Кризата засегна и проектите за вятърни паркове

Инвеститори прогнозират, че ще започнат продажби на някои проекти

В България могат да бъдат изградени 3000 мВт мощности за производство на енергия от вятъра, но за половината от тях няма да бъде намерено финансиране и няма да получат необходимите разрешителни. Това показва проучване на компанията "Ню Юръп корпорит адвайзъри", представено на конференция за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).


Възобновяемите енергийни източници се радват на голям интерес, но има тенденция на изтегляне на инвестиции от Централна и Източна Европа и тепърва ще бъде усетен ефектът от кризата, обясни Кенет Левковиц, съдружник в компанията. По думите му са необходими 20 хил. евро за разработка на проект за 1 мВт, а разходите за самото строителство са 1.5-1.8 млн. евро на мВт. Според Левковиц може да се очаква, че ще започне продажба на проекти, защото инвеститорите в тях са изчерпали възможностите си за търсене на финансиране, което се оказва сериозен проблем.


"България е рискова за инвестиции и този риск се включва в цените на кредитите, които са по-високи в сравнение с преди година", коментира Мартин Майер от "Уникредит лизинг". Той обясни, че все пак, ако инвеститорът в алтернативна енергия покаже стабилен паричен поток, е възможно да се намалят задълженията му до момента, в който централата започне работа. Майер посочи, че особено важни са преференциалните цени на енергията, определени от енергийния регулатор. Според Левковиц тарифите трябва да са гъвкави, а годишната добавка към цената на енергията да стимулира инвеститорите. Цената на електроенергията от вятър, слънце и вода се формира от две части - тази за енергия и добавка за чиста енергия, която се изплаща на инвеститорите веднъж годишно. В България се вземат политически решения, които са гъвкави от гледна точка на държавата, но не и за инвеститорите и те не им гарантират сигурност, коментира Левковиц.


Проблем се оказват и някои псевдоинвеститори. "Те искат присъединяване от НЕК и електроразпределителните дружества(ЕРП), без да имат реален проект и да се направят необходимите измервания", каза още той. Същият проблем беше посочен и от Електроенергийния системен оператор, дъщерно дружество на Националната електрическа компания (НЕК), който предложи да се направи разграничение между инвеститори и да се присъединяват онези, които действително реализират проекти. Трябва да се определят срокове за проучване на възможността за присъединяване, като по този начин ще се премахнат от пазара спекулантите, смята Левковиц.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK