Пенсионните фондове са намалили с 50% вложенията си в акции

Делът на банковите депозити в портфейлите на задължителните схеми продължава да расте

Пенсионните фондове продължават да намаляват инвестициите си в акции за сметка на банковите депозити, показват данните на Комисията за финансов надзор към края на миналата година. Към декември трите вида схеми - универсални, професионални и доброволни, са вложили над 367 млн. лв. в акции на публични дружества и дялове на колективни инвестиционни схеми, докато година по-рано този тип вложения са били на стойност повече от 664 млн. лв. Като процент от портфейлите на фондовете дяловите ценни книжа също са силно намалели, като причините за това са две, обясниха представители на пенсионни дружества. От една страна, още при индикациите за задълбочаване на финансовата криза много дружества са продали акциите от портфейлите си и са предпочели да пренасочат парите към по-безрискови активи като облигации и депозити. От друга страна, дружествата продължават да купуват акции, ако преценят, че цената им е изгодна, но заради срива на борсите абсолютната им стойност в портфейлите на фондовете намалява.


Най-силно увеличение се забелязва в дела на държавните ценни книжа и на депозитите. Ако в края на 2007 г. дори доброволните схеми, които инвестират по-рисково, са имали около 63 млн. лв. в ДЦК, към края на миналата година стойността им се е увеличила почти двойно до над 111 млн. лв. Близо 690 млн. лв. са общо вложените от трите вида схеми в държавен дълг, показват данните на надзора.


Депозитната надпревара между банките е привлякла много средства и към влоговете, които носят гарантирана лихва. Изключение обаче са доброволните пенсионни схеми, които за една година са намалили вложенията си в такъв вид активи с близо 30 на сто до 78.4 млн. лв. За сметка на това задължителните универсални и професионални фондове са вложили в депозити близо 400 млн. лв. в сравнение с едва 252 млн. лв. предишната година.
Общи инвестиции на трите вида схеми


Вид актив (в хил. лв.) 2008 2007
Акции и дялове 367 473 664 224
ДЦК 689 729 356 610
Депозити 476 280 361 792
Облигации* 572 395 347 950
Инвестиции в чужбина 621 012 416 221

*Включва ипотечни, корпоративни и общински


Източник: КФН

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK