Посредниците ще разкриват информация за големите си инвеститори с неохота

КФН контрира посредниците на пазара за клиентската тайна

Апостол Апостолов, председател на КФН<br />

© АНТОН ПОПОВ

Апостол Апостолов, председател на КФНКомисията за финансов надзор (КФН) тушира в зародиш недоволството на инвестиционните посредници и управляващите дружества срещу искането на регулатора да се разкрива информация за големи клиенти с инвестиции за над 100 хил. лв. Това стана в четвъртък следобед с официално становище на регулаторния орган, който се позова на законовите си правомощия. Малко преди това ръководството на регулаторния орган се срещна с представители на асоциациите на посредниците и управляващите дружества - БАЛИП и БАУД, но основният акцент на разговорите е бил друг.


Операциите с финансови инструменти и паричните наличности наистина са тайна, но съгласно Закона за пазарите на финансови инструменти посредниците и управляващите дружества са длъжни да разкрият тази информация, посочиха от КФН. От браншовите организации на капиталовия пазар не излязоха с официално становище до редакционното приключване на броя. Заявка за позиция имаше само от първата асоциация, докато от втората заявиха, че ще задържат нещата засега с очакване страните да намерят общ език по проблема.


"Комисията има право да иска тази информация и ние ще се съобразим с това тяхно искане", коментира в четвъртък представител на инвестиционен посредник, пожелал анонимност. Като цяло обаче браншът приема мярката негативно, но ще се съобрази с нея, макар и с неохота. Основните притеснения на компаниите в сектора са, че информацията за инвеститорите, която ще бъде предоставена, се води клиентска тайна и може да попадне в чужди ръце, като по този начин дружествата могат да бъдат обвинени в закононарушения от собствените си клиенти. От КФН побързаха да успокоят, че получаваната информация представлява професионална тайна и служители и членове на надзора не могат да я разпространяват.
Както стана ясно, в сряда КФН поиска информация за клиентите на посредници и управляващите дружества с вложения от 100 хил. лв. нагоре за последните пет години. Мярката макар и все още непотвърдено официално идва по линия на държавните власти и е свързана пряко с предприетите от прокуратурата, ДАНС и данъчните служби кампании, насочени срещу лица с високи и съмнителни доходи. Подобни проверки вече започнаха на имуществото, яхтите и колите на лица от тази категория.


"Информацията за инвеститорите на българския фондов пазар се съхранява в Централния депозитар и оттам може да бъде взета информация за портфейлите на инвеститорите", посочи в четвъртък Петко Вълков, изпълнителен директор на "Бенчмарк асет мениджмънт". По думите, му за да се увеличи прозрачността, може да се помисли за подобряване на изискванията за данъчните декларации, където сделките с акции да бъдат описвани по-детайлно.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JK
  *****
  Неутрално

  Нещо се губи в този дебат:
  1. Защо ДАНС и НАП не изискат директно от УД и ИП тази информация след като имат това право!?
  2. Каква е ролята на КФН в подобна проверка? Това ми прилича на нерегламентирано събиране на информация за лични и/или предизборни нужди!!!!
  3. Има ли съдебно решение за достъп до такава информация, ако тя наистина ще е за нуждите на НАП и ДАНС?
  4. Петко Вълков е отговорил много правилно... има ЦД, защо не поискат информация оттам? Или там летаргията ги е смазала?

  Ще отворят работа на над 100 компании, които в момента се чудят как да се справят с кризата, заради нещо, което ЦД може да предостави от името на всички за 10 минути!!!

  Айсиктир безумията!!!

  Въобще всяко регулаторче си прави, каквото си иска и дори не може правилно да мотивира нуждите си, ... поне публично!!!

 2. 2 Профил на ал
  *****
  Неутрално

  НАП трябва да има достъп до всички финансови сделки в страната. За 100те компании дето се чудят как да се справят с кризата - га ядахте кифтетата що не си декларирахте доходите?

 3. 3 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Проверяват кой има повечко пари та да го притиснат да снесе. Смучат пари като за последно, явно усещат, че следващите 4 години ще е суша.

 4. 4 Профил на Kamen
  *****
  Неутрално

  Те като че ли на нашата борса инвестират.
  Парите се държат в офшорки, и оттам кеф ти на американската борса (където няма данък върху капиталовите печалби на нерезиденти!) кеф ти на която искаш друга. То това нашето борса ли е и без това...

 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Гневно

  Този Петко Вълков как си представя да си опишат сделките в данъчната декларация, ами ако са 1000 лв. Абсолютна глупост и то на човек, които управлява УД. Данъчните не се интерисуват от тези сделки, защото са необлагаеми, което означава, че КФН събира тази информация за да е обобщи по ИП и УД , по региони и да е предостави на ДАНС, в обобщен вид. Защото там има фин. разузнаване, което е явно е проспало времето, когато са подавани декларации за произход на средствата , когато инвестициите е била над. 30 х.лв. Може би от там трябваше да почнат, да съберат всички тези декларации , а не с тези обобщения. Обръщам внимание, че искат информация само за имена и ЕГН, без да е ясно дали става въпрос само за еднократни покупки над 100 х.лв. или за оборотите за такива сделки в размер на 100 х.лв. за определен време , без да е ясно какъв. Хубава работа, ама българска, казал народа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK