МВФ: Рецесия и в България

Държавата трябва да свие разходите си, а бизнесът да се ориентира към нови сектори

Финансовият министър Пламен Орешарски заяви вчера в парламента, че изводите на МВФ не са изненадващи. Той обеща твърдо публичните разходи да бъдат допълнително свити.

© Дневник

Финансовият министър Пламен Орешарски заяви вчера в парламента, че изводите на МВФ не са изненадващи. Той обеща твърдо публичните разходи да бъдат допълнително свити.Рецесията вече е най-вероятният сценарий за България според Международния валутен фонд. Последната прогноза на мисията на фонда е, че тази година икономиката ще се свие с 3.5%, а през 2010 - с още 1%. Ясно е, че бюджетните разходи трябва да се намалят още, каза на тръгване от София ръководителят на мисията Бас Бакер. Той прогнозира значително забавяне на досегашните мотори - строителството, недвижимите имоти и финансовото посредничество, и препоръча бизнесът да се ориентира към реалната икономика.


Само преди месец, в последния доклад за България на фонда, рецесията беше сочена като най-негативния сценарий и надделяваха очакванията икономиката да регистрира минимален ръст. След седмица на срещи с правителствените експерти и БНБ Бакер обобщи, че бюджет 2009 е прекалено оптимистичен и сегашните буфери, сред които 10 % задържане на разходите, няма да спасят сметките на държавата от дефицит. Ако разходната политика не претърпи промяна и се запази сегашната събираемост на приходите, бюджетът ще излезе на червено с 1% от очаквания брутен вътрешен продукт.


За да се предотврати този сценарий и да се реализира минимален излишък, важен за България като страна във валутен борд, фондът предлага да се орежат някои от основните разходни пера, каквито са публичните инвестиции, парите за издръжка, заплати или субсидиите. Бас Бакер отказа да се ангажира кои разходи е най-целесъобразно да се съкратят с обяснението, че това е политическо решение, което правителството само трябва да вземе. "Правителството е наясно с рисковете и с необходимостта да не се допуска бюджетен дефицит", каза пред медиите Бакер.
Изводите на МВФ не са изненадващи, ще свием допълнително публичните разходи, коментира финансовият министър Пламен Орешарски, но не уточни откъде ще се реже. До редакционното приключване на броя не дойдоха и отговори на въпросите на "Дневник", изпратени до премиера Станишев и социалния министър Масларова.


Въпреки негативните очаквания стана ясно, че никой от правителството официално не е повдигал въпроса за сключване на предпазно споразумение с МВФ, по думите на Бас Бакер. За такава стъпка настояват от НДСВ и от средите на бизнеса с аргумента, че България трябва да си подсигури още сега средства, с които да разполага в случай на нужда и които ще дадат спокойствие на чуждестранните инвеститори.


Прогнозата на МВФ е дефицитът по текущата сметка да се свие до 12% от БВП, а инфлацията рязко да падне до около 1.5%. Според експертите на фонда е неизбежно ръстът на заплатите да се забави рязко.


От МВФ уточниха, че България е засегната от кризата по същия начин, както и останалите страни от Източна Европа. Притокът на чуждестранни капитали намалява, кредитирането се забавя, а износът се свива заради рецесията в основните търговски партньори на страната. Именно заради необходимостта да се приспособи към новите условия бизнесът ще трябва да преориентира своите ресурси към реалната икономика, и то към сектори с ориентация към външната търговия. Ако притокът на външни капитали продължи да е нисък, досегашният растеж в строителството, недвижимите имоти и финансовото посредничество дори може да се заличи.


Според икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов и в момента има пренасочване на частните инвестиции от сектора на недвижимите имоти. "От отчета на БНБ се вижда, че само в строителството и недвижимите имоти има спад на инвестициите, докато в останалите сектори те остават сравнително неизменни или дори нарастват. Що се отнася до разходите за труд, може да се наложи в някои сектори дори и да се намалят в зависимост от това колко са изпреварвали ръста на производителността", заяви той.


Според експерти понижаването на разходите за труд не означава задължително свиване на заплатите. По-безболезненият вариант е намаляването на осигурителната тежест, която продължава да се приема от бизнеса като много висока.


Бившият член на управителния съвет на БНБ Гарабед Минасян многократно посочи, че българските инвеститори са по-инертни от чуждестранните, затова не пренасочват вложенията си от недвижимите имоти към други отрасли. Според него с неадекватната си политика в последните години правителството е създало предпоставки за раздуването на балон в този сектор. Става дума за голямата разлика между пазарната цена на имотите и данъчните оценки, по които се декларират сделките. Освен че държавата губи от по-ниските приходи от данъци, по този начин частният бизнес се стимулира да инвестира в строителство.


Пламен Орешарски, министър на финансите:


Всички заключения на мисията на МВФ са обсъдени с нас и изводите не са изненадващи. Ще направим допълнително свиване на публичните разходи, но какви и с колко ще стане ясно, след като се уточни подходът за това.


Румен Овчаров (БСП), председател на бюджетната комисия към парламента:


Не бих стъмнявал чак до такава степен краските. Нещата са под контрол и не очаквам бюджетът да завърши на дефицит или пък да има толкова голям отрицателен ръст на икономиката. Трябва да имаме готовност за подобно нещо (допълнително орязване на разходите - бел. ред.).


Алиосман Имамов (ДПС), зам.-председател на бюджетната комисия:


Намаляването на бюджетните разходи е наложително, макар че според мен прогнозата на МВФ за отрицателен ръст от 3.5% на БВП е крайно негативна. Според мен вариантът да се използва фискалният резерв, ако бюджетът излезе на дефицит, е нежелателен.


Милен Велчев (НДСВ), зам.-председател на бюджетната комисия:


Склонен съм да се доверя на прогнозата на МВФ. Ние отдавна призовавахме за спестяване и затягане на коланите. Кои точно разходи обаче трябва да се намалят, ще чакаме предложение от Министерство на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK