С 50 млн. лв. държавата си направи компания за нанотехнологии

След суперкомпютъра доставчик на оборудването отново ще е IBM

Правителството реши да се създаде държавна компания "Български нанотехнологичен център", съобщи правителствената информационна служба. Капиталът на дружеството ще бъде 50 млн. лева. Партньор по проекта е IBM, която е световен лидер в индустриалните нанотехнологични изследвания и микроелектрониката. Американската компания притежава над 10 хиляди патента в тези области. Министърът на финансите ще управлява правата на държавата в компанията. Дружеството ще има двустепенна система за управление - 3-членен надзорен съвет и 5-членен управителен съвет. Мандатът им ще бъде 3 години.


От Министерството на финансите и IBM не бяха открити за коментар. Така не се разбра дали е имало конкурс за избор на партньор. Реализирането на инициативата е важна стъпка за развитието на изследователския и индустриалния национален потенциал в нанотехнологиите, наноматериалите, нанопродуктите и микромашините, което ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на икономиката, се казва в съобщението на правителството. Партньорството с IBM ще гарантира успешното излизане на страната на международния пазар и е предпоставка за спечелване на проекти по седма рамкова програма на Европейския съюз, по която са предвидени 3.5 млрд. евро до 2013 г. Прогнозите са до 2015 г. приходите от нанотехнологии в световен мащаб да бъдат над 2.95 трилиона долара. Навременното ни позициониране като нанотехнологичен център ще спомогне за заемане на определен пазарен дял от международния пазар, както и за привличане на инвестиции във високотехнологичния център, е посочено в съобщението.


Миналата година американската компания достави суперкомпютъра IBM Blue Gene на Държавната агенция по информационни технологии и системи (ДАИТС). Сделката струва на бюджета 5.4 млн. лв. Разликата на новата държавна компания със суперкомпютъра е, че при него се използват приложни решения на IBM, а сега става въпрос за проучвания и производство, каза Пламен Вачков, председател на ДАИТС. По думите му пряка връзка между двата проекта няма.


Нанотехнологията е област от приложните науки, а също така и висока технология, която покрива широк диапазон от теми. Основната е контролът над веществото на микроскопично ниво, при размери по-малки от 1 микрометър, както и създаването на устройства на такова ниво, съизмерими с размера на молекули. Нанотехнологията е сравнително нова област, която е все още в начален стадий на развитие. За пръв път терминът е използван през 1959 г.


Актуални обекти на изследвания и приложения в нанотехнологиите са квантови точки (наноразмерни полупроводници), въглеродни нанотръби, фулерени, нанокомпозитни материали за висшите технологии, метални наночастици (предимно от благородни метали), магнитни наночастици - за диагностика в медицината, полимерни наночастици - като носители на лекарствени препарати за насочено лечение, наноструктурирани керамични материали за сензори и др. Наноматериали се използват и при производството на някои хранителни продукти, като например хранителни добавки. Все още няма адекватни методи за оценка на безопасността на наноматериалите. Европейският парламент настоява при производство на подобни храни да се извършва специална оценка на риска и те да бъдат маркирани със специални етикети.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Дано излезе нещо от тази работа.
  Правителството обаче е длъжно даде предварително информация какъв е замисъла, какви ще са ползите и защо трябва да харчи от нашите пари.

 2. 2 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  Правителството колко още неща е длъжно...

 3. 3 Профил на От това ще излезне
  *****
  Неутрално

  същото което е излезе и от даитц

 4. 4 Профил на нанотехнолог
  *****
  Любопитно

  На тоя компютър дали ше тръгне F.E.A.R. 2 ?

 5. 5 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Е как да не те е гнус?!

  Решили нашите да инвестират 50 милиона - защото имаме голям излишък вероятно - и ги инвестирали.

  Защото технологията е гореща, защото има бъдеще.

  Ама как точно ще се изплати тази донация от 50 млн. е твърде маловажно да бъде обяснено. Решено е и толкоз.

  какво тук значат някакви си данукоплатци?!

 6. 6 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Не вярвам да излезе нещо, но като идея подкрепям напълно. Дано бъдещо дясно правителство да развие идеята.

 7. 7 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Те 50те милиона са вратичка за субсидии от ЕС по седма рамкова праграма, която възлиза на 3.5 милиарда евро. Това е същината на операцията най-вероятно.

 8. 8 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  A koj shte raboti tam? To ostanaha li fizici v Bulgaria?

 9. 9 Профил на ПП
  *****
  Неутрално

  Принципно е добро нещо. Новоизлюпените демократи, които решиха че всичко наследено от т.н. е лошо и побързаха да ликвидират и микроелектронната промишленост в която работих 35 години и аз. Вярно е, че комунистическата власт си мислеше че е достатъчно да имаш оборудване и нещата ще са наред. Горе-долу като във вица "пускаш отпред свиня, отзад излиза салам". Да, ама не. Не беше достатъчно само оборудването, а трябваха идеи, които нямаше откъде да дойдат. Т.н. БАН тъпче на едно място преди и сега. За 40 години Института по физика на твърдото тяло не даде нито една научна разработка, която да помогне за развитието на полупроводниковата промишленост. Историята е дълга и ако и сега се повторят безплодните ровене, нищо няма да излезе. Сега имам колега, който работи в Германия точно в областта на нанотехнологиите и ако нашите хубавци са умни ще привлекат не само него, но и много други специалисти от чужбина.

 10. 10 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 472 Весело

  Физици не останаха, но виж "администратори" на държавна копанка - стотици хиляди!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на ЗЪЛ
  *****
  Неутрално

  НИЩО няма да излезе, по простата причина, че чужди/държавни пари лесно се трошат, не трябва да се връщат, не е задължително да има печалба - нали има дотация......пълни идиоти.

 12. 12 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Iaaa,gle,gle,ot 6 gonini kopame u taia svera tuka u "SILICIEVATA DOLINA",a to kade bila istinata.ma shtom IBAM-to kakto kazuvashe kasketo toshe e doprelo do zavodo u pravec znachi moe,i nie che dademo neshto na SVETO da ga e,dobre che e parvi april,ma da staia doma za silikonovi NENKI i za KVADRATNO GNEZDOVATA seitba be???

 13. 13 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 472 Весело

  ПП. ако "новоизлюпените демократи" са ликвидирали твоята славна електронна промишленост, то къде е ролята на китайците, които произвеждат всички което ти някога си правил, ама десеторно по-евтино?

  Никой не е ликвидирал ничия промишленост. Просто едни хора, които държавата субсидираше да ръгат със 100-ватовите поялници по руско и българско оборудване, престанаха да бъдат субсидирани. И трябваше да се изправят срещу останалата част от света, и да се конкурират на равна нога с него. Естествено, с катастрофални резултати. Ама друго си е да пускаш червени бюлетини и да мрънкаш срещу новоизлюпените демократи...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 14. 14 Профил на до kamenl
  *****
  Неутрално

  Ех, значи, веднага нападна човечеца. Нали се сещаш, че "електронна промишленост" не е задължително да значи евтини китайски боклуци Факт е, че новите технологии във всяка една област не се развиват изолирани от държавата. Поинтересувай се и ще се убедиш, че в САЩ и другите големи индустриални страни държавата дава стотици милиарди за R&D. Причините са много. И това не е дотация, а инвестиция в бъдещото технологично развитие.

  Що се отнася до конкретния проект, дано успеем и ние да се размърдаме в подобна насока. Мозъци има много. Те главно изтичат, защото тук досега не е имало поле за развитие и изява (именно щото държавата не отделя средства). Но ако идеите потръгнат, може пък да се обърнат нещата! Аз лично стискам палци!!

 15. 15 Профил на До #14
  *****
  Неутрално

  Нещата може и да потръгнат, колкото потръгнаха през тези 20 години. Ще потръгнат когато почнеш да получаваш повече от чистачка в данс.

 16. 16 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Аз съм един от тези, които се намират в България и се занимават с развойна дейност, и то точно в областта на микроелектрониката.

  Печеля сносно. Е, не колкото един разбойник от правителството на комунистите, но все пак сносно. Само месечният ми данък е достатъчен за заплатите на десетина пенсионери, като пишещия по-горе.

  Не съм искал да обиждам човека. Той е възрастен, прекарал е целият си живот в блъскане над някакъв идеал, и сега вижда идеала изпочупен.

  Но да ми говори за "новоизлюпени демократи" си е чиста проба балканска селящина. Кога ще се научат хората, че смисъла на западното общество не е "да има далаверка"?

  Когато един човек на 60 е объркан, това не е повод за бяс, а за тъга по изгубеният му живот. Но когато същият този човек пуска червени бюлетини и пцуе по повод "демократите", "реститути" и прочее, това е нетърпимо за мен и такива като мен. Които, впрочем, храним днес него, както и милиони други пенсионери.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 17. 17 Профил на нАнОтЕхНоЛоГ
  *****
  Гневно

  Новата перачница на пари на Кабинета е създадена! Пляскайте с ръце деца!

 18. 18 Профил на Сатанаилофф
  *****
  Неутрално

  От Министерството на финансите и IBM не бяха открити за коментар. Така не се разбра дали е имало конкурс за избор на партньор. Реализирането на инициативата е важна стъпка за развитието на - източването на мангизи от бедния български народ! А бирниците тръгнаха -ама не там дето требе-алармирам - не се проверяват строго определени фирми - обслужващи БСП! И КОСТОВ!

 19. 19 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 472 Весело

  Знаем всички че Костов е виновен. Не разбрахме само за какво този път е виновен ама няма значение -- тя комуноидната пропаганда се гради на принципа "колкото по-далеч от истината, колкото по-максимално нагло, толкова по-убедително!"

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Онзи компютър за 5 МИЛИОНА работи ли въобще и за какво се ползва. Може би играят пасианси на него в БАН.

 21. 21 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 918 Неутрално

  мм,
  Той оня компютър не е РС, та на него Windows не тръгва, а някоя специална версия на UNIX. Едва ли е за пасианси. Може би чрез него Етемката успява да даде прогнозите си "Утре може да вали, та се гответе за наводнения.".

 22. 22 Профил на Наньо Нанев
  *****
  Неутрално

  НАНО ТЕХНОЛОГИИ! И БЪЛГАРИЯ! БРАВОС!
  НАНО ЗНАЧИ И ДА СЕ РАЗБИРА ЧЕ МНОГО НАНКАТ..ТО ВСИЧКО ЗАСПАЛО У БЪЛГАРИЯ...ТЕ ЩЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА НАНКАНЕ!
  ЗНАЕМ..ЗНАЕМ!
  ДА,ДА..ПО ПРИНЦИП ТОВА,ПО ПРИНЦИП-ОНОВА...ПО ПРИНЦИП ТРЯБВАЛО ИЛИ МОЖЕЛО ДА СТЕ Н1 У СВЕТА,ГЕНИИ НЕНАДМИНАТИ..ДЕ ФАКТО ОБАЧЕ ПОСЛЕДНИ...ЛАПАМЕ ПУШИЛКАТА..!
  ЩО ТАКА?! А?!

 23. 23 Профил на Гаус
  Гаус
  Рейтинг: Неутрално

  do #9
  За 40 години Института по физика на твърдото тяло не даде нито една научна разработка, която да помогне за развитието на полупроводниковата промишленост

  Сам си противоречиш .

 24. 24 Профил на Антиалабалист
  *****
  Неутрално

  Драги Червенушко,
  "човечеца" редеше глупости.

  Хем пише, че 40 години университетска социалистичека физика
  нищо не помогнала на полупроводниковата ни промишленост,
  хем развя байрак за велико бъдеще на ДанъкПлащани нанотехнологии в БГ.

  Като твоето червено знаме...

  о kamenl
  * 14

  Ех, значи, веднага нападна човечеца.

  Нали се сещаш, че "електронна промишленост" не е задължително да значи евтини китайски боклуци Факт е, че новите технологии във всяка една област... от държавата...

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Не се залъгвайте. В България имаше способни хора, но те бяха масово подтискани. От комунистическата менажерия и номенклатурата.

  Аз познавам физик, който направи рационализация. Никой не му я призна. Целия институт го оплю. И две години след това прекия му началник внедри същата рационализацията от свое име в кораборемонтния завод във Варна.

  Сега същия физик работи в Германия и никога няма да се върне в България. Докато не се измете целия БАН или се закрие в България едва ли науката ще просперира. Има много бивша соц. номенклатура и по институтите.

  Какви нанотехнологии, какви пет лева.

  Направете го както се прави на запад. Конкурс и екипи които се състезават за средствата. Не държавна хранилка за всички. И махнете професорсите и доцентските чинове. Аман от военни комуноидни измишльотини.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на CanadaDry
  *****
  Неутрално

  Gospoda, p/p fizika u nas ne be na visota, no ako ne beshe tya selyanite ot Pravetz nyamashe kak da se opravyat s tehnikata za p/p pribori. Mestniya personal ot Botevgrad nyamashe i ponyatie ot chisti stai i tehnologichni iziskvaniya. Verno ne byaha kachestveni shemite no za soc. lagera stavaha. Ot 1990 g. spetzialistite ot Mikroelektronikata v Sofia mnogo lesno si nameriha rabota na ishleme za zap. strani. Tja che do 1989 god. vse pak imashe nyakakva p/p tehnologiya dokato sled tova tehnikata be razpordadena za zhalti stotinki. Taka i ne razbrah kade potanaha mashinite v Stara Zagora.

 27. 27 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Государственная корпорация «Российская корпорация нанотехнологий» (РОСНАНО)

  РОСНАНО – масштабный государственный проект, конечной целью которого является перевод страны на инновационный путь развития и вхождение России в число лидеров мирового рынка нано-технологий. Сегодня в Корпорации сосредоточены одни из лучших специалистов страны, способных наладить взаимовыгодное сотрудничество между наукой, бизнесом и государством. Это – основное условие успеха.

  А.Б. Чубайс, генеральный директор РОСНАНО

  Российская корпорация нанотехнологий основана в 2007 г. федеральным законом № 139-ФЗ для реализации государственной политики в сфере нанотехнологий.

  Корпорация решает эту задачу, выступая соинвестором в нанотехнологических проектах с значительным экономическим или социальным потенциалом. Финансовое участие корпорации на ранних стадиях проектов снижает риски ее партнеров-частных инвесторов.

  Корпорация участвует в создании нанотехнологической инфраструктуры, такой как центры коллективного пользования, бизнес-инкубаторы и фонды раннего инвестирования. Для поддержки финансируемых проектов Корпорация реализует научные и образовательные программы, а также популяризирует нанотехнологические исследования и разработки. Корпорация выбирает приоритетные направления инвестирования на основе долгосрочных прогнозов развития (форсайтов), к разработке которых Корпорация привлекает ведущих российских и мировых экспертов.

  Поддерживая выход российских компаний на внешние рынки и укрепляя их взаимовыгодные международные связи, Корпорация развивает сотрудничество с ведущими мировыми нанотехнологическими центрами и организует в России ежегодный международный форум по нанотехнологиям.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 28. 28 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Както каже големия брат и мы тоже!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 29. 29 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Неутрално

  преведена статия от руски вестник.
  http://translate.google.bg/translate?prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fnano-info.ru%2Fnanotechnologies&sl=ru&tl=bg&history_state0=

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 30. 30 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Нищо старо не са забравили другарите. Цялата им работа е "Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак". За да даде плодове тази идея за нанотехнологиите, не е достатъчно да купиш суперкомп. за 5М. Трябва да има цялостна визия. Трябва да има държава. А такава няма. Не може в полуфеодално общество на сестри Галеви, Гергов, Батко, Доган и компания да се пръкне индустрия на нанотехнологии или някакви важни научни изследвания.

  Естествено, АйБиЕм нямат нищо против някакви малоумници да им дадат милиони.

 31. 31 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Какво е натоварването на суперкомпа? На бас, че го пускат от време на време и повече стои за украса. Кой може да има акаунт върху тази машина и да иска компютърно време? Кой раздава акаунтите и кой администрира?

  Законът на Муур все още е в сила и след няколко години мощността на писитата ще е съизмерима с мощността на този суперкомп. За да си изплаща парите, той трябва да е натоварен постоянно, и то със смислени задачи. А дали е така...

  Хора, това са НАШИТЕ пари! Кой се отчита за изхарченото?! Не че е лошо да иматакъв компютър, но дали е оправдан разходът? По-скоро вярвам, че по стар навик са налели много пари в нещо, пък квото стане. Пък то вземе, че нищо не стане (като заводът в Радомир, примерно)

 32. 32 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 473 Неутрално

  A... Ясно. Както винаги, работата е по съветски почин.

  Блу Джийна е затрябвал на съветските другари от Росснано (и други от Рособоронэкспорт), които направо от Амеркиа не могат да си го купят.

  http://www.rusnano.com/

  .

  think different
 33. 33 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  БГ политиците са тъпи кратуни! Не и е работа на държавата/правителството да прави бизнес! Докато не се отървеме от тоя балкански шумкарлък няма да се оправиме. Правителсвото трябва да създава стимули и среда за бизнеса! Пазара решава накъде да върви т.е. фирмите се ориентират според търсенето/предлагането и средата за бизнес. България се нуждае от умна държавна политика, модерна и ефективно и качествено правосъдие, както и ред и сигурност. За съжаление качеството на политическия продукт е много ниско и ще избера по-малкото зло когато гласувам. Не вярвам на политиците!

 34. 34 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 473 Неутрално


  Брачеда правилно ги е усетил нещата. Не го видях по-рано....

  think different
 35. 35 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Неутрално

  УЖ СОЦИАЛИЗЪМЪ СИ ОТИШЪЛ , а то е рестарт:
  " И така се създаде проектът "Нева", който трябваше да предостави подобен завод и технология в град Кострома. Проектът беше засекретен и пазен в тайна най-вече заради Андрей Луканов, който разбра за него едва когато стана министър-председател и всичко вече беше приключило. Причина за това беше, че той бе радетел за други отношения със СССР, и ако беше разбрал за проекта, щеше да се опита да го направи в рубли. А на нас ни трябваха долари, защото машините на Запад се купуват с долари. Цялото технологично оборудване на ДЗУ е закупено с валута. Нашите отношения бяха чисто капиталистически - искаш нещо, то струва толкова долара. Това беше и причината този проект да се знае само от трима членове на Политбюро - Огнян Дойнов, Стоян Марков и Тодор Живков.

  На каква стойност възлизат инвестициите по "Нева" и каква е печалбата за България?

  - Проектът беше на стойност 250 милиона долара, които бяха изцяло инвестирани от "Минрадиопром" - руското министерство на радиопромишлеността, чрез руската компания "Технопромимпорт". От българска страна инвестициите се свеждаха до цената на листа хартия, на който беше написано, че се създава за целта външнотърговското дружество "Инсист" с директор Огнян Бозаров. Не мога да кажа каква точно е печалбата от проекта, защото той още не е разсекретен. Със сигурност обаче става въпрос за десетки милиони долари.

  Кои бяха компанните, участващи в проекта?

  - Той беше осъществен съвместно със западна компания, като и двете страни спечелиха еднакво. Не мога обаче да назова нейното име, защото проектът все още е секретен. Реално, носител на договора с руското обединение "Технопромимпорт" беше западната фирма. "Инсист" беше техническият изпълнител на външнотърговската операция - да достави оборудването на ДЗУ, ДЗУ да го събере, да го тества модул по модул, линия по линия, да го изпрати и инсталира в СССР. Трябва обаче да кажа, че още преди пускането на завода тази технология вече беше пазарно остаряла. На практика ние продадохме на руснаците нещо, което на западния пазар вече бе загубило своето значение. Причината за това е, че руснаците забавиха строежа на завода.

  По това време не е ли имало забрана за внос на високи технологии от Запада?

  - Имаше забрана по списък на ограничени стоки и технологии на КОКОМ (Координационен комитет на НАТО, базиран в Париж). Но що се отнася до проекта "Нева", в него няма нито една позиция, която да е в списъка на КОКОМ. Ние не можехме да си позволим за проект, за който само авансът е 80 милиона долара, да зависим от някакъв канал на внос, който можеше да бъде издънен. От близо 600 машини само около 36 влизаха в този списък.

  С каква цел бяха създадени задграничните дружества на ДЗУ?

  - В рамките на проекта имаше едно единствено задгранично дружество. Причината за създаването му беше, че сред необходимото оборудване имаше 36 машини, които бяха в списъка на КОКОМ. Тези машини бяха изработени тук - в България, като частите за тях купувахме отвън. Разработихме ги съвместно с инженерен екип от Израел, тъй като Израел не беше член на КОКОМ. Това беше единственият начин да не нарушим изискванията на КОКОМ - чрез съвместна работа със задгранични дружества. Израелската компания, чието име не мога да спомена, разработи машините, които след това бяха произведени тук. Компанията беше управлявана от Хаим Клайн, който управлява и холдинга Ем Ди Ай. За да имаме контрол върху дейността й, ДЗУ купи петдесет процента от израелската фирма. Впоследствие този дял беше продаден обратно на нейните предишни собственици.

  Разкажете за ролята на виенската "Централ вексел унд кредит банк" в "Нева"?

  - Най-трудният момент за проекта беше, когато Луканов обяви мораториум върху външния дълг на България, както и върху всички валутни плащания. Тогава проектът беше на една трета от реализацията си. Наложи да прехвърлим цялото финансиране на проекта в австрийската банка "Централвекселбанк". Получихме и кредит от тях на базата на преведените от СССР пари. Шеф на кредитния отдел на банката беше Курт Зеделмайер и с него се познаваме оттогава.

  Какво се случи след приключването на проекта?

  - Нещата са ясни - ръководствата на ДЗУ и "Инсист" бяха изгонени, дойдоха нови хора и парите бяха изхарчени. Екипът на проекта беше по докарването на парите, оттам нататък други се погрижиха те да бъдат похарчени. В началото на проекта беше заложено, че цялата печалба трябваше да отиде в ДЗУ и да бъде реинвестирана в нови технологии. Това обаче не стана, защото парите просто изчезнаха. "

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 36. 36 Профил на l
  *****
  Неутрално

  Колкото до натоварването на суперкомпютърът може да сет спокойни. Неговата главна цел не е в научната област, нанотехнологиите или финансовата област, както се опитаха да ни метнат. Той служи единствено за следене на интернет трафика и GSM комуникациите и тъй като сме полицейска държава може да сте сигурни, че не остава без работа.

 37. 37 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Весело

  И това няма да помогне! Има един бг филм от времето на соцЪ : "Момчето си отива " , сега в ролята на момчето БСП/БКП/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 38. 38 Профил на фп7
  *****
  Неутрално

  седмата рамкова програма е 50 млрд евро за периода 2007-2013

  преди да пишете грешни работи с 7-8 клика можете да видите данните

 39. 39 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  вероятно са имали в предвид 3,5 милиарда за нанотехнологии, предвидени по 7-ма.
  Не съм проверявал, но може и да са толкова.
  Някой е решил, че създаваме фирма с АиБиЕм и печелим веднага 1 милиард.

 40. 40 Профил на Ata
  *****
  Любопитно

  екипът, който работи с машината, се оглавява от небезизвестния в социалистическото минало Стоян Марков. Преди 1989 г. той е бил заместник-председател на Министерския съвет и председател на Държавния комитет за изследвания и високи технологии. Освен като най-младия член на политбюро и дясна ръка на покойния Огнян Дойнов е сочен за един от малцината, посветени в истината за изнесените огромни суми пари от България чрез прословутите задгранични дружества. (През 1984 г. със секретно постановление на ЦК на БКП от 1984 г. се решава България да развива ускорено високите технологии, като за това "развитие" отговаря специална структура в бившата Държавна сигурност - "Научно-техническа информация", част от Първо главно управление - виж разследването на Христо Христов "Империята на задграничните фирми" II ). Марков е тъст на Георги Велчев, брат на предишния финансов министър Милен Велчев, а според множество публикации негов шофьор в миналото е бил и небезизвестният Спас Русев.

 41. 41 Профил на ст.н.(аучен) с.- вече отучен
  *****
  Гневно

  Половината истина е по-добра от лъжата." Гьобелс.

  Търсете цялата истина, за да не ви лъжат!

  kamenl и брачед,

  Вие сте "железни" - защото сте добре информирани и много точни в логическото представяне на информацията, която пазите и давате на оглупелия, обезумелия, остарял но не помъдрял, и по-тъжното е, че е необратимо изпростял, български електорат.

  Поздравления!
  ОМ от ДСБ

 42. 42 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Весело

  http://www.vbox7.com/play:ddd89b1a

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 43. 43 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  През 90-те гг. популизмът затри огромни инвестиции в инфотехнологии, дано този път България да участва в новата вълна.

 44. 44 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Само по себе си да се дават пари за високи технологии, а не за "чешмички" е много добро решение. Друг е въпросът, че е налице нещо като субсидия съпроводена от типичната за България непрозрачност. Не ясно защо Ай Би Ем е избран, а не някоя друга компания. И дали, примерно, ако Интел се позаитересува ще получи и той тези пари? И всъщност за какво точно се дават тези пари? Не става ясно.

  Много по-добре щеше да е да се подходи принципно и прозрачно и да се каже със Закон - всяка компания, която реши да назначи поне 100 души с докторати по физика, химия, биология, математика, информатика или инженерни науки получава еди каква си субсидия, която може да се изполва, примерно, да се покриват част от социалните отчисления на въпросните научни кадри. И така правилата на играта стават ясни и важат за всички. Иначе веднага възникват въпроси "Защо тази фирма?", "За какво ще се ползват парите?" и т.н.

  Ако се подходи умно (в което се съмнявам) България може да стане една от 30-те или 40-те страни, където се осъществява научно-развойна дейност и така да се спре и обърне изтичането на мозъци. Но за това са необходими стратегия и принципен подход. Като нямат интелектуален капацитет нашите управляващи поне да наемат някоя добра консултантска къща като Макинзи, Мърсър или БиСиДжи - те ще им направят стратегия. Иначе ще гледаме подобни импровизации със съмнителна полза за страната.

 45. 45 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Като се сетих за "чешмички" - заместете с корвети, ядрени електроцентрали или голф-игрища - "блестящите" идеи с които ни дари това правителство наистина нямат чет.

 46. 46 Профил на BK
  *****
  Неутрално

  Мисля, че това не е инвестиция, а по-скоро компенсация за IBM, за да не съди България за кражба на технологии по времето на соца под управлението на Стоян Марков.

 47. 47 Профил на Петко
  *****
  Неутрално

  Не ЗАБРАВЯЙТЕ! Стоян Марков беше ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК на БКП при изграждането на ТРЕТАТА МЕТАЛУРГИЧНА БАЗА край ДЕБЕЛТ! Само той ЗНАЕ, колко народни ПАРИ са ПОГРЕБАНИ ТАМ! Сега прилага придобития там опит!

 48. 48 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 939 Любопитно

  За Петко № 47 - към 1 милиард лева курс 1989 година. По сегашните цени на труд и материали е към 10 милиарда лева.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 49. 49 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ето че вече сме декември 2009 и "фирмата" се ликвидира. Майната им на рушветчиите - изядоха ни държавата !!!

 50. 50 Профил на WatkinsRoslyn24
  *****
  Неутрално

  I had a desire to begin my own company, nevertheless I didn't have enough amount of money to do it. Thank goodness my colleague told to utilize the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/credit-loans">credit loans</a>. Hence I used the student loan and realized my dream.

 51. 51 Профил на AishaAlston26
  *****
  Неутрално

  That's understandable that cash makes people independent. But what to do when one has no cash? The one way is to receive the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/home-loans">home loans</a> and consolidation loan.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK