Кризата засегна и проектите за вятърни паркове

Инвеститори прогнозират, че ще започнат продажби на някои проекти

В България могат да бъдат изградени 3000 мВт мощности за производство на енергия от вятъра, но за половината от тях няма да бъде намерено финансиране и няма да получат необходимите разрешителни. Това показва проучване на компанията "Ню Юръп корпорит адвайзъри", представено на конференция за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).


Възобновяемите енергийни източници се радват на голям интерес, но има тенденция на изтегляне на инвестиции от Централна и Източна Европа и тепърва ще бъде усетен ефектът от кризата, обясни Кенет Левковиц, съдружник в компанията. По думите му са необходими 20 хил. евро за разработка на проект за 1 мВт, а разходите за самото строителство са 1.5-1.8 млн. евро на мВт. Според Левковиц може да се очаква, че ще започне продажба на проекти, защото инвеститорите в тях са изчерпали възможностите си за търсене на финансиране, което се оказва сериозен проблем.


"България е рискова за инвестиции и този риск се включва в цените на кредитите, които са по-високи в сравнение с преди година", коментира Мартин Майер от "Уникредит лизинг". Той обясни, че все пак, ако инвеститорът в алтернативна енергия покаже стабилен паричен поток, е възможно да се намалят задълженията му до момента, в който централата започне работа. Майер посочи, че особено важни са преференциалните цени на енергията, определени от енергийния регулатор. Според Левковиц тарифите трябва да са гъвкави, а годишната добавка към цената на енергията да стимулира инвеститорите. Цената на електроенергията от вятър, слънце и вода се формира от две части - тази за енергия и добавка за чиста енергия, която се изплаща на инвеститорите веднъж годишно. В България се вземат политически решения, които са гъвкави от гледна точка на държавата, но не и за инвеститорите и те не им гарантират сигурност, коментира Левковиц.


Проблем се оказват и някои псевдоинвеститори. "Те искат присъединяване от НЕК и електроразпределителните дружества(ЕРП), без да имат реален проект и да се направят необходимите измервания", каза още той. Същият проблем беше посочен и от Електроенергийния системен оператор, дъщерно дружество на Националната електрическа компания (НЕК), който предложи да се направи разграничение между инвеститори и да се присъединяват онези, които действително реализират проекти. Трябва да се определят срокове за проучване на възможността за присъединяване, като по този начин ще се премахнат от пазара спекулантите, смята Левковиц.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Империалист
  Империалист
  Рейтинг: Неутрално

  В България няма климатични предпоставки за ветрогенератори.
  Вятърните централи са перачница на пари, най-често от чужбина.

 2. 2 Профил на Umko
  Umko
  Рейтинг: Весело

  Не само нямаме вятър, но и държавата ни е малка и прекалено карасива, за да бъде застлана с индустриалните вятърни мелници, които прецакват всяка красива гледка.

 3. 3 Профил на Иванов
  Иванов
  Рейтинг: Неутрално

  Е хайде, застлана. С 5 или 6 Мегаватови генератори това означава 500-600 бройки. И ако се замислите, става въпрос за 1.8 милиона евро на мегават. 3000 Мегавата са около 5.4 милиарда евро. Колко струва Белене? Колко ще произвежда Белене? Не могат да се слагат генератори навсякъде, но има няколко зони, където духа по-силно. И една перка не загрозява толкова, дори всъщност се вписва в пейзажа. Ако беше обикновена мелница, щеше да е много роматично, нали ?

 4. 4 Профил на parazit
  parazit
  Рейтинг: Неутрално

  ами като не им стигат пари да почнат да пестят от ОВОСи освен?!!

 5. 5 Профил на Ma$halla
  Ma$halla
  Рейтинг: Весело
 6. 6 Профил на Белота
  Белота
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Майер и г-н Лефковиц са се изтъпанчил от хиляди километри да реват българският данъкоплатец да им оправя бизнеса с държавни гаранции и добавки. И аз искам така, но реалността е друга - нищо гарантирано няма и конкуренцията зад ъгъла дебне да те смачка в мига, в който удариш на лабаво. А ветрогенераторите на господина като са толкова евтини що не сключи договор да снабдява някое предприятие на свободния пазар? Хахаха, ами много просто! Като се случи ден без вятър ще плаща неустойки до попикаване, хахахахахаха!

 7. 7 Профил на Генчо
  Генчо
  Рейтинг: Неутрално

  Защо говорите глупости, че загогразявали? Ако сте ходили примерно до Австрия и в частност до Виена ще ви е направило впечатление, че на магистралата за Будапеща има доста ветрогенератори и не мисля, че е грозно.
  Намерете друг довод като сте против

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK