Евтиният петрол ограничава загубите на американските авиолинии

<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en">cc</a> <a href="http://www.flickr.com/photos/airbaerlin/">Zebra-Fan1994</a><br />

© Дневник

cc Zebra-Fan1994Свиването на пътуванията и превозите през първото тримесечие донесе негативни финансови резултати за американските авиолинии. Публикуваните отчети на компаниите за периода показват, че в резултат на падащите цени на петрола през последните 9 месеца, дружествата успяват да ограничат своите загуби в приемливи граници.


Най-добрият пример за съкращаване на горивни разходи от сектора на въздушните превози в САЩ е "Юнайтед" (United Airlines - UAL). Компанията отчита загуба за първо тримесечие от 382 млн. долара на фона на намалени разходи за гориво с 38.7% на годишна база или спестени 729 млн. долара. Основен фактор за негативния резултат на превозвача са намалелите с 11.1% приходи от пътници, се казва в отчета на UAL.


Подобна е ситуацията в "Континентал" (Continental Airlines), която губи основно заради свиването на броя на пасажерите в бизнес класа. За първото тримесечие на 2009 г., авиолинията отчита спад на харчовете за керосин от 41.8%, което се равнява на 527 млн. долара, но също наблюдава загуба, равняваща се на 136 млн. долара. Общият спад в приходите за периода спрямо първото тримесечие на 2008г ., е 17 на сто, според финансовите отчети на компанията.


Спестявайки 136 млн. долара от разходи за гориво, което е намаление с 50.5% на годишна база, "Еър тран" (Air Tran Airways), даже излиза на печалба за периода. Запазването на стабилни оперативни приходи в комбинация с драстично намаляване на харчовете, успяват да гарантират добрите финансови резултати на нискобюджетната (low cost) авиокомпания, уточнява Ройтерс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK