Експерти: Ниските цени на тока спират енергийната ефективност

На пазара се предлагат все повече енергоспетяващи уреди.<br />

© Асен Тонев

На пазара се предлагат все повече енергоспетяващи уреди.Ниските цени на тока за домакинствата не ги стимулират към енергийна ефективност, съобщи Кенет Левковиц от "Ню Юръп корпорит адвайзър". Той обясни, че тя зависи изцяло от цената на енергията. В момента секторът е поставен между спазването на европейското законодателство и решенията на регулаторната комисия за по-ниски цени на енергията. Не ниските, а непазарните цени на тока са най-голямата пречка пред енергийната ефективност в бита и промишлеността, коментира изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков. Той обясни, че стимулите за енергийни спестявания са недостатъчни. Данните на агенцията сочат, че домакинствата потребяват два пъти по-малко енергия, отколкото в останалите страни от ЕС. Това означава, че България ще се стреми да се изравни по енергиен комфорт с останалите страни от съюза, обясни той. По думите му е необходимо да се насърчава производството на енергоефективни материали, оборудване и уреди. България получи за втори път предупреждение от ЕК за неприлагане на директивата за енергийна ефективност и услуги 2006/32 като част от българското законодателство. Срокът, в който страната трябваше да отговори, изтече на 4 април.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на typak
  typak
  Рейтинг: Неутрално

  "Големите" ни доходи всъщо спират енергийната ефективност. Някои хора от няма и какво да правят си търсят работа!

 2. 2 Профил на Супер Експерт
  Супер Експерт
  Рейтинг: Неутрално

  Не може ли държавата да инвестира в енергийната ефективност няколко милиарда евро, вместо да пилее 7 млрд. за излишната АЕЦ Белене?

 3. 3 Профил на Nora
  Nora
  Рейтинг: Гневно

  Това изказване на Кенет Левковиц направо им е дошло идеално на ЕРД. Сега с пълна сила ще искат цени до небесата, пък заплатите ни кучета ги яли!

 4. 4 Профил на Очевидно
  Очевидно
  Рейтинг: Гневно

  се търсят нови начини за ограбване на населението, след като парите свършиха преди всички да вземат 20-30 годишни кредити.

 5. 5 Профил на досетлив
  досетлив
  Рейтинг: Неутрално

  За да изпълним строгите изисквания на ЕК нашите домакинства трябва да започнат да потребяват два пъти повече два пъти по-скъпа енергия.

 6. 6 Профил на ГСТ
  ГСТ
  Рейтинг: Неутрално

  Строителството на АЕЦ Белене е вредно за енергийната ефективност.Защото да се харчат милиарди за нови енергийни мощности при ниска енергийна ефективност е престъпление.

 7. 7 Профил на .:
  .:
  Рейтинг: Неутрално
 8. 8 Профил на Major Major
  Major Major
  Рейтинг: Неутрално

  Вчера беше Иванка Диловска от лобито на ЕРП-та, днес - Таско Ерменков и Кенет Левковиц...

 9. 9 Профил на dhp1
  dhp1
  Рейтинг: Неутрално

  Тоя Май Доста Са Му Платили За Да Лъже Безогледно И Да Си Вярва На Всичкото Отгоре!

 10. 10 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 568 Неутрално


  Прав е Кени.

  При това не го казва с користни цели.

  think different
 11. 11 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Неутрално

  Европейчетата говорят за енергийна ефективност. Добре, ама нека да не забравят, че българите не от инат не инвестират в енергоапестяващи технологии и уреди, а просто нямат финансовата възможност за това. Защо ЕС не вземе да поеме 70-80%от една такава инвестиция Така всеки ще може да си позволи да изолира жилището си да закупи уреди с енергиен клас АА....А и да пести от тока 10-20%, Дето ЕРП-тата ще му ги вземат с увеличението на цената на тока от юли. То и без това цените ни са европейски, а на алтернативните енерго носители цените са много по-високи от европейските. Е и какво като вдигнат сените, ще имат проблеми със събираемостта на сметките

 12. 12 Профил на до Кени
  до Кени
  Рейтинг: Неутрално

  нито знам дали си Кени, нито дали си от Кения, само знам, че трябва задълбочено да анализираш таксата пренос на елекроенергия , която удвоява цената на тока и то преди начисляването на ДДС така че, многоуважаеми кениецо първо ни върни незаконно начисляваната такса пренос на електроенергия, после докажи че цената и е колкото цената на материала- т.е. на тока и да не забравиш преди да си идеш в Кения да ни върнеш и лихвите- законните по надвзетите суми от измислената такса пренос послучай енергийната ефективност, а и да не забравиш да съпоставиш разходите на ток на човек от населението в левова равностойност с приходите в лева на ЧОВЕК от същото това неселние и после МАРШ при маймуните

 13. 13 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Тоя идиот има ли представа какви са ни доходите, че говори простотии за цените на тока в БГ. Българинът дава мило и драго жилището му да е наред, ама как да стане. Аз изолирах напълно апартамента си и ми излезе около 7000 лв. за 72 кв.м. на първи етаж. Имам някакви доходи и успях да ги отделя, ама човек на заплата, ако не му се предостави безлихвен заем няма как да стане.Камо ли купуване на скъпи климатици. Наистина с изолация и скъпи климатици месечно ми излиза около 160 лв. отоплението, при това денонощно отопление.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  № 7 . Май не те разбраха за "Zeitgeist".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Бурсук
  Бурсук
  Рейтинг: Неутрално

  Абе вЪржи народеца на един фотоволтаик с изкупна цена на енергията 80 стинки на киловат, която ще скочи 2 х по толкова докато мине през НЕК и ЕРД-тата. Тогава, като му скочи сметчицата за ток 10-15 пъти (в цифри: от 20 на 300 лева) ще видите как ще заприпка като пеперудка за енергийна ефективност . Накрая на свещи ще я кара, само да не включи лампа.

 16. 16 Профил на marinfinance
  marinfinance
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми така е - само бабите и зелените си гасят крушките и си гледат печката. Но същото и със здравеопазване и образование и там какво ли още не - ниски цени следва липса не ефективност. Основното нещо, е че държавата трябва да субсидира хорат без пари, трябва да контролира ЧЕЗ и пр. и трбва да увеличи цените, пък естествено, че това ще ни удари през ръцете, ама поне няма да свети половинат жилище.

 17. 17 Профил на Telqk
  Telqk
  Рейтинг: Неутрално

  След като плащаме най-скъпата телефония в Европа, най-скъпия газ, защо да не плащаме и най-скъпата ел. енергия.

 18. 18 Профил на клошарката
  клошарката
  Рейтинг: Разстроено

  Дали се гласят пак ни дернат кожата ?

 19. 19 Профил на Светла Павлова
  Светла Павлова
  Рейтинг: Неутрално

  http://www.zeitgeistmovie.com/add_bulgarian.htm
  Смятам,че този филм трябва да се гледа от всички българи.Но да се гледа внимателно.И след това всеки да се замисли защо въпреки "кризата",едни и същи са тези,които управляват банки,фондове и всякакви други финансови институции и групировки.Отговорът според мен е следният:защото те са тези,които създадоха "кризата",а сега предлагат "решения" за справянето с нея.А сега и един провокативен въпрос:след като в България се живее зле,ще гласувате ли на поредните избори?Ще продължавате ли да бъдете съучастници в това,от което после пак ще се оплаквате?
  Аз направих грешката да гласувам веднъж-през 1997 г. и никога после не си позволих да плюя в собственото си лице.

 20. 20 Профил на Valar
  Valar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора, тези които прокламирате Zeitgeist - само да ви кажа, че първата част излезе преди доста повече от година а втората преди повече от половин. Запознати сме с тях!

 21. 21 Профил на Светла Павлова
  Светла Павлова
  Рейтинг: Неутрално

  Към №20: явно твърде малко са тези,които са запознати с темата на филма,щом 20 години гласуват за собственото си "благополучие" и после не спират да се оплакват.А по-интересното е,че тези,които живеят наи-зле,те са и редовните "избиратели".

 22. 22 Профил на Умен
  Умен
  Рейтинг: Неутрално

  Корпорит адвайзърът е идиот.

 23. 23 Профил на hG24MEGAN
  hG24MEGAN
  Рейтинг: Неутрално

  A stuff referring to this topic was used by custom writing service to have a possibility to <a href=" http://www.essayslab.com">buy essay</a> and custom papers.

 24. 24 Профил на знаещ
  знаещ
  Рейтинг: Гневно

  Ама не може да пускаш на всички лобисти без аванта. Хаиде спомнете си откаде се появи другаря Ерменков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK