Отново под ръководството на Стоян Марков

Отново под ръководството на Стоян Марков

© ДневникНа 9 септември 2008 г. от пресцентъра на правителството съобщиха изненадващата новина, че премиерът Сергей Станишев ще открие Национален суперкомпютърен център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). До този момент за подобна поръчка не се знаеше, просто в един ден България осъмна със суперкомпютър IBM Blue Gene/P.


Цената му дълго се криеше, докато Министерството на финансите не потвърди пред в. "Капитал", че става въпрос за 5.4 млн. лв. Сделката с IBM не е минала през търг или обществена поръчка, а се води като разход по проучване и развитие.


И до днес никой не е посочил ясно за какво точно й е на българската държава компютър с подобен капацитет. Затова пък скоро след тържественото му откриване "Дневник" се натъкна на прелюбопитен факт - че екипът, който работи с машината, се оглавява от небезизвестния в социалистическото минало Стоян Марков. Преди 1989 г. той е бил заместник-председател на Министерския съвет и председател на Държавния комитет за изследвания и високи технологии. Освен като най-младия член на политбюро и дясна ръка на покойния Огнян Дойнов е сочен за един от малцината, посветени в истината за изнесените огромни суми пари от България чрез прословутите задгранични дружества. (През 1984 г. със секретно постановление на ЦК на БКП от 1984 г. се решава България да развива ускорено високите технологии, като за това "развитие" отговаря специална структура в бившата Държавна сигурност - "Научно-техническа информация", част от Първо главно управление - виж разследването на Христо Христов "Империята на задграничните фирми" II ). Марков е тъст на Георги Велчев, брат на предишния финансов министър Милен Велчев, а според множество публикации негов шофьор в миналото е бил и небезизвестният Спас Русев.
Миналата есен пред "Дневник" Стоян Марков обясни, че замисълът на суперкомпютърния център е да бъде предоставен за ползване на консорциум, в който влизат Софийският университет, Техническият университет, Медицинският университет, УНСС, БАН и Българската стопанска камара като представител на индустрията. В бъдеще в него могат да влязат и няколко големи фирми, каза той, но не назова имената им. Членовете на обединението ще бъдат основните потребители на машината и ще разрешават достъпа до нея. А сдружението, което скоро щяло бъде факт, ще развива приложенията на машината и ще определя такси за ползването й.


Засега няма данни каква точно дейност е извършвана със суперкомпютъра и какви евентуални приходи за изминалата половин година могат да докажат смисъла от доставката му. Знае се само, че центърът има доста разходи - освен за заплати на екипа, който го поддържа, и за поддръжката на самата машина.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ИТ ГУРУ
  *****
  Неутрално

  Ето ви защо полЮцията се напъва да има право през закон да следи Интернет активноста ... И техника си имат с капацитет.
  Честито да ни е - новото ИТ робство.

 2. 2 Профил на Сатанаилофф
  *****
  Неутрално

  Опааааа - нанотехнологии - суперкомпютър - тинтири минтири - милиони - ИБМ - колко ли скандални сделки без конкурс ще се извършат преди смяната на влста - мандата изти4а - изти4ат и милионите. Е-гати държавата ? - Напускам!

 3. 3 Профил на ИТ ГУРУ
  *****
  Весело

  Ето ви защо и полЮцията се напъва да има право през закон да следи Интернет активноста ... И техника си имат с капацитет.
  Честито да ни е - новото ИТ робство.

 4. 4 Профил на Стоян Марков
  *****
  Неутрално

  Забравих да спомена, че докато суперкомпютърът бъде предоставен на въпросния консорциум ще го използваме за проследяване,систематизирне и анализиране на електронната поща и интернет активност на българските граждани и особено на форумците в "Дневник". Освен това ще направим проверка и на всички парични потоци на некои другари, които забравиха откъде са тръгнали и все още са живи.... Може и за други важни работи да го използваме...
  А от комисионните, които взехме от Ай Би Ем ще отделим по 10-15 лева за каузата на ВИП Брадър и децата в неравностойно положение. Благодаря на правителството и лично на др.Станишев, че не похарчиха тези пари за пенсии, здравеопазване и пътища, както и други подобни щуротии. Благодаря за доверието др. Станишев!

 5. 5 Профил на бай Мамут
  *****
  Неутрално

  Шофьорът Спас Русев беше натоварен от Дойнов и Марков да иде в Лондон и да изпере парите на Комсомола. Като по случайност беше настанен в апартамент на българското посолоство, основа си търговска фирма, купи си БМВ, напъха се в църковното настоятелство, където се запозна и сближи със сина на Симо Ментата, така наречения "принц" Кирил. Пак там се сдружи и с братята Велчеви, стана "съветник" на мадридския крадец, проче су като "бизнесмен" и т.н. Досещайте се кого и какво съветва, кой го крепи и чия работа върши. А "Стенмарк" просто се върна да помага с компютрите при прикриване на кражбите и бакиите на тройната коалиция. Зер приятел в нужда се познава!

 6. 6 Профил на Historian
  *****
  Неутрално

  Бай Мамут, откъде я имаш тая информация бе, да не си им светил? Ако имаш някакви доказателства, а не само голословни твърдения, хайде покажи ги! Иначе твърденията ти са твърде тенденциозни, особено за Царя и принц Кирил...

 7. 7 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 479 Неутрално


  Блу Джина сигурно вече е заминал при другарите от Русия, а Стоян Марков организира прикритие.
  think different
 8. 8 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Вчера правителството реши да създаде съвместно с IBM компания за нанотехнологии.
  Заделиха 50 млн. лева.
  Това е явно в същото русло.

  Няма лошо. Аз съм "за".
  По-добре 50-60 млн. съвместно с IBM отколкото деже левче с батко, братко, Р.Овч., запалки и друга такава фауна.

  Колкото до Стоян Марков - ествствено. Нали си е стар авер на Станишеви.

  Споко.
  Иде ново правителство.
  И свинските чревца от близко и далечно минало ще се поразчистят, а компанията ще остане.

 9. 9 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Da propomomnim: Visokite technologij i zakupuvaneto na licenzii prez 80-te godini bjaha transfera po iztochvaneto na BG! Izvodite ostavat za vas ...

 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Бързайте, дърти номенклатурчици!
  Идва край на царството ви, колкото и дълбоко да сте се барикадирали.
  А дано завлечете със себе си и широко известните "научни" подлоги, които са превърнали БАН в нещо като българския Свети синод.

 11. 11 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  За половин година каквато и да е машина е вече остаряла. Ако изгубят още половин година докато се стигне до осъществяване на "замисъла" да организират ползването й от университетите, смятайте че 1/3 от полезния ресурс на въпросния "суперкомпютър" е похабен.

  Прагматичното решение, което отдавна се прилага от големи компании и университети е не е да се купуват свръхмашини (изискващи сложна и скъпа поддръжка), а да се обединява изчислителната мощ на обикновени компютри.

  Очевадният пример е технологичната политика на Гугъл.

 12. 12 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Съветският съюз не спи! "Петата" му колона в България шпионира неуморно. А и зетчето на Стоян Марков също не проспа царските мандати - гепи като за световно!

 13. 13 Профил на ПХ
  *****
  Неутрално

  Въпросният суперкомпютър вече една година работи успешно. Купен е с огромна отстъпка благодарение на софтуера, който наши специалисти пишат за IBM. Предполагам, че това е причината за оформянето на сделката без държавна поръчка: истинската цена е много по-висока. Машината се използува от метеоролози, физико-химици и т.н. Предполагам, че ще се смятат задачи от физика на плазмата, твърдо тяло, реакторна физика, хидродинамика, аеродинамика, квантова хромодинамика на решетка и още много други неща. Да не забравяме и разработката на софтуер за паралелни компютри като този, най-добре се прави на истински суперкомпютър.

 14. 14 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Евала Бай Мамут. А за гепача цар това го знае всяко хлапе.

 15. 15 Профил на Гицка
  *****
  Неутрално

  Лошо клюкарят ората ей

  За 8 дни щеше да вдигне на крака тая държава Симеончо,
  ако не му пречеха.

  За толкоз време пък социалистите построиха Мавзолея
  на първия партиен и държавен ръководител.
  Бижу!

  Ма на, пречат им. Клюкарят.
  А имаше един варварин, Валяка му викаха, разкара Бижуто.

  Затуй немаме напредък.

  Historian
  * 6

  Бай Мамут, откъде я имаш тая информация бе, да не си им светил? Ако имаш някакви доказателства, а не само голословни твърдения, хайде покажи ги! Иначе твърденията ти са твърде тенденциозни, особено за Царя и принц Кирил...

 16. 16 Профил на 007
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  В САЩ има закони против корумпиране в чужбина от страна на американски компании.

  Преди години имаше публикации за корупция от страна на IBM
  в Южна Америка.

  Добре е да се знае има ли или няма корупция.

  Добре е да се знае кой на кого с чии пари плаща големи суми и дали е законно.

 18. 19 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Вече българските чиновници са безспорно най-добри на пасианса в целия свят

 19. 20 Профил на ПХ
  *****
  Неутрално

  До #18: благодаря за информацията, май приказките ми за "огромната отстъпка" и "истинската цена е много по-висока" не са верни. Извинявам се за грешната информация, така бях чувал от разни експерти. Ако вземем първото изречение от връзката горе:
  "IBM ratcheted the world of supercomputing up a few notches in June with the Blue Gene/P, a system nearly three times as fast as its predecessor at a cost of $1.3 million per rack." и сметнем в левове по курса за деня, получаваме 1.9 млн лв./rack. От втората страница научаваме, че 72 racks са 1 petaflop, а един rack е 13.9 teraflops. Българският компютър е номер 126 на
  http://www.top500.org/list/2008/11/200
  което означава, че имаме 2 racks. 5.4 - 2x1.9 = 1.6 млн лева, които се губят. Може да са дадени за някаква поддръжка и софтуер, но като цяло работата става мътна.

 20. 21 Профил на Historian
  *****
  Неутрално

  Разбирам несъгласието с моята реплика на г-жа Гицка, но категорчно не съм съгласен с "кико" - и какво,моля е откраднал Н.В.? Нима, че се бори да си върне това, което е заграбено от комунистите е кражба? И какво са откраднали и продължават да крадат самите комунисти? Защото, все пак, обективно исторически погледнато, според мен, най-голям икономически принос за развитието на съвременна България след 1989 г. имат най-вече правителствата на Иван Костов и на Царя!

 21. 22 Профил на Stoni - ML
  *****
  Неутрално

  Браво,

  Бачо Стояне!

  Си или не си, ти СИ!

  Да идат при младия Пена, за да се учат как се "подухва" супата!


 22. 23 Профил на българка-демократка
  *****
  Неутрално
 23. 24 Профил на Гицка
  *****
  Неутрално

  Да не си колега на историка Гоце, че си толкоз неграмотен?

  Тъй де... вие, Господин другарю?

  Най-голем принос имат народът и международното положение,
  от мене го знай.

  Още нещо: нема цар.

  България е Република.

  Не казвам Чччиста и Ттакова.

  Но е Република де факто и де юре.

  Мязаше по едно време като да имахме шанс за царство,
  но социалистически талсъм ли ни мина път,
  царчето ли породаде шанса за номенклатурски благинки,
  народът ли прост и гупав, елитът или орисията --
  все едно, резултатът е налице.

  Всяко зло за добро, дето има една приказка.
  Човек не знае от какво може да надебелее и дали да се радва.

  Ако се втренчиш ретроспективно, дякон Левски рекъл това:
  Требва ви Република, а не цар. Казъл дякона и други мъдри работи.

  Е, получило се е. Полу.

  Мъка...

  Historian
  * 21

  Разбирам несъгласието с моята реплика на г-жа Гицка, но категорчно не съм съгласен с "кико" - и какво,моля е откраднал Н.В.? Нима, че се бори да си върне това, което е заграбено от комунистите е кражба? И какво са откраднали и продължават да крадат самите комунисти?

  Защото, все пак, обективно исторически погледнато, според мен, най-голям икономически принос за развитието на съвременна България след 1989 г. имат най-вече правителствата на Иван Костов и на Царя!

 24. 25 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Не само Стоян Марков.

  И оня кретен, "академик" Кирил Боянов е към "екипа" около този напълно ненужен суперкомп. Боянов и Гоце са гъсти. Най-вероятно по линия на ченгеджийницата.

 25. 26 Профил на Prof. Ph.D. Stoyan Markov
  *****
  Неутрално

  Prof. Ph.D. Stoyan Markov

  FullName: Stoyan Markov
  Date of Birth: 26th of March 1942
  Nationality: Bulgarian
  Marital Status: Married
  Office Address: Acad. G.Bonchev Str., bl.25 A, 1113 Sofia, Bulgaria
  Phone: (+359 2) 870 8494
  Fax: (+359 2) 870 7273
  Home Address: 9 Jakubitza str., Sofia, Bulgaria
  Mobile Phone: +359 898983394
  E-mail: Markov@acad.bg, Stoyan.Markov@cern.ch


  --------------------------------------------------------------------------------

  EDUCATION
  Student at the University of Sofia, Bulgaria, "Applied Mathematics ", 1960-1963.
  Student at Moscow Technical University " Computer Science", 1963-1967.
  Doctorate Studies (Ph.D.) at Kiev (Ukraine) Institute of Automation. Ph.D. awarded for the dissertation thesis "Mathematical Methods for Identification and Simulation of Industrial Processing", 1974.
  Associate professor at the Central Institute for Computer Research and Design, 1980-1985.
  Member of the Presidium of the Bulgarian Academy of Sciences, 1985-1988.
  Doctor of Science awarded for the thesis "High Performance Computer Systems", 1988.
  Professor at the Bulgarian Academy of Sciences, 1989.


  --------------------------------------------------------------------------------

  PROFESSIONAL RECORDS
  Title: Professor
  Position: Head of Department


  --------------------------------------------------------------------------------

  PROFESSIONAL EXPERIENCE
  Research and Project Institute of Automation, 1967-1971.
  Deputy Director of the Ministry of Chemistry Computer Center, 1971-1972.
  Head of Automatic and Control Department of the Ministry of Chemistry. 1972-1974.
  Deputy Head of Management Department at the Council of Ministers.1975-1976.
  First Deputy Minister of Telecommunication, 1976-1979.
  Secretary of State of Electronic Industry, 1979-1985.
  Deputy Director of the Centre for Information and Computer Science at the Bulgarian Academy of Sciences. Consulting Scientist of the high speed multiprocessor systems in the Space Research Institute of the Soviet Academy of Sciences, 1985-1991.
  First Deputy Prime-Minister and Minister of Research and Technology, 1986-1988..
  Chairman of the State Committee of Standardization, 1988-1990.
  Guest professor at the Institute of Cybernetics, Kiev, Ukraine, 1990-1991.
  Guest professor at the European Laboratory for Particle Physics (CERN), Geneva, Switzerland. Consulting scientist of design of neural networks and high-speed parallel computers for nuclear detectors, 1992-1993.
  Consulting scientist of signal processing and image treatment, Salonika, Greece, 1993-1994.
  Chairman of CROWN-SAPI Holding AG., 1995-2000.
  Visiting Scientist, CERN, Switzerland, 2001-2004.
  Professor at the Institute for Parallel Processing, Bulgarian Academy of Sciences, 01.11.2004.


  --------------------------------------------------------------------------------

  RESEARCH GRANTS
  Awarded the National Scientific Prize Winner in Computer Science, 1982.


  --------------------------------------------------------------------------------

  LIST OF BOOKS AND PUBLICATIONS - contains 47 papers and reports and 7 books
  Three last books:
  Markov, S. 1990. High Performance Computer Systems
  Markov, S. 1986. Hierarchic Distributed Control Systems
  Markov, S. 1986. Microprocessor Management Systems
  Two last publications:
  C. Rubbia, N. Pavlopoulos, A.Zrodnikov, S.Markov., Nuclear Waste Burner (NWB) an ADS Industrial Prototype for Minor Actinides Elimination, n_TOF Winter School, Centre de Physique de Les Houches,February 2003.
  S.F.Sidorkin, E.A.Koptelov, S.Markov, V.A.Matveev, P.Pavlopoulos, L.I.Ponomarev, The Basic Features of Multipurpose Target-Blanket Complex of Moscow Meson Factory. ICANS- XVI, May 11-15, 2003, Duesseldorf-Neuss, Germany

  http: //mmsip. bas. bg/mmosi/staff/stoyan.html

 26. 27 Профил на BK
  *****
  Неутрално

  Към Ст. М.:

  Как може да се коментират например тези два цитата:

  "First Deputy Prime-Minister and Minister of Research and Technology, 1986-1988.. "

  "Awarded the National Scientific Prize Winner in Computer Science, 1982. "

  Какви постижения, какъв "research", та това си беше чиста КРАЖБА на технологии! Пак от по-горе се вижда кай е бил отговорен за това. Ст. Марков трябва да бъде "скрит" вдън земя, иначе България трябва да бъде съдена за кражба на технологии. Аз съм работила в тази сфера и при един международен съд лично бих свидетелствала с доказателства.

 27. 28 Профил на krajbata e
  *****
  Неутрално

  modus vivendi za bolharia. Niama kak takova kato steinmark da ne sa nacionalni geroi.

 28. 29 Профил на мон
  *****
  Гневно

  Този конкурс е спечелен също от Стоян Марков

  Маргенов Светозар Димитров Институт по паралелна обработка на информацита Център за върхови научни постижения "Суперкомпютърни приложения"

  както и този

  Маргенов Светозар Димитров Институт по паралелна обработка на информацията - БАН Методи, алгоритми и софтуерни средства за задачи с голяма размерност и йерархични компютри

  и ... колко ли още?

  Лично м-р Вълчев ги е рецензирал и им е дал най-високата оценка.

 29. 30 Профил на бай Пешо
  *****
  Гневно

  Гусине Historian, изживяващ се като поданик, ами тайзи и по- подробна информация по въпроса от няколко години се върти в нета и по страниците на пресата.

 30. 31 Профил на днк
  *****
  Неутрално

  мисля че се преиграва със следенето . Този компютър може да бъде използван за много и полезни неща - например за иследвания в биологията, физиката итн. Следенето в Интернет е нещо доста по-различно и за това не е нужна точно такава техника. За сведение - този компютър е ориентиран към извършване на паралелни научнотехнически пресмятания, а не превъртане на данни от диска (типично за полицейските задачи). Е, разбира се и това може, но е смешно да се ползва точно такава техника. България е на едно от последните места в Европа по използване на високи технологии и това поне малко ще ни приближи към света. Що се отнася до намеците кой е Стоян Марков - ами че то и шефът на Дневник е от същото тесто. За какво говорим???

 31. 32 Профил на Станой
  *****
  Неутрално

  Факт е, че има неясноти в биографията на Стоян Марков. Липсвал е някъде около 10 години от страната и причината е ясна - крил се е в Швейцария да не отговаря на едни въпроси за едни пари. Връща се с Царя (вижте другите коментари) и се оказва, че мястото му в БАН е пазено през цялото време, докато някой обикновен БАНски човечец, намерил си някаква временна скромна позицийка в чужбина го освобождаваха до половин - една година. Та този се е и представял за професор от БАН 10 години, всичко това благодарение на един близък 'симпатизант' на техническото разузнаване - Председателят на БАН Иван Юхновски.
  Успеваемостта на т.нар. ИПОИ при печелене на проекти е впечатлителна и се дължи отчасти на топлата връзка Стоян Марков - Албена Вуцова (бивша негова служителка в ДИКИТ).

 32. 33 Профил на От Витоша
  *****
  Гневно

  На българските с извинение учени такъв компютър не е необходим.

  Не искам подробно да аргументирам своето мнение - навлизаме в твърде дълбоки води.

  Абсолютно вярно и точно е изказаното от "Случаен" :

  "Прагматичното решение, което отдавна се прилага от големи компании и университети е не е да се купуват свръхмашини (изискващи сложна и скъпа поддръжка), а да се обединява изчислителната мощ на обикновени компютри.

  Очевадният пример е технологичната политика на Гугъл."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK