КЗК разреши на "Винер Щедтише" да придобие "Ти Би Ай България"

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на австрийската "Винер Щедтише" да придобие пълен контрол върху "Ти Би Ай България", съобщиха от антимонополния орган. Досега собственици на "Ти Би Ай" бяха австрийската група и холандския "Кардан Файненшъл сървисиз".


Комисията е установила, че придобиваното предприятие участва в управлението на дружества, които работят на различни пазари - общо застраховане, животозастраховане, консултантски услуги, здравно осигуряване, но с изключение на застраховането, на другите пазари не се очаква да настъпят съществени промени след сделката.


"Винер Щедтише" контролира у нас и застрахователната компания "Български имоти" и след като установи контрол и над "Булстрад" (4BI), пазарният дял на двете компании ще е общо близо 18%. Според КЗК на пазара има преразпределение, като повечето от малките и средни застрахователни дружества показват по-бързи темпове на растеж, докато големите отстъпват от завоюваните пазарни позиции. "Булстрад" и в момента заема първа позиция по пазарен дял, но антимонополният орган е установил, че сделката няма да доведе до господставащо положение и да попречи на ефективната конкуренция.


"Ти Би Ай България" участва като акционер и в животозастрахователната компания "Булстрад Живот", здравноосигурителната "Булстрад Здраве", небанковата финансова компания "Ти Би Ай кредит", в най-голямата по пазарен дял пенсионносигуртелна компания "Доверие", в управляващото дружество "Ти Би Ай асет мениджмънт" и инвестиционния посредник "Ти Би Ай" инвест", както и в "Ти Би Ай Лизинг".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK