БФБ с невиждан от 6 месеца ръст

Добрите вести от световните икономически лидери продължават да генерират ефекти за малките фондови пазари като българския. В понеделник основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) - SOFIX, постигна най-големия си еднодневен ръст за последните 6 месеца. Показателят надскочи психологическото ниво от 300 пункта и се покачи с 5.83% до 312.83 пункта. За последно подобен ръст беше регистриран на 14 октомври, като постигната стойност в понеделник беше и най-високата за последните два месеца и половина. Останалите индекси без секторния на фондовете за имоти BGREIT също отчетоха повишения.


Брокерите на пазара посрещнаха повишенията със сдържан ентусиазъм. "Положителният сантимент от петък се пренесе и на сесията в понеделник и то с пълна сила", коментира Николай Кичуков, брокер в инвестиционния посредник "Елана трейдинг". По думите му на пазара започва да се усеща завръщане на по-големи играчи, а с действията си по-малките също допринасят за покачването на цените, търсейки възможност да спечелят от ралито.


Повод за оптимизъм даде и сравнително активният оборот с акции - 2.7 млн. лв., което е два пъти повече от среднодневния обем изтъргувани книжа за изминалите три месеца. Нито едно дружество от "Дневник 20" не приключи сесията на червено, като 19 от общо 20 отчетоха силни повишения. Дружества като Първа инвестиционна банка и "Албена" отчетоха дори двуцифрен ръст на акциите си. Анализаторите изтъкнаха като фактори за ръста продължаващия позитивизъм на инвеститорите след срещата на лидерите на 20-те водещи икономики в света (Г-20) в Лондон миналата седмица и доброто представяне на водещите фондови борси в глобален мащаб.
Анализите на инвестиционните посредници не изключват БФБ окончателно да е стигнала дъното си. В същото време обаче брокерите предупреждават, че е рано да се правят изводи за край на кризата на фондовия пазар. "Не е изключено да има още един силен натиск върху цените", смята Кичуков. По думите му част от инвеститорите ще се опитат да извлекат краткосрочни печалби от ръстовете през последните седмици и да разпродадат закупените през миналата седмица книжа.


Печеливши


+16.56%


4CF


Централна кооперативна банка зае първа позиция като печеливша акция между компаниите от BG40 след общ оборот на търговия над 249 хил. лв. и ръст на цената до 1.07 лв.


+15.09%


6D3


Бутилиращото предприятие "Девин" успя да се възползва от общия подем на борсата и акциите му поскъпнаха до 2.44 лв.


+12.50%


6AB


Туристическият комплекс "Албена" беше третата най-силно представяща се компания от BG40. Книжата на дружеството поскъпнаха до 18 лв. на търговия в понеделник.


Губещи


-14.29%


5ALB


"Албена инвест холдинг" беше на първа позиция сред малкото загубили в понеделник. Оборотът по позицията беше около 11 хил. лв. и цена на акцията 3.00 лв.


-4.31%


5IC


"Евроинс" остана на втора позиция сред мечките в понеделник при над 14 хил. лв. оборот и спад на акциите до 1.53 лв.


0.00


T24


"ТК холд" не загуби нищо от пазарната си капитализация в понеделник. Това, че дружеството попадна сред трите най-губещи, е показателно за оптимизма, завладял борсата в понеделник.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK