Кризата удря търсенето на нефт в Северно море

Заради кризата добивът на петрол от богатото на залежи Северно море може да се понижи драстично. Броят на пробитите кладенци за изследване в Северно море се е свил със 78% през първото тримесечие на 2009г. в сравнение със същия период на миналата година според последни данни на счетоводната и консултантска компания "Делойт" (Deloitte).


Общият брой на находищата, които са обект на проучване във Великобритания, е 18 през първото тримесечие на 2009 г., което се равнява на 41% спад на годишна база. Групата UK Oil&Gas гледа още по-песимистично на ситуацията, предвиждайки намаление с 66 на сто до края на годината.


"Ако изследванията не се намаляват рационално, рискуваме да съкратим живота на находищата", коментира Дерек Хендерсън, старши партньор в "Делойт".
Кладенците за изследване и оценка са изключително важни за дългосрочния приток на петрол от което и да било находище. Значението им обаче е критично за залежите в Северно море, където добивът от застаряващите полета намалява с нарастващи темпове.


Влошаващата се обстановка за изследванията може да съкрати с 10 до 15 години от прогнозирания 20- до 30-годишен живот на нефтените залежи в Северно море. Това означава, че цялото оборудване в региона може да се окаже излишно след 11 години, оценяват UK Oil&Gas.


Вместо да задоволява 45% от потреблението на нефт и природен газ на Великобритания през 2020 г., поддържането на сегашния темп на инвестиции в Северно море означава посрещане на само 12% от нуждите на страната. Положението в региона е значително по-тежко, защото новите открития са все по-малки по обем и все по-редки по честота, а зрелите находища започват да стават по-скъпи за поддръжка, осигурявайки прогресивно намаляващи добиви. Анализатори от "Барклис кепитал" (Barclays Capital) очакват разходите в световен мащаб за изследвания и добив да намалеят с 12% през 2009 г.


Нефтодобивните компании и банките, които ги финансират, с неохота изследват Северно море, тъй като цените на петрола от порядъка на 40 до 50 долара на барел правят разработването на нови находища изключително рисково. Секторът очаква допълнително консолидиране в бранша, но и съкращаването на от 50 хил. до 400 хил. позиции в индустрията.


Спадът в изследванията е толкова голям, че британското министерство на енергетиката е спряло да издава лицензи, а финансовото ведомство предвижда данъчни облекчения за компаниите от сектора в бюджета за следващата година. През 2010 г. правителството ще почувства драстичен спад в приходната част на фиска, тъй като нефтените дружества и банките са основни източници на средства в последните години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Минаващ
    *****
    Неутрално

    Когато цената на петрола беше около $150 нима инвестициите нараснаха на 300%. Явно все още преобладават надяващите се да правят пари от въздух.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK