Проектите за търговски центрове със 7 млн. кв.м площ в Европа са замразени

Прогнозите за проектите през тази и следващата година са намалени с 40%

Проекти за изграждане на търговски центрове с обща площ около 7 млн. кв.м са замразени или отменени в резултат на финансовата криза, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield. Според документа през тази година ще бъдат отворени молове на обща площ 10 млн. кв.м, а през 2010 г. - за около 7 млн. Това е най-ниското ниво от 2005 г. насам и е с 40% по-малко от прогнозата, дадена през юли 2008 г. Така ще бъде сложен краят на 5-годишния ръст в сектора, смятат още консултантите.


Спадът, който се очаква, идва след рекордната за сектора 2008 г. През миналата година в Европа бяха открити търговски центрове с обща площ около 9 млн. кв.м. Лидер в класацията е Русия, в която бяха отворени молове с 1.6 млн. кв.м нова площ, или 23% дял сред всички. Челни места заемат още страни като Турция, Великобритания, Испания и Румъния. Според доклада сега в тези страни също ще има замразяване на някои проекти. През следващите две години в Турция са заявени молове, които ще имат 2 млн. кв.м нова търговска площ, а в Русия - 1.2 млн. кв.м.


"Забавянето в развитието не е задължително негативна тенденция за много от развиващите се страни в Европа", твърди Александър Колпаерт от компанията. Според него в някои райони и в частност в столиците са били построени огромен обем търговски площи за изключително кратко време. Настоящата обстановка обаче дава време на инвеститорите, правителствата и търговските вериги да преценят добре моментната ситуация и да проучат влиянието на бъдещи мащабни проекти върху търговията, смята още Колпаерт. Според него паузата в строителството на търговски центрове ще даде възможност на съществуващите да се наложат в местните търговски йерархии.


Оператор на 200 мола в САЩ търси защита от кредитори


Вторият по големина оператор на търговски центрове в САЩ "Дженерал гроут" (General Growth Properties) официално потърси защита от кредиторите си, съобщи Ройтерс. Компанията, притежаваща над 200 мола в страната, натрупа дългове за 27.29 млрд. долара при сума на активите 29.56 млрд. долара. Свиването на потреблението сред американското население и затягането на капиталовите пазари са сред основните причини, които са довели до неплатежоспособността както на цялата група, така и на над 75% от търговските й центрове. Банкрутът на "Дженерал гроут" се определя като един от най-големите в нефинансовия сектор на американската икономика. Искането на защита от кредиторите на компанията ще доведе до преструктуриране на активите на дружеството, включително и под формата на финансова помощ от държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK