Прамод Митал иска да си вземе "Кремиковци"

Прамод Митал иска да си вземе "Кремиковци"

© Юлия ЛазароваСлед Валентин Захариев и Прамод Митал изяви желание да се върне в "Кремиковци". Той е декларирал намерението си в писмо до премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров, научи "Дневник" от свои източници. В документа се казва, че все още формалният собственик на 71% от акциите в банкрутиралия стоманопроизводител (неговата компания "Глобал стийл холдинг" държи мажоритарния пакет чрез "Финметалс холдинг") има намерение да предложи оздравителен план. В него се предвижда развитие на електродъговите пещи, които произвеждат стомана от скрап.


Освен това Прамод Митал възнамерява да изправи на крака линиите за горещо и студено валцуване, както и по-малките заводи за продукти с висока добавена стойност. Все още обаче не са ясни финансовите параметри на предложението, защото липсва схема за разплащане с кредиторите.В комбината офертата беше приета с безпокойство, тъй като в плановете на индийския бизнесмен не се предвижда запазване на добивните и замърсяващите производства - коксохима и доменните пещи. Всички приемливи до момента планове бяха те да се запазят, като новият собственик направи необходимите инвестиции за очистващи съоръжения. За момента обаче шансът някой да инвестира в добивните мощности изглежда малък поради ниските цени на стоманата и затрудненото кредитиране.


Прамод Митал пък ще има допълнителни проблеми за привличането на дългов капитал, защото провалът в изплащането на облигациите е директен удар по неговата репутация.Новината беше приета с насмешка от представители на облигационерите, които са най-големият частен кредитор на комбината. През миналата година те не получиха парите си по облигациите, след като първо бяха спрени лихвените плащания, а впоследствие беше обявен провал по изплащането на емисията (дефоут).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK