - и кравефермите - да има къде да работят банкерите.

 5. 5 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  с 2 думи - ще напечатат малко пари, с тях ще си напазаруват обезценени активи и един ден когато нещата леко се стабилизират, ще са на печалбаааааааааа...нали се сещате че губещите винаги са едни и същи???

 6. 6 Профил на varnaaaaaa
  *****
  Неутрално

  shte napechata baba ti pari vav valuten bord... aman ot laici

 7. 7 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  че защо да не напечатат? то освен бнб друга бг банка не се сещам... а пък печатането на долари не е спирало!!! та какво като сме във валурен борд - няма кражби ли? хехе, че сме 20 години в перманентна криза лъжа ли е? борд та борд, хайде спасявайте на борда на потъващия кораб!

 8. 8 Профил на лихвар
  *****
  Неутрално

  Щом са се юрнали да си вдигат капитала, значи истинският или очакван дял на лошите кредити е много по-голям - иначе няма смисъл да го правят.

 9. 9 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Увеличават Капитала си от какво ? - Лоши кредити ?

 10. 10 Профил на ПИЧА ОТ МАРОКО
  *****
  Неутрално


  ИМА СТАРА ПЕСЕН ОТ МАЙКА МИ :

  "СЪДБО МОЯ , НЕВЕРНИЦЕ !
  ЩО МЕ ТУКА ТИ ДОВЕДЕ ??
  В ТАЯ ЗЕМЯ , С ТИЯ ХОРА ,
  НА МЕН НЕПОЗНАТИ !!

  ВСЕКИ СЕ ТРУДИ , И -И СЕ-Е МЪЧИ ,
  ПАРИ ДА СПЕЧЕЛИ !
  ЗА ДА ИМА ЖЕНА ,КЪЩА -
  И ДЕЦА РАЗУМНИ ! "

  ТАЗИ 100 годишна песен като че ли е писана за времето , когато в България ще са на власт лъже-куманистите-- социалисти ! хотелиери , и банкери !! Д А Ж И В Е Е П Р О Л Е Т А Р И А Т А !! И ГОСПОД ДА ИМ Е НА ПОМОЩ !!

 11. 11 Профил на Stefi
  *****
  Гневно

  Господа, шампиони в печатането са тия от ФЕД. Печатат "зелени хартийки" на 3 смени, та чак пушек се дига.

  Тия от БНБ трябва да изкарат един курс при ФЕД и после малко време на практика в Зимбабве!

  Тия заеми освен с хипер инфлация, врьщат ли се иначе?

  Та майката му е в печатането! Хартия и мастило има, само дано печатарката да издьржи! Не напразно на печатарката, старите майстори печатари и казват "Американка"!

 12. 12 Профил на м
  *****
  Неутрално

  Като ги е страх да дават кредити ,какво ще правят с парите който постъпват от кредиторите им .?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK