Служителите на "Русенска корабостроителница" излизат в принудителен платен отпуск

Служителите на "Русенска корабостроителница" излизат в принудителен платен отпуск

© Антон Попов

Всички работници и служители в "Русенска корабостроителница" АД излизат в принудителен платен отпуск до 27 април, съобщи БТА, позовавайки се на пресслужбата на компанията. Причините за временното спиране на производството е в забавената доставка на материали.


"Русенска корабостроителница" е най-големия работодател в района. В корабостроителницата работят около 800 души, а общо заетите - заедно с обслужващите фирми към предприятието, са около 1 200.


Според информация от синдиката на КНСБ в русенската корабостроителница от месеци съществуват проблеми от забавено
изплащане на заплатите. От ръководството на предприятието обещават до дни заплатите бъдат приведени.




Корабостроителницата е собственост на германското дружество Rousse Shipyard Beteiligungsgesellschaft GmbH. Според неофициална информация финансовите проблеми възникнали в началото на годината във връзка с банков кредит на компанията. Дружеството ще изпълни програмата си за тази година, като акцентите в производствената работа са свързани с изграждането на 8-хилядни плавателни съдове и асфалтовози, съобщиха още от фирмата.


Търсенето на нови кораби с товароподемност осем тона на европейския пазар запазва стабилни тенденции. Това съобщи през февруари изпълнителният директор на "Русенска корабостроителница" АД Игнат Трайков. Този вид плавателни съдове не зависят от световната криза, тъй като за тях не е необходимо да се осигуряват обемни товари в двете посоки, които все повече липсват.


Освен това такива кораби имат ниски експлоатационни разходи и могат да оперират във всички морски басейни. За разлика от осемхилядниците, кораби с по-голям тонаж не са актуални в периода на криза.

Ключови думи към статията: