Стачка затвори част от магазините в столичния мол CCS

Търговците не желаят да плащат по-високи наеми

Протестът в CCS е първият, организиран в столичен мол, но беше предшестван от два аналогични в морската столица

© Надежда Чипева

Протестът в CCS е първият, организиран в столичен мол, но беше предшестван от два аналогични в морската столицаБлизо половината от търговските обекти в столичния мол City Center Sofia (CCS) посрещнаха работната седмица със затворени врати. На витрините им висеше обявление за стачка, с което наемателите се извиняваха на клиентите си за създаденото неудобство и аргументираха действията си с наложеното им със задна дата повишение на наема. Сред протестиращите е и наемателят на най-много площи в мола, управляващ киносалоните, Cineplex. Това е и най-притеснителният факт за останалите наематели, защото именно развлекателната част на търговския център привлича най-голяма част от посетителите. Стачката е първа в столичен мол, но беше предшествана от две подобни във Варна.


"Бихме искали да знаете, че настоящите ни действия са продиктувани от нетърпимата атмосфера на тоталитарно отношение от страна на собствениците и управителите на мола. В ситуация на икономическа криза и срив на потреблението, което при някои от нашите колеги надвишава 40% в сравнение със същия период на миналата година, подобен акт е най-малкото неадекватен и демонстрира тотална незаинтересованост и безхаберие към финансовите проблеми на партньорите в наше лице", гласеше съобщението на протестиращите. То продължаваше с предупреждение, че тези действия ще доведат до повишаване на цените и ще принудят търговците да уволнят част от служителите си с цел оптимизиране на разходите.


Потърсен за коментар, управителят на един от затворените магазини - Oviesse, Петко Ковачев уточни, че зад повишаването на наемите стои предварително договорената им годишна индексация с процента на отчетена инфлация. В част от договорите е отбелязано, че това става на база данните на Евростат, а в останалата - на база статистиката на НСИ.
По думите на Ковачев в договорите е отбелязано, че това трябва да стане още през първата половина на януари, но след като наемателите не са получили писма за нови наеми, са решили, че това е логичен жест към тях с оглед на новата пазарна ситуация. В началото на този месец обаче всички търговци получават дебитно известие за увеличението със задна дата от 1 януари. Няколко дни след това те изпращат до собствениците на мола писмо с молба за среща, на която то да бъде обсъдено.


"Този акт от ваша страна сам по себе си е разбираем предвид подписаните между нас договори. От друга страна обаче, това действие идва да покаже наличието на няколко проблема във взаимоотношенията в търговския център, като основният и най-съществен е демонстрацията на явна липса на чувство за партньорство", започват писмото си търговците. То е подписано от управителите на 46 от търговските обекти и освен искане за отмяна на индексацията поставя въпроса за временно намаляване на наемите с 30% за периода на кризата, като след това нивата могат да се предоговорят на ново. Друго предложение е да се разгледа вариантът размерът на дължимата сума от всеки търговец да бъде обвързана с процент от оборота му.


Става въпрос за така наречения подоходен наем, който стачкуващите предлагат да бъде 8% от оборота, направен в конкретния търговски обект. В България на този принцип се определят дължимите суми от търговците в другия работещ мол в столицата - "Мол София". Това според веригите е най-справедливият начин за определяне на наемните нива, защото само така собствениците на мола стават съпричастни към спада на оборота на магазините и в същото време имат реален стимул да рекламират търговския център и така да допринасят за повишаване на броя на посетителите.


"Голяма част от нас вече работят на нула, а подобно повишение значи да започнем да работим на загуба. В същото време договорите са направени така, че дори и да искаме да си тръгнем, не можем да го направим, защото дължим неустойка, равна на всички наеми до изтичане на подписания договор", коментира още Ковачев.


Стачните действия съвпадат и със смяната на компанията за управление на търговския център. В началото на април инвестиционният фонд Heitman European Property Partners Fund III назначи MBL, асоцииран партньор на CB Richard Ellis, да управлява закупения от него през миналата година за 101.5 млн. евро търговски център. Източници на "Дневник", близки до управлението на мола, разказват, че само приходите от наеми през миналата година са близо 7.3 млн. евро. Като се добавят и получените средства от друга дейност, като отдаване на рекламни площи например, те са достигнали 7.9 млн. евро.


Фотогалерия от протеста можете да видите тук

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Какво са тръгнали стачкуват? Да не би някой на сила да ги е вкарал там? Подписали са договора за наем, значи са си направили сметката и са преценили, че си заслужава да поемат риска.
  Това в момента е пълна измишльотина.

 2. 2 Профил на георгиева
  *****
  Неутрално

  .... в добро и зло, докато смъртта ги раздели....

  и кой ги е карал да подписват такива неудобни договори?
  вярата в светлото бъдеще?

 3. 3 Профил на Telqk
  *****
  Неутрално

  Някой трябва да плати поредния строителен експеримент. В конкретния случай наемателите, защото копувачите като свършат парите ще намалят и покупките.

 4. 4 Профил на Наблюдаващ:
  *****
  Неутрално

  Много е лесно така да се вдигат наеми...
  "смяна на управляващата компания''... , която демонстрира
  неадекватно поведение! Несъответстващо на икономическата логика!

 5. 5 Профил на asenlisev
  asenlisev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе и на мен ми е скъпо в магазините....
  Кажете къде да стачкувам!!!

 6. 6 Профил на asenlisev
  asenlisev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе и на мен ми е скъпо в магазините....
  Кажете къде да стачкувам!!!

 7. 7 Профил на asenlisev
  asenlisev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе и на мен ми е скъпо в магазините....
  Кажете къде да стачкувам!!!

 8. 8 Профил на asenlisev
  asenlisev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз пък днес бях в СЦС и не видях затворени магазини, освен 2-3

 9. 9 Профил на asenlisev
  asenlisev
  Рейтинг: 8 Весело

  Голям праз. Аз пазарувам на кооперативния

 10. 10 Профил на Маратонеца
  *****
  Весело

  Тези вместо да стачкуват и да се оплакват, да направят истински промоции за клиентите.Не стига, че продават шир потребата на Европа на двойни и тройни цени, ами се оплакват от малки печалби.Хората са в мола, гледат но не купуват.Няма им се увеличат продажбите даже и да не плащат наем защото хората сега очакват и искат отстъпки!А те вместо да им ги предложат са се наговорили конкурентни марки като Адидас и Пума например да държат едни и същи цени.Цените в Моловете са направени за Богаташи, а всъщност концепцията на тези търговски центрове е за бедни и средна класа.

 11. 11 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  Айде пак обърнахме темат на "за" и "против" моловте. На мен ми се вижда абсолютно нелогично да се вдигат наеми в момент, когато навсякъде се правят намаления и промоции, а и стоят свободни доста магазини в молове и на главни улици. Що да не протестират хората, всеки има право да работи в нормални условия.

 12. 12 Профил на Купувач
  *****
  Неутрално

  А ние, купувачите, почваме стачка срещу големите (трицифрени %) надценки на търговците в този мол .. е и в другите е така ама там не се правят на ущипани .. кризата е за всички, както някои могат да отчитат загуби защо наемателите с магазините да не могат? Га ядахте кифтетата не ревахте, а???

 13. 13 Профил на Стачкуващ
  *****
  Любопитно

  Ми да почна и аз да стачкувам, щото наема на апартамента ми се струва висок, месечната вноска на колата и тя излиза вече скъпо, а банките ми вдигат лихвите в условията на криза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK