Прамод Митал иска да си вземе "Кремиковци"

Прамод Митал иска да си вземе "Кремиковци"

© Юлия ЛазароваСлед Валентин Захариев и Прамод Митал изяви желание да се върне в "Кремиковци". Той е декларирал намерението си в писмо до премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров, научи "Дневник" от свои източници. В документа се казва, че все още формалният собственик на 71% от акциите в банкрутиралия стоманопроизводител (неговата компания "Глобал стийл холдинг" държи мажоритарния пакет чрез "Финметалс холдинг") има намерение да предложи оздравителен план. В него се предвижда развитие на електродъговите пещи, които произвеждат стомана от скрап.


Освен това Прамод Митал възнамерява да изправи на крака линиите за горещо и студено валцуване, както и по-малките заводи за продукти с висока добавена стойност. Все още обаче не са ясни финансовите параметри на предложението, защото липсва схема за разплащане с кредиторите.В комбината офертата беше приета с безпокойство, тъй като в плановете на индийския бизнесмен не се предвижда запазване на добивните и замърсяващите производства - коксохима и доменните пещи. Всички приемливи до момента планове бяха те да се запазят, като новият собственик направи необходимите инвестиции за очистващи съоръжения. За момента обаче шансът някой да инвестира в добивните мощности изглежда малък поради ниските цени на стоманата и затрудненото кредитиране.


Прамод Митал пък ще има допълнителни проблеми за привличането на дългов капитал, защото провалът в изплащането на облигациите е директен удар по неговата репутация.Новината беше приета с насмешка от представители на облигационерите, които са най-големият частен кредитор на комбината. През миналата година те не получиха парите си по облигациите, след като първо бяха спрени лихвените плащания, а впоследствие беше обявен провал по изплащането на емисията (дефоут).

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да се смее ли човек, да плаче ли? Наглостта няма граници! Остана и Лупи да назначи отново!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 2. 2 Профил на Levski
  *****
  Разстроено
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Гневно

  В комбината офертата беше приета с безпокойство, тъй като в плановете на индийския бизнесмен не се предвижда запазване на добивните и замърсяващите производства - коксохима и доменните пещи.

  ТОВА, драги зрители и смехурковци е кл*4а от бараката. Гордиев възел, който следва да се разсе4е. Хем и Софийското поле 6те запо4не да ди6а по-свободно, хем и този мастодонт и недоразумение, основано на съветски технологии от преди 70 години, да бъде закрит!

  Но си мисля 4е "Столетницата" 6те хар4и безотговорно парите на данъкоплатците поне до изборите в името на "спирането на разрухата".

  Така де, битият си е бит, и ду6евност на БГ народ... дето тъпри да го лъжат.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Май целта е да се проточи до изборите играта с "новия" кандидат - все ще изскача куцо и сакато да иска Кремиковци, колкото да се затворят устите на работниците, че има надежда. Пък след изборите - който е на власт да се оправя с тоя комбинат-мъртвец.

 5. 5 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  Искам да започна с уточнението, че по образование и професия съм специалист по опазване на околната среда, така че познанията ми в областта на икономиката, тежката промишленост и управлението на произовдството са ограничени до професионалните ми нужди и лични интереси...

  След това уточнение искам да споделя и малко немски опит, който според мен ще е взаимоизгодно решение за излизане от патовата ситуация с "Кремиковци":

  1. Държавата, която е миноритарен съсобственик, престава да налива ежегодно милиони лева субсидии в това уж частно предприятие под миловидния предлог, че по този начин спасявала препитанието на 4-5 хиляди работници (по сведения от медиите).
  2. "Кремиковци" се обявява във фалит/банкрут или каквото е подходящо за тази форма на управление на предприятието и по надлежния ред се прекратява мизерното му съществуване.
  3. Държавата осигурява доживот на освободените работници сегашните им заплати, индексирани със съответната инфлация (забележете, НЕ пикливите социални помощи, а ЗАПЛАТИТЕ!).
  4. Всички са доволни: държавата реализира икономии от милиони левове (преките ми наблюдения на подобни решения показват, че при всички случаи изплащаните на работниците обезщетения са от 1 до 2 порядъка по-ниски от субсидиите за поддържане на губещото производство), работниците (вече бивши) гарантирано си получават заплатите и са свободни да си стоят вкъщи или да започнат нова работа, а софианци дишат чист въздух.

  Оставям на икономистите (политиците да стоят настрана!) да направят сметката приходи/разходи за българските условия, но искам да уточня, че в Германия това решение се прилага масово.

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 6. 6 Профил на a
  *****
  Неутрално

  синдикатите са виновни за това дередже в кремиковци КНСБ и ПОТКРЕПА!!!!!!!

 7. 7 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  Докато не се разбере кой е най-големият кредитор / държавата или облигационерите/ няма да се реши въпроса с Кремиковци. Може да си пишете каквото искате, но комбината няма да бъде закрие и не знам защо толкова го искате - съседна Турция веднага ще заеме освободения без бой пазар, а ние ще се обзаведем с някой и друг МОЛ, дискотека или нещо подобно.

 8. 8 Профил на до лаик 7
  *****
  Разстроено

  "По-добре ужасен край, отколкото безкраен ужас!" - затова го искаме!

  Ако на "Кремиковци" му беше толкова голяма оная работа, колкото ти казваш, как тогава поне 3 различни собственика все на загуба работят вече в продължение на 20 години?!

  А пък и последно четох, че нямало пазар за продукцията на комбината, та какво точно ще заеме Турция ми е малко "тъмна Индия"...

  Но ако турците могат да произвеждат същата продукция на печалба - ами нека го направят!

  Както се казва, "Нека по-добрият спечели!"

 9. 9 Профил на До номер 8
  *****
  Неутрално

  Не знаех, че Кремиковци има полов член - благодаря за пояснението.
  Но ако е вярно за 3-те собственика / аз се сещам само за В. Захариев и Пр. Митал/ не знам как е работело на загуба, източвано е толкова години и има още за източване. Задай си въпроса може ли нещо, което работи на загуба да се задържи 20 години, да има квота в ЕС и продукцията му да отговаря на техните стандарти? Аз лично не намирам логика в това.

 10. 10 Профил на номер 8 до номер 9
  *****
  Разстроено

  В отговор на въпроса за собствениците - директно от сайта на Кремиковци http://www.kremikovtzi.com/bg/history.asp

  "След приемането на Търговския закон в България, Кремиковци е регистрирано като акционерно дружество с първоначален капитал от 720 363 000 лв., разпределени в 720 363 акции, всяка от които с номинална стойност от 1000 лв. Този капитал в последствие е увеличен през декември 1995 г. на 18 520 995 000 лв. (18 520 995 дяла) след преоценяване на дългосрочните активи в съответствие с Държавен указ № 179.
  След хиперинфлацията през 1997 г. активите са отново преоценени на 296 998 266 000 лв., което е постигнато по-скоро чрез промени в резерва на преоценката, отколкото чрез издаването на нов капитал.
  В процеса на масова приватизация през 1996 и 1997 г., 3.71% от акциите на дружеството са закупени от частни инвеститори като тези акции са листвани на Софийската фондова борса.
  19.06.1999 г. е подписан договорът за приватизация на 71 % от капитала на дружеството с "Финметалс холдинг"АД.
  През м. август 2005 г. „Глобал Стийл Холдинг Лимитид” придоби мажоритарния дял на „Финметал Холдингс” АД в „Кремиковци”АД."

  Преди двамата цитирани от теб (мажоритарен) собственик е държавата. Дотук са точно трима собственика.
  Заедно с украинската ли, каква беше, "Ворскла стийл", която бе оператор на комбината, това прави 4 (нещо като) собственика...

  "...може ли нещо, което работи на загуба да се задържи 20 години..."

  Ами може - благодарение на държавната субсидия в размер на милиарди левове, наливани ежегодно в комбината. Факт е, обаче, че разходите на комбината значително надвишават приходите му - убеди се сам/а:
  "По думите на министъра 42 млн. лв. е стойността на продукцията на Кремиковци за миналата година, а стойността на употребения газ е 60 млн. лв. ... Във вторник синдикът на дружеството Цветан Банков каза, че „практически в момента комбинатът се опитва да доплати заплатите за ноември”. "
  "Продължава издирването на инвеститор за Кремиковци"
  http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=14640

  "Преди почти 10 години държавата беше пред дилема - да затвори "Кремиковци" или да го продаде. За да привлече нов собственик на комбината, тя с лека ръка опрости 400 млн. лв. дългове. Днес точно тази неразрешена държавна помощ върна правителството в завода - само че като най-голям кредитор. ... В спасителната операция тази седмица влязоха и парите на милионите данъкоплатци - правителството реши, че "спешно" трябва да попълни резерва си от стоманени продукти. И изхарчи от бюджета 25 млн. лв., като плати желязото на цени, много НАД пазарните." (подчертаването е мое)
  "Heavy metal"
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=582872

  "Държавата пазаруваше по 480-500 евро на тон, при международни цени от около 400 евро."
  "Спасителят в ръжда"
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=582769


  "Ценовите параметри са направо абсурдни: през 60-те години (когато машините са все още нови) производствените разноски на получения краен продукт са 38.50 лв. на тон при 9.90 лв. за вносната и значително по-качествена руска стомана. ... Общата факторна производителност (мерило за технологичния прогрес на производството) никога не успява да надскочи параметрите от далечната 1952 г. (само през 1977 г. TFP е 98% от нивото през базовата година). Постигнатият ръст на производството е плод само на вкарването на все повече трудови и финансови ресурси. Както личи от таблицата обаче, дори тези екстензивни методи са недостатъчни да предотвратят очерталата се в средата на 70-те години стагнация на металургичния сектор."
  "Cheap Rubbish In – Expensive Rubbish Out"
  http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/Cheap-Rubbish-In-%E2%80%93-Expensive-Rubbish-Out/635/index.html

  "Но при сегашната криза на пазара, свръхналичност на продукцията, която произвежда "Кремиковци" и финансовото състояние на комбината, трябва да има ясна държавна стратегия за подкрепа на инвеститора."
  "Украинският "Смарт холдинг" няма да купува "Кремиковци""
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=681376


  "Държавата ще изкупи продукцията на Кремиковци на борсова цена, ако се стигне до този вариант, заяви в парламента министърът на икономиката Петър Димитров, цитиран от БТА. ... Димитров отбеляза заявеното от правителството намерение за подкрепа при продажбата на произведеното от комбината, като с получените от това средства да бъдат изплатени възнагражденията на работниците в дружеството."
  "МИЕ: Ако се наложи, ще купим продукцията на Кремиковци на борсова цена"
  http://www.w.investor.bg/?id=70938

  "Държавата е готова да изкупи продукцията на "Кремиковци" на борсови цени. "
  "Държавата е готова да изкупи продукцията на "Кремиковци""
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2008/10/31/574120_durjavata_e_gotova_da_izkupi_produkciiata_na_kremikovci/


  Ако това не е "работа на загуба" и "държавна субсидия", тогава аз не зная, какво е работа на загуба или субсидия...

  Що се отнася до информацията ти за "квота в ЕС и продукцията му да отговаря на техните стандарти", може би ще се наложи да я осъвремениш малко:

  "част от производството бе прекратено заради липса на поръчки"
  "Украинският "Смарт холдинг" няма да купува "Кремиковци""
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=681376

  "Недостатъчната, некачествена и неикономична местна суровина поставя огромна въпросителна върху рационалността на избраната площадка на комбината... Направените вътрешни проучвания в „Брежнев” показват, че през 1984 г. едва 30% от продукцията отговаря на техническите параметри за качество. ... Безсмислието на изградената схема „Кремиковци” става болезнено видима след 1989 г., когато неограничените доставки на съветски суровини секват, а непретенциозният пазар на СССР окончателно се затваря за нискокачествената българска стомана."
  "Cheap Rubbish In – Expensive Rubbish Out"
  http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/Cheap-Rubbish-In-%E2%80%93-Expensive-Rubbish-Out/635/index.html

  "Той уточни, че ако продукцията е некачествена, държавата няма да я купи."
  "МИЕ: Ако се наложи, ще купим продукцията на Кремиковци на борсова цена"
  http://www.w.investor.bg/?id=70938

  Ако продукцията отговаряше на каквито и да било стандарти за качество, това уточнение щеше да е излишно, не мислиш ли?

  "Аз лично не намирам логика в това."

  Логиката се нарича "корупция" - губещото предприятие се продава и препродава на различни собственици с граранции, че държавата ще продължи да налива държавна парА в предприятието:
  "трябва да има ясна държавна стратегия за подкрепа на инвеститора"
  "Украинският "Смарт холдинг" няма да купува "Кремиковци""
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=681376
  срещу което конкретни министри получават лични облаги...

  А що се отнася до половия член (който аз не съм споменал), някакси имам чувството, че от доста време целокупният български народ го духа същия този член, за който ти не знаеш...

  Таквиз ми ти работи...

 11. 11 Профил на Параграф 22
  *****
  Весело

  А стига бе! Ма все едно съм попаднал в "Параграф 22", дето бащата на единия от героите получаваше правителствена субсидия, за да отглежда картофи, която той надлежно пропиваше, а на следващата година правителството му изплащаше компенсации за лошата реколта

 12. 12 Профил на ГЛАДЕН КРЕМИКОВЧАНИН
  *****
  Неутрално

  ХА-ХА-ХА - ТОВА СЕ КАЗВА ИЗВРАТЕНА ПОРНОГРАФИЯ !!! НАКРАЯ ЩЕ ГИ ВКАРАТ ВСИЧКИ ДРУЖНО В ЗАТВОРА !!!! НО ТРЯБВА ДА ДОЙДА АЗ НА ВЛАСТ !!!!! ТА ДА ГИ ПРАТЯ ВЪВ СИБИР НА ВЕЧНА ПОЧИВКА - ДА ИМ Е . А МАЙКАТА..........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK