Втора жертва на кризата: "КД секюритис" връща лиценза си

В най-силния ден за борсата от шест месеца насам кризата на фондовия пазар взе втората си жертва сред инвестиционните посредници. В понеделник от "КД секюритис", която към края на март държи под 1% от оборота на БФБ, съобщиха, че до месец и половина ще върнат доброволно лиценза си на Комисията за финансов надзор. Причината е решение на собственика на дружеството - словенската финансова група "КД груп", за съкращаване на разходите, което удари пряко брокерските подразделения на компанията в региона и в частност българското им.


Първият доброволно върнат лиценз беше на "Бора инвест".


"Основната причина за връщането на лиценза е предприетата от собственика оптимизация на разходите с оглед стагнацията на капиталовите пазари в региона", обясни и Елица Иванова, изпълнителен директор на "КД секюритис". Натрупаните от дружеството загуби за 2008 г. надхвърлят 750 хил. лв., което е пет пъти повече от отрицателния резултат за 2007 г.
От дружеството обясниха, че българският пазар остава приоритетен за словенската група и другите й подразделения - управляващото активите на три взаимни фонда "КД инвестмънтс" и застрахователната компания "КД живот", ще продължат да се развиват. На практика от портфолиото на групата в България ще отпаднат брокерските услуги и доверителното управление.


През следващите месеци до 5 юни клиентите на "КД секюритис" ще могат да изберат между три възможности. Първата е да прехвърлят активите си, които държат към посредника на друг, посочен от тях. Втората е да ги прехвърлят на "Елана трейдинг", която се е ангажирала да не променя комисионите за клиентите за услуги и управление и да не начислява никакви такси за цялата процедура. Възможност за клиентите е и да продадат собствеността си, което държат по подсметки към "КД секюритис". Според запознати става въпрос за активи за не по-малко от 1 млн. лв.


Комисията за финансов надзор не изключва и други посредници да прибягнат до тази процедура, притиснати от рецесията на пазара. "Има сигнали, че част от тези участници изпитват затруднения, но засега няма място за прекалено безпокойство в общата рамка", успокои Димана Ранкова, зам.-председател на регулаторния орган и оглавяващ отдел "Инвестиционен контрол" (четете интервю с Димана Ранкова в сряда).


Според статистиката на комисията към март тази година цели 52 посредника са на загуба и само 12 на печалба, което е значително влошаване спрямо ситуацията три месеца по-рано. Към края на 2008 г. съотношението е 45 на 19 в полза на губещите.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гъдю
  *****
  Неутрално

  Почна се!
  Търкулна се снежната топчица по нанадолнището!
  А най долу ЩЕ ПРИСТИГНЕ ЛАВИНА!
  Да му мисли СОФИКС! И неговите шефове, разбира се!

 2. 2 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Чудно, защо "жертва на кризата"?

  Доколкото виждам тези са се изхитрили дори през добрата 2007 да направят минус от 150 бона.

  Или са тотални некадърници - или са перяли на мах и са прекалено кадърни.

  И в двата случая не са никакви жертви на кризата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK