Регулаторът: Цената за изкупуване на екоенергия трябва да се запази

Сега не е ясно кой плаща за присъединяване на новите обекти към мрежата

Във вторник се очаква ДКЕВР да обсъжда цените за енергията, произведена от възобновяеми източници

© Дневник

Във вторник се очаква ДКЕВР да обсъжда цените за енергията, произведена от възобновяеми източнициЦената за изкупуване на енергия, произведена от възобновяеми източници, трябва да се запази поне за период от 20 години, заяви Стефчо Начев, директор на дирекция "Електроенергетика" в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на среща с представители на бизнеса и германски фирми, занимаващи се с фотоволтаична енергия. Събитието беше организирано от Германско-българската индустриално-търговска камара."Засега не очакваме цената на изкупуваната енергия да се намали, но в случай че това стане, ще я намалим само за новите инвеститори, а не тези, които вече са осъществили проектите си", увери Начев. Стойността на изкупуваната екоенергия се определя с решение на ДКЕВР всяка година до 31 март. Регулаторът е формирал цена през 2006 г., която на практика се актуализира всеки следващ период. При определяне на цената минимално се взима 80% от продажната цена на крайни потребители през миналата година, като се прибавят допълнителни начисления. Взимат се в предвид инвестиционните разходи, средното производство на енергия, експлоатационните разходи, оптималният срок за производство на енергията и инфлацията. Отчита се също така загубата от превръщането на променливия ток в постоянен. В момента цените са 823 лв. за мегаватчас при централи с мощност по-малка от 5 мегавата годишно и 755 лв. за обекти над 5 мегавата.Трудности пред България при изграждането на фотоволтаични мощности са съществуващата законова уредба и липсата на производство на слънчеви панели, коментира ситуацията посланикът на Германия у нас Михаел Гайер. По думите му сигнали за спънки в съществуващия закон е получил от германското електроразпределително дружество Е.ОН, което обслужва мрежите на Североизточна България. "Действително нормативната уредба трябва да се поправи и най-вече да се изчисти противоречието кой трябва да поеме разходите за присъединяване на новите обекти към мрежата", обясни Стефчо Начев. Според наредбата това трябва да са компаниите, които се присъединяват, а според закона - Националната електрическа компания (НЕК)."


Използват се основно два вида слънчеви панелиВ момента основно се използват два вида панели за изграждане на фотоволтаични паркове или индивидуални системи - силицииеви и тънкослойни. Експертите съветват да бъдат използвани тънкослойни панели само в случаите, в които инвеститорите разполагат с голяма територия и евтина земя. Причина за това е, че този вид технология има по-малък коефициент на полезно действие, въпреки че е по-евтина.България е поела ангажимент пред Европейския съюз да постигне 16% дял на възобновяемите източници до 2020 г. и 11% до 2010 г. "Междинната стойност от 11 на сто е напълно постижима, защото показателят в момента е 7.7%, но следващата стъпка не е ясно как ще бъде направена", коментира Начев. По думите му трябва да се заложи на използването на биомаса при производството на енергия, защото при останалите източници - вятър, вода и слънце, капацитетът е почти ограничен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK