Проучване: България има потенциал в електрониката

България предлага огромен потенциал за ръст на пазара за производство на електроника. Въпреки това високата инфлация се оказа сериозна пречка за развитието на сектора, особено в условията на забавен икономически ръст на страната от втората половина на 2008 г., се посочва в анализ за пазара на производство на електроника в България на изследователската компания "Фрост енд Съливан" (Frost & Sullivan), цитиран от електронното издание Business Wire. Българските производители може да очакват смесени тенденции през 2009 г., а в следващите няколко години повече пазарни възможности.


Забавянето на световната икономика, което се разпространи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2008 г., имаше значителен ефект върху притока на преки чуждестранни инвестиции в производството на електроника в България, отбелязват от "Фрост енд Съливан". Агресивната политика на правителството обаче привлече инвеститорите в България и в следващите няколко години страната ще се радва на значителни инвестиции в сектора.


Българският кабинет намали инвестиционния праг и предложи повече възможности за производителите на електроника, инвестиращи в региона, характерен с високо ниво на безработица. В следващите няколко години България се очаква да се превърне в лидер по преки чуждестранни инвестиции от страните от ЦИЕ, се посочва в доклада.
Глобална икономическа криза ограничи развитието в сегмента за производство на електроника в България, отбелязват експертите от изследователската компания. Тенденцията се очаква да се запази и през 2009 г. Понижаващото се търсене на ключови крайни потребители допълнително спъва бранша.


Близостта на страната до Румъния и останалите развиващи се пазари от Източна Европа обаче превръщат България в ключов пазар в този сегмент. В момента производителите на електроника търсят изява на пазари с ограничена конкуренция, а България предлага стратегическо предимство в това отношение, допълват от "Фрост енд Съливан". Според изданието в момента доста големи производители на електроника оглеждат пазара в Югоизточна Европа. Допълнителен фактор, който привлича инвеститорите, е и относително евтиният труд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK