Ветеринари започват проверки преди Великден

Десет дни преди Великден инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол започват масови проверки на магазини, складове, кланици и ресторанти за произхода и качеството на агнешкото месо и яйцата, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.Ветеринарите припомнят, че уличната търговия на месо и яйца е абсолютно забранена, затова всяко нарушение ще се наказва с глоби от 500 до 3 хил. лв. Продукцията в магазините задължително трябва да има фиксиран срок на годност. При яйцата този срок варира от 21 до 28 дни от излюпването им, поясниха инспектори. Яйцата, подходящи за пряка консумация, са от клас А и това също трябва да е отбелязано върху опаковките. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата им и дали няма пукнатини, които могат да предизвикат последващо замърсяване, обясниха ветеринари.Специфични изисквания има и към търговците на агнешко месо. Разфасоването и съхранението на месото трябва да бъде при определена температура, а транспортирането да става с хладилни камиони. За да е сигурно, че то е преработено от регистриран производител, върху месото задължително трябва да има идентификационен печат с информация за държавата производител и номера на предприятието, която трябва да е четлива.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK